среда, 25. март 2015.

Telegram saučešća

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik svakodnevno šalje Telegrame saučešća od Jemena do Singapura. Neko od menažerije iz kabineta mu je rekao da je to baš državnički. Iako je tragikomično. Poput žabe koja digne nogu da je potkuju...

Sledeća faza u Dodikovoj državničkoj karijeri je, pretpostavljam, lično nošenje Telegrama na Poštu, što će propratiti Javni servis i ostali raspirivači mržnje i nasilja.

Dodik će ispred Pošte dati izjavu o tome kako su njegovi Telegrami saučešća povećali promet Pošta Srpske.

I to ne samo oni koje šalje, već i oni koje prima. Za stradanije njegovih vedeta.

Toma Nikolić očito još uvijek ne zna za ovu novu privrednu granu koju razvija Dodik, projekat - Telegramom saučešća u bolju budućnost.

Neupućeni Toma zato mu je lično u Beogradu izjavio saučešće, zbog suicida sa predumišljajem, koji je dan poslije počinio Ranko Škrbić.

Toma je stari Grobar, sklon tradicionalnim ukopima. Lopatom.

Škrbić je poput žabe, ali one koja je oponašala Bika, pukao pred očima cjelokupne javnosti.     

Ni tada nije shvatio da ambasador ne predstavlja partiju nego državu koja ga šalje. Svako dalje komentarisanje njegovog “Oproštajnog pisma” nalaže pranje ruku razređivačem.

Nepoznato mi je da li je Dodik u Beogradu, nakon Tome Grobara, sreo Mileta Pokopnika Radišića. Bilo bi to u trendu. Da mu kaže da Zgrada u Picinom parku još nije pokopana, ali da jesu njegove šanse da ostane na slobodi.

Pokopnik Radišić ukopao je Dodikov politički rejting u tolikoj mjeri da u Kabinetu razmatraju najbolji trenutak da Dodik sam sebi pošalje Telegram saučešća. Spinovanje je zakon.

Nakon Grobara i Pokopnika, dođosmo i do Ukopnika.

On je i osmislio Telegram saučešća kao projekat. Nekrofil Zoran Tegeltija, koji je od privrede, ekonomije, finansija… Republike Srpske napravio leš. Ali ne odustaje od opštenja sa njim.

Zato u RS treba ubaciti u upotrebu nove riječi kao što su ekonomskanekrofilija, privrednanekrofilija, finansijskanekrofilija…

A Tegeltiju titulisati kao Nekrofila Vlade RS.    

Tegeltija je za četiri i po godine, koliko je na mjestu ministra finansija, potrošio oko dvadeset milijardi maraka (budžeti, fondovi, krediti, strane investicije…), a epilog je čista Nekrofilija. RS je leš.


Evo nekoliko zapaženijih i sadržajnijih Telegrama saučešća koje je za svog mandata uputio Ukopnik Tegeltija, zvani Bili: Telegram saučešća za Birač, za Balkan investment banku, za Bobar banku, za Bobar grupaciju, za Nikolu Teslu, za UNIS, za Poresku upravu koja ništa ne može da naplati, niti hoće, jer Tegeltija ne da; Telegram saučešća za UIO (gdje je član UO) preko koje su opljačkane milijarde (šifra “Kemo”); Za IRB, koja je ostala bez marke, jer je Nekrofil glasao za direktne plasmane i ostala davanja bez povratka, za “Bosku”, za Agenciju za bankarstvo…

Moglo bi se nabrajati do prekosutra, toliko je Telegrama saučešća uputio Tegeltija. I ne samo uputio, već pripremio teren za njihovo slanje.

Nekrofil kontroliše Dodika. Da nije tako Dodik bi Nekrofila sklonio.

I našao nekog modernijeg ministra. Koji, na primjer, vodi Krematorijum. Lakše se diše, a i manje je teretno.

Ukopnik nije sam, tu je i Mrkonjićki klan i njegov najvažniji predstavnik Mladen Milanović Kaja. On je vozač te pogrebne kolone. Sav u crnom. Smjerno izgleda, jer gdje god su on i Tegeltija nagazili, tu više nema ni crne zemlje. Nema ništa. Rupa.

Koju ne mogu zatrpati Telegrami saučešća, bez obzira na njihovu brojnost.