среда, 4. март 2015.

Prodaja obveznica - Brza cesta ka bankrotu

piše: Slobodan Vasković

Republika Srpska će u ponedeljak (09.03.) emitovati obveznice u vrijednosti od 60 miliona konvertibilnih maraka.

Tih 60 miliona je samo dio obaveza budžeta koje u ovom trenutku iznose više od 150 miliona KM. Vlasti ne znaju kako da nađu još 90 miliona maraka.

Finansijski problem RS su ogromni i, kako stručnjaci tvrde, nepremostivi. Ukoliko vlasti ne obezbijede adekvatan kreditni aranžman, potpuni finansijski kolaps desiće se najkasnije u junu.

Problemi su se multiplikovali kada je MMF otkazao aranžman sa BiH; To je bio signal i svim drugim kreditorima iz svijeta da obustave bilo kakve plasmane prema BiH. Ove mjere su naročito pogodile Republiku Srpsku, koja ima slabije razvijenu privredu od Federacije BiH.

Problem u funkcinisanju RS jeste nepokrivenost budžeta, odnosno razlika između projektovanog budžeta, koji je nešto veći od 2 milijarde KM i mogućih domaćih prihoda, koji su projektovani na 1,5 milijardu KM.

Ova razlika od 550 miliona mora se pokriti iz kredita.

Kako nema ni ruskih ni kineskih kredita, Vlada RS je posegla za prodajom komercijalnih zapisa i obveznica.

Prisiljava subjekte, koji još imaju novca, primarno Elektroprivredu RS, da direktno kupe obveznice ili da to učine preko banaka. Natjeraće i IRB da kupi obveznice.

Banke su previše izložene prema državi, što će uskoro pokazati i revizorski izvještaji, tako da one ne mogu kupiti obveznice. Izloženost NLB banke je 180 miliona, a Unikredit banke 110 miliona KM. Ostale banke su u kategoriji visoke izloženosti prema državi.

Prisiljavanjem Javnih preduzeća da kupuju obveznica trajno će biti ugroženi privredni kapaciteti, posebno ERS.
Takođe, potpuno se zakiva situacija i pitanje je kako će se Vlada snaći u narednim mjesecima, jer para nema.