четвртак, 26. март 2015.

Dodik moli Radojičića da dođe na sastanak stranačkih tijela

piše: Slobodan Vasković

U Palati predsjednika 25.03. o.g. održan je sastanak Milorada Dodika i Igora Radojičića.

Sastanak je upriličen na Dodikov poziv i trajao je sat vremena.

Tokom sastanka Dodik je molio Radojičića da se počne pojavljivati na sastancima stranačkih tijela i direktno od njega zatražio da bude prisutan u Tesliću, 28.03.

U Tesliću će biti održan politički seminar SNSD-a, kojem će prisustvovati republički funkcioneri, poslanici, drugi visoki funkcioneri stranke... Skup je priprema za Sabor stranke.

Radojičić se nije izjasnio da li će ili neće doći u Teslić.

Razgovor između Dodika i Radojičića protekao je u korektnoj atmosferi. Osim Dodikovih molbi da prekine sa bojkotom najviših stranačkih tijela, drugih tema nije bilo.

Nakon ovog susreta, uslijedio je sastanak užeg vrha SNSD-a, kojem Radojičić nije prisustvovao.

Radojičić je nedavno izrazio otvoreno neslaganje sa kadrovskom politikom stranke i politikama koje SNSD vodi. On već mjesecima ne prisustvuje sastancima najužeg vrha stranke, niti sjednicama Glavnog odbora/Izvršnog odbora SNSD-a.

Dodikov poziv Radojičiću i molba da promijeni pristup svjedočanstvo su velike slabosti lidera SNSD-a.

Radojičić nije prisustvovao sjednicama IO i GO SNSD održanim 14. marta ove godine.  
“Otiđite kod njega kući pa ga pitajte; Što je to važno, jedan član Glavnog odbora nije bio danas na sjednici. Mi nemamo nekih teških pitanja, ali on ima određena neslaganja sa nekim postupcima vezanim za formiranje vlasti na nivou BiH i tom pogledu ima svoj stav, ništa drugo”, rekao je tada Dodik, obrazlažući Radojičićev nedolazak.

Nakon sjednice tih tijela, Radojičić se (14. marta) oglasio na tviteru: “SNSD treba ispraviti greške, ponuditi nove i realne politike, a, naročito, promijeniti ‘kadrove’. Bez toga - ostaće samo fasada”. 

Izgleda da je Dodik od 14. do 25.03. (kada je molio Radojičića da prestane sa bojkotom), shvatio koliko je bitno da potpredsjednik SNSD-a bude prisutan na sastancima vrha stranke.

Usudio bih se reći da je to shvatio prekasno. Kao i mnoge druge stvari.