среда, 04. март 2015.

Dodik i Krajišnik dogovorili udar na Bosića; Javni servis nosilac napada

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik i Momčilo Krajišnik dogovorili su udar na Mladena Bosića, lidera SDS-a, na sastanku koji je održan 03.03. ove godine.

Cilj je da Bosić ne bude ponovo izabran na poziciju predsjednika Srpske demokratske stranke. Skupština SDS-a trebalo bi da se održi krajem aprila/početkom maja.

Dodik i Krajišnik smatraju da bi smjena Bosića sa čela SDS-a, otvorila put ka velikoj koaliciji SNSD-SDS i povratku SNSD-a u vlast u Sarajevu. SDS bi dobio dio vlasti u RS, a iz nje bi ispali DNS i SP.

Najveća prepreka je upravo Bosić koji nikako ne dozvoljava koaliranje SDS-a i SNSD-a.

Dogovoreno je da Javni servis bude nosilac napada na Bosića i da ga se pokuša u naredna dva mjeseca u potpunosti kompromitovati, kako bi njegov reizbor bio spriječen.

Puno učešće u napadima na Bosića uzeće dio članova prvog saziva Narodne skupštine RS, koji su vjerni Krajišniku.

Prvi udari zasnivaće se na kritici SDS-ove slabe prisutnosti u javnosti. To će biti predstavljeno kao nezainteresovanost za probleme RS, “nakon što su ispunili svoj jedini cilj - da se dočepaju fotelja u Sarajevu”.

Nakon toga slijede udari “za izdaju interesa srpskog naroda”.

Krajišnikov cilj je da povrati uticaj unutar SDS-a i tako se vrati na političku scenu RS/BiH. Do sada ga je Bosić onemogućavao u tome, jer mu nije dozvolio da mešetari unutar stranke.

Pismo
Krajišnik, predsjednik samoprozvane Asocijacije stvaralaca Republike Srpske, uputio je početkom februara pismo najvišim stranačkim organima SDS-a u kojem traži da se njegovoj nazoviorganizaciji prepusti 30 posto vlasti u toj stranci. I to na svim nivoima.
“Bilo bi potrebno dopuniti i Odluku o kriterijima za izbor članova Glavnog odbora Srpske Demokratske Stranke. U članu 2 trebalo bi dodati alineju 5 koja bi glasila: ‘Od ukupnog broja novo izabranih članova  Glavnog odbora najmanje će 30% biti izabrano ili imenovano iz reda stvaraoca Stranke. Isti kriteriji bi trebali biti u izborima na nivou opština i gradova’“, navodi se, između ostalog, u Krajišnikovom pismu.

Krajišnik je svjestan da niko od pripadnika njegove Asocijacije, koju potpuno kontroliše Milorad Dodik, ne bi prošao na unutarstranačkim izborima, iako se, navodno, zalaže da se njegovi puleni bore na tom polju. Zato insistira da postoji i odrednica “imenovani”, što znači da bi samoproklamovani stvaraoci dobili 30 posto vlasti u stranci, bez obzira kako prošli na unutarpartijskim izborima.

Nije Krajišnik slučajno izabrao taj postotak. Smatra da bi mu u raznoraznim igricama unutar SDS-a, tih 30 posto omogućilo potpunu vlast nad strankom.

Govoreći o izbornoj skupštini SDS-a, koja bi trebalo da bude održana krajem aprila, Krajišnik je nakon sastanka sa Dodikom (održan 03.03.), naveo da bi bilo dobro da u strukturi vlasti u toj partiji bude što više članova koji su je osnovali.

Na ovaj način potvrdio je da ne odustaje od ovladavanja SDS-om.

Krajišnik nije mogao da se kandiduje
Interesantno je da se Krajišnik nedavno ponovo učlanio u SDS, zajedno sa cijelom porodicom. Htio je da se kandiduje na unutarstranačkim izborima, ali mu je to uskraćeno, jer se učlanio nakon objave izbornog procesa u stranci. Akti SDS-a preciziraju da se članovi, koji su pristupili nakon raspisivanja izbora, ne mogu kandidovati.

Krajišnik je pobjesnio zbog toga, kao i zbog Bosićevog odbijanja da samoproklamovanim stvaraocima prepusti 30 posto vlasti u organima stranke i potpuno se okrenuo Dodiku.

Dodik je najavio da će do kraja ovog mjeseca ovoj asocijaciji biti priznat status organizacije od javnog interesa.
To je tražio Krajišnik, jer će na taj način doći do novca iz budžeta koji im je potreban za funkcionisanje.

"Mnogi od članova ove asocijacije su izgubili određene poslove i nisu uspjeli da riješe egzistencijalna pitanja, te ćemo zbog toga usvojiti novi propis kojim će biti regulisana doživotna prava članova prvog saziva parlamenta Srpske. Taj propis će biti izrađen u narednih mjesec – dva, tako da će u ovoj godini biti utvrđena njihova prava", rekao je Dodik.

Odluku o tome koje Udruženje ili Asocijacija je od republičkog interesa donosi Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, ali to neće biti prepreka Dodikovim zahtjevima.

Izbori u SNSD 
Interesantno je da Dodik pokušava smijeniti Bosića i ovladati SDS-om, iako nije siguran ni kako će on proći na unutarstranačkim izborima.

Sabor SNSD-a trebalo bi da se održi u aprilu, a Dodik je već najavio svoju kandidaturu.

On se plaši moguće kandidature Igora Radojičića za predsjednika SNSD-a.
Zbog toga još uvijek nisu poznata pravila izbora predsjednika.

Dodikova struja u stranci izbjegava da ih definiše, kako bi onemogućili Radojičićevu nominaciju.

Mart i april biće vrlo vreli.