уторак, 17. март 2015.

Mile Radišić pod pritiskom da se preda i ide u zatvor

piše: Slobodan Vasković

Mile Radišić se nalazi pod velikim pritiskom da se vrati u Republiku Srpsku, preda policiji i ode na izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne.

Pritisak na njega vrše njegovi prijatelji, koji su svjesni da je Radišić iz pravosudnog problema prešao u politički problem i da je i vlasti Srbije doveo u nezgodan položaj, zbog njegove opštepoznate bliskosti s Miloradom Dodikom.

Iz vrha vlasti Republike Srpske se posredno vrši pritisak na Radišića da se vrati u Banjaluku i preda policiji. Lično ga je zvao i ministar policije Dragan Lukač, tražeći od njega da se preda, čime je očigledno uveo novu praksu komunikacije sa kriminalcima. To je blamaža bez presedana, koja svjedoči o bliskosti pripadnika vlasti i tajkuna kriminalaca.

Upućeni tvrde da je sasvim realno da će se Radišić vratiti u Republiku Srpsku u narednih dan dva, a potom predati.

Radišić je nakon bjekstva u Beograd poručio da se neće vratiti u Republiku Srpsku dok sud ne razmotri njegov ponovni zahtjev za odlaganje izvršenja zatvorske kazne.

Predaju Radišiću predlažu i njegovi branioci, koji smatraju da je svojim postupkom sam sebi već dovoljno otežao situaciju.

Izvori bliski Radišiću tvrde da je svojim postupkom napravio veliku glupost, ali ga i pravdaju, ističući da on nije vjerovao da će morati ići na robiju.

Radišić je u nekoliko navrata iz Beograda telefonom pozivao Milorada Dodika, koji mu je odgovorio na pozive, ali niko ne želi da sopšti o čemu su razgovarali.

Radišić, međutim, u drugim kontaktima ne krije da je veoma ljut na Dodika. Razlozi njegove ljutnje su više nego jasni.

Mile Radišić je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog manipulacijama akcijama "Medicinske elektronike", čime je RS nanesena višemilionska šteta.