среда, 30. август 2023.

Podignuta optužnica protiv Narkogrupe Bojana Cvijetića; Osmica i Mektić nisu optuženi, ali su i dalje predmet istrage

Cvijetić i Mektić

Piše: Slobodan Vasković


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv narkogrupe koju je predvodio Bojan Cvijetić, još sedamnaest njenih pripadnika, te tri pravna lica, preko kojih su navedeni prali novac.


U optužnici je veliki broj narkodilera o kojima sma pisao u proteklom periodu (vidi dodatak) i detaljno pojasnio načine na koji su prali novac i kupovali narkotike.


Bojan Cvijetić je bio savjetnik Dragana Mektića, dok je pomenuti obavljao dužnost ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.


Međutim, Mektića nema u optužnici, iako je od Cvijetića, nakon što je uhapšen i bio u kućnom pritvoru, “kupio” stan. Nije to jedini razlog zbog kojeg je i on trebao biti optužen - bio je aktivan sudionik trgovine narkoticima i Cvijetić je bio njemu šef, a ne on Cvijetiću u Ministarstvu bezbjednosti.



Mektić je čak pokušao slagati kako ne poznaje Cvijetića.


“U jednom mandatu dok sam bio ministar jedno vrijeme je proveo (kao moj savjetnik) i IZVJESNI Bojan Cvijetić koji je uhapšen sada u ovoj akciji Transporter. Dakle on nije bio čitavo vrijeme moj savjetnik, ja sam imao mnogo savjetnika”, izjavio je Mektić za Face TV, tokom gostovanja 03.12.2021. godine. Preciznije, slagao je Mektić.


Drugi najvažniji Cvijetićev saradnik je bivši direktor OSA Osman Mehmedagić Osmica, koji mu je dao i službenu karticu OSA BiH, te brojne tajne informacije i dokumente iz OSA BiH. Osmica  takođe nije optužen sa ovom grupom.


To nikako ne znači da su Osmica i Mektić izvan interesovanja Tužilaštva BiH, već da se i dalje radi na dokumentovanju njihovog učešća u toksičnom djelovanju Cvijetićeve narko grupe. U stvari, riječ je o drugom predmetu.



I ne samo njih dvijice, već još nekoliko visokih bezbjednosnih funkcionera sa državnog i entitetskog nivoa iz ranijeg perioda.


Optužnicom nije obuhvaćeno ni ubistvo Damira Ostojića Šijana, koji je likvidiran 05.09.2018. godine u Banjaluci. Pisao sam detaljno o tome, kao i o učešću Cvijetića u likvidaciji.


Tužilaštvo je, sudeći prema onom što je objavljeno iz te institucije, u ovom predmetu rad baziralo na onima koji su direktno učestvovali u prometu narkoticima, a prema mojim informacijama svi gore pomenuti koji nisu optuženi i dalje se detaljno istražuju u drugom predmetu.


U nastavku saopštenje Tužilaštva BiH


PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 18 FIZIČKIH I 3 PRAVNE OSOBE U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA; OPTUŽNICOM SU OBUHVAĆENI NEKADAŠNJI SAVJETNIK MINISTRA SIGURNOSTI I POLICIJSKI SLUŽBENIK MUP-a RS

30.08.2023. 12:35

U okviru predmeta bit će zatraženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u  iznosu od oko 8 miliona KM, u nekretninama i motornim vozilima.    


Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju u predmetu Bojan Cvijetić i dr. podigao je optužnicu protiv 21 osobe za krivična djela organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama, krijumčarenja, pranja novca i druga povezana krivična djela.

 

Pojedini optuženi su prilikom izvršenja krivičnih djela koristili jednu, a neki od optuženih i više „Sky“ i „Anom“ aplikacija, za planiranje, dogovaranje i izvršenje krivičnih djela.

 

Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od 2019. do 2021. godine organizovali, isplanirali i realizovali međunarodno krijumčarenje opojnih droga u količinama od više od 35 kilograma opojne droge kokain, krijumčarene uglavnom sa područja Nizozemske i Beligije na područje BiH, kao i dalje skrivanje i krijumčarenje na području susjednih zemalja, kao i Mađarske i Slovenije. 

Nadalje, optuženi su za krijumčarenje više od 3000 kilograma opojne droge marihuana - „skunk“ sa područja Albanije, kao i susjednih zemalja, na područje BiH, te dalje krijumčarenje unutar BiH i prema zemljama regiona, kao i skladištenje veće količine opojne droge marihuana - „skunk“ na području BiH, gdje je pronađena i zaplijenjena količina od oko 316 kg, kao i krijumčarenje veće količine cigareta.

 

Optuženi se terete da su počinjenjem krivičnih djela stekli nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima, koju su počinjenjem krivičnih djela pranja novca ubacivali u legalne finansijske tokove kupovinom većeg broja nekretnina (stanova, zemljišta), na području Banja Luke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i drugih mjesta, kao i više desetina uglavnom skupocjenih motornih vozila.

 

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 130 svjedoka, 8 stručnih vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, uključujući i dokumente međunarodne pravne pomoći dobijene iz pravosudnih institucija Francuske, SAD-a i dr.

 

Optuženi su:

 

1.   Cvijetić Bojan, rođen 1972. godine u Banja Luci, nekadašnji savjetnik ministra sigurnosti BiH, državljanin BiH

2.   Dukić Petar, zvani „Piter“, rođen 1980. godine u Zadru, R Hrvatska,

nastanjen u Banja Luci, državljanin BiH

3.  Todorović Milivoje, zvani „Mića“ i „Mr. Si“, rođen  1975. godine u Bijeljini, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru

4.   Nikolić Aleksandar, zvani „Saša“, rođen 1991. godine u Sarajevu, državljanin BiH

5.   Hodžić Haris, zvani „Hari“, rođen 1983. godine u Travniku, državljanin Bi

  1. Knežević Jelenko, rođen 1971. godine u Skender Vakufu / Kneževo, državljanin BiH
  2. Rađević Saša, rođen 1975. godine u Gradiški / Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH i Republike Srbije
  3. Milovanović Mladen, rođen 1984. godine u Srebrenici, nekadašnji uposlenik MUP-a RS, državljanin BiH i R Srbije
  4. Popović Davorin, zvani “Dado”,  rođen 1980. godine u Travniku, državljanin BiH i R Srbije, ranije osuđivan
  5. Stojisavljević Goran, rođen 1972. godine u Virovitici R Hrvatska, državljanin R Hrvatske, ranije osuđivan
  6. Jurić Ivan, rođen 1987. godine u Slavonskom Brodu, R Hrvatska, državljanin BiH i Srbije
  7. Kresojević Dragan, rođen 1985. godine u Gradiški / Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH i R Srbije
  8. Brborović Slavko, rođen 1965. godine u Skender Vakufu / Kneževo, državljanin BiH
  9. Maksimović Željko, zvani „Željo“, rođen 1973. godine u Jajcu,  državljanin BiH i Republike Srbije, ranije osuđivan
  10. Hažbić Eldin, zvani „Speca“, rođen 1988. godine u Sarajevu, državljanin BiH
  11. Tešić Radislav, rođen 1987. godine u Gradiški / Bosanskoj Gradiški, državljanin BiH

17.              Panić Mladen, zvani „Fleka“, rođen 1981. godine u Bugojnu, državljanin BiH

  1. Bačić Siniša, rođen 1989. godine u Pakracu, R Hrvatska, državljanin BiH i R Hrvatske  
  2. Pravno lice „MILCO“ d.o.o. Laktaši

20.              Pravno lice „21. maj“ d.o.o. Laktaši

  1. Pravno lice  „Star-R“ d.o.o. Istočno Novo Sarajevo