понедељак, 21. август 2023.

Bura u čaši Vode: Vraćanje optužnice protiv Dodika i Lukića na doradu je “bildanje Suda”;Optužnica će ponovo 22.08. biti proslijeđena na potvrđivanje; Sud BiH ima osam dana da donese odluku o njoj; Optužnica će biti potvrđena


Piše: Slobodan Vasković


Sud BiH vratio je na doradu optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika za BiH.


Djeluje da je Dodik dobio prvu rundu u ovom procesu, ali sve je, kako tvrde moji izvori, tek Bura u Čaši Vode, ističući da to što je vraćena na doradu istovremeno znači i da nije odbačena!


Oni tvrde da je riječ o manjim tehničkim greškama, te da će optužnica protiv Dodika ponovo sutra, 22.08.o.g., biti proslijeđena na potvrđivanje.


Nakon toga, Sud BiH ima osam dana na raspolaganju da optužnicu potvrdi ili ne.


Moji izvori tvrde da će optužnica biti potvrđena, ne ostavljaju nikakvu sumnju u to, a cijelu ujdurmu oko njenog vraćanja na doradu karakterišu “bildanjem suda BiH”!


Nepotvrđivanje optužnice protiv Dodika i Lukića značio bi definitivni kraj Tužilaštva BiH, samim tim i Suda BiH, ali i pretežak poraz visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, kao i SAD-a i EU koji su čvrsto stali iza njegovih odluka koje je Dodik, ukazima, proglasio nesprovodivim na teritoriji Republike Srpske.