понедељак, 14. август 2023.

Nastavak secesije RS od BiH: Razorena diplomatsko-konzularna mreža BiH


Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik, nakon optužnice koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega, nastavio je da pravi tešku štetu, ali i da svjesno ponižava svoje najbliže saradnike.


To se primarno odnosi na Željku Cvijanović, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.


RTRS, ali i drugi mediji su objavili da su “Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo podrške Miloradu Dodiku zbog, kako su naglasili, skandalozne odluke Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv njega kao predsjednika Republike Srpske”.


Ovakav istup ambasadora bilo koje države na Svijetu je nezapamćen i riječ je o otvorenom napadu na državu BiH.


Svi oni ambasadori i konzuli BiH koji su potpisali sramno pismo (Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojan Đokić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Vuković, Dragan Јaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Koviljka Špirić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan i Tatjana Telić), ustali su protiv države BiH, koja ih plaća i pokazali da nisu diplomate, već najobičnije Dodikove sluge, što su, zahvaljujući poltronstvu, dobili te ekskluzivne pozicije.


Na ovaj način srušena je DKP mreža BiH i može se sa sigurnošću konstatovati da ona više ne postoji; I do ovog rušilačkog akta DKP mreža bila je najslabija karika spoljne politike BiH, koju vodi svako prema svom nahođenju, ali zaklinjanje na vjernost čelniku jedne stranke koji uporno ruši državu je katastrofalan postupak i ukazuje da se sasvim drugačije mora postaviti taj izuzetno značajni državni dio aparata.


Suštinski, pomenuti ambasadori i konzuli otkazali su poslušnost državi BiH i nejasno je zbog čega su oni još uvijek na tim pozicijama. Posebno je neprihvatljivo da oni i dalje budu plaćani iz budžeta BiH, a ta sredstva trebala bi biti preusmjerena, do njihovog opoziva, u neke druge svrhe.


Ubuduće neka ih lično plaća Dodik!


Na ovom mjestu dolazimo do velikog problema: Sve njih je imenovalo Predsjedništvo BiH, čiji je član Željka Cvijanović.


Uobičajeno je da svaki član Predsjedništva imenuje ambasadore iz reda naroda kojem pripada, a da druga dva člana to podrže, bez ikakvih pitanja, kako po ovom osnovu ne bi dolazilo do sukoba unutar Predsjedništva BiH.


Jednostavnije rečeno, sve ambasadore i konzule iz Republike Srpske imenovala je Željka Cvijanović.


I svi oni otkazali su njoj poslušnost, iako je član Predsjedništva BiH, a kleknuli pred Dodikom.


Tako je Dodik pokazao da je Cvijanovićeva tek jedna u nizu njegovih marioneta, a ona se nije usprotivila, iako je nadležna za DKP mrežu.


Previše se ćuti o ovom udaru na državu BiH koji je učinio Dodik i preko kojeg se nikako ne može preći iz prostog razloga što svi ambasadori i konzuli BiH iz Republike Srpske to više Dodikovom voljom nisu, već su njegovi lični predstavnici koji teško zloupotrebljavaju imovinu i resurse BiH da bi “branili” rušioca države.


Uz to su i rijetko viđeni licemjeri koji navode da "činjenica da je Tužilaštvo podiglo optužnicu na osnovu pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita uz pritisak Ambasade SAD u BiH, govori da je riječ o tiraniji i stanju najsličnijem okupaciji.”


Svi oni otvoreno lažu u ime stvarnog Okupatora, Tiranina i Kolonizatora Republike Srpske koji se zove Dodik i koji i dalje pokušava, kako bi se odbranio, srušiti BiH. 


Treba li većeg dokaza od pisma ambasadora i konzula BiH, koji su imenovani iz RS, da Dodik ide u dalju secesiju?! Ne treba, jer njihov akt sam po sebi predstavlja dio secesije i to vrlo značajan, budući da je BiH izgubila trećinu ambasadora i konzula i da oni sada predstavljaju lično Milorada Dodika i njegovu zločinačku kamarilu koja je porobila Republiku Srpsku.


 Neophodno je da Tužilaštvo BiH pokrene nove postupke protiv Dodika, ali i svakog od njegovih “ambasadora” i “konzula”, jer su uzurpirali imovinu i druge resurse države BiH u privatne svrhe i za odbranu Dodika, a javno ponizili državu koju su tebali da predstavljaju.  


Cvijanovićeva se nije oglasila o raspadu DKP mreže koju je uzrokovao Dodik, iako je ona nadležna za nju, zajedno sa druga dva člana Predsjedništva BiH, a nikako Dodik.


Pitanje je i da li Cvijanovićeva smije išta reći o ovom pitanju, smije li osuditi ponašanje ambasadora i konzula koji to više nisu i smije li zatražiti podršku druga dva člana Predsjedništva BiH da ih ta institucija sve povuče?


Ne smije, jer bi uslijedila strašna osveta uzurpatora i nasilnika Dodika koji je Cvijanovićevu već pretvorio u bezličnu političku kašu u uzaludnom pokušaju da se odbrani od teškog krivičnog djela za koje je optužen.


Dodik djeluje kao razjareni bik, sapet optužnicom, bezglavo rušeći sve oko sebe; Samo je ponizan pred Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske, dok sve druge napada vjerujući, sasvim pogrešno, da će se na taj način odbraniti.


Njegov napad na BiH je nastavljen, ali mu neće donijeti ništa, jer Zapad, predvođen SAD-om, neće sebi dozvoliti da uzmaknu pred njim; Dodik već napada Srbiju, a atakovaće na svakog ko ne brani njegovo kriminalno i zločinačko djelovanje.


Svako razvlačenje sudskog postupka čiji je Dodik glavni “junak” je nastavak rastakanja države BiH.