петак, 11. август 2023.

Podignuta optužnica protiv Dodika i Lukića: Tužilaštvo BIH će je tokom dana proslijediti na potvrđivanje u Sud BiH


Piše: Slobodan Vasković 


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika za BiH, potvrđeno mi je iz više nezavisnih izvora.


Podizanje optužnice sam najavio prije prošle sedmice, ali je malo ko vjerovao da će do tog akta doći. 


Optužnica protiv Dodika i Lukića je potpisana i tokom dana treba biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. 


Dodik i Lukić su optuženi za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, odnosno po novom članu Krivičnog zakona BiH - 203a, koji je nametnuo visoki predstavnik.


Sipa je Izvještaj sa prilozima, odnosno cjelokupnom dokumentacijom, o krivičnom djelu koje su počinili Milorad Dodik i Miloš Lukić, uputila u Tužilaštvo BiH, nakon što ih je saslušala u svojstvu osumnjičenih.


Dodik je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

Prethodno je visoki predstavnik Kristijan Šmit oba zakona učinio ništavim i zabranio svaki dalji rad na njima, ali je Dodik, nakon ovih odluka, potpisao Ukaze, a Lukić ih objavio u Službenom glasniku RS.


Šmit je nametnuo i odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH, prema kojim je navedeno djelo koje su počinili Dodik i Lukić kažnjivo do pet godina zatvora.


Svaka kazna sa sobom povlači i zabranu političkog djelovanja.


Zaprijećena kazna je od šest mjeseci do pet godina zatvora.


Zbog učešća u donošenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, SAD su uvele sankcije Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću, Nenadu Stevandiću i Milošu Bukejloviću.


Prema svim izvorima, postupak bi trebao da kraje kratko, jer su svi dokazi nesporni.

Sada je na Sudu BiH i predsjedniku te institucije Ranku Debevecu da pokaže nepristrasnost, a samim tim i da je izvan političke kontrole. (nastaviće se)