четвртак, 24. август 2023.

Strah: Dodikova laž koja ulazi u Top 10 neistina koje je izgovorio, a rekao ih je beskonačno mnogo; Dodik ništa nije DOGOVORIO sa Zapadom, iako pokušava nametnuti taj lažni narativ


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik izgovorio je beskonačno mnogo laži u svom političkom životu, tako da je vrlo teško izdvojiti Top10 Neistina koje je ispljunuo Narodu u lice.


Ipak, jedna se, sasvim sigurno, može uvrsiti u najuži izbor.


2.

“Spreman sam žrtvovati se za RS”, izjavio je prije par dana Dodik, da bi samo, 24 časa nakon te izjave, na sastanku sa šefovima “Trojke” i Draganom Čovićem, žrtvovao sve ono što je mjesecima nametao kao “ključne elemente opstanka RS, bez kojih će entitet nestati ukoliko budu prihvaćene”.


3.

Dodik je, kao što sam to oduvijek i tvrdio, za lični opstanak prespreman žrtvovati RS i svakog čovjeka koji živi u njoj. To i čini svakodnevno.


4.

Međutim, njegov konvertitski salto, ovaj put nije uspio ubijediti nikoga da je opet “sve dogovorio” i da je “osigurao svoj politički opstanak”, iako Dodikove sluge pokušavaju da raspire tu “vatru” neistine.


5.

Svojim postupcima na pomenutom sastanku, Dodik je pokazao da je prešao u fazu gmizanja pred Zapadom, ali to mu nije donijelo nikakve benefite: Delegacija EK u BiH je premlako i vrlo uslovno podržala dogovoreno, dok SAD uopšte nisu reagovale.


6.

Dodik je u još težoj situaciji od one u kojoj je bio - obećao je donošenje izmjena Zakona o Sudu BiH, koje podrazumijeva osnivanje Višeg suda BiH, ali je, nakon reakcija javnosti, taj novi Zakon odmah, na sjednici Savjeta ministara BiH, poslan na “doradu”.


Razloge “za doradu” koje su saopštili ne vrijedi ni komentarisati; Smješniji su od optimizma Elmedina Konakovića koji je u posljednje vrijeme veći optimista čak i od Dragana Čovića. Što je već anomalija, a ne politički stav.


Uostalom, vrlo brzo ćemo vidjeti da li će se izmjene Zakona o Sudu BiH naći na dnevnom redu Doma naroda BiH, kao što je potpisano ili će Dodik slagati “partnere”, što me uopšte ne bi iznenadilo.


7.

Da je Dodika strah od sopstvenih postupaka svjedoči i činjenica da je dva dana nakon sastanka u Istočnom Sarajevu ponovo počeo sa uvredama na račun Bošnjaka, što je još jedan preblijedi, ali zaista i prejadni, pokušaj vađenja iz “crne rupe” u koju sve više pada. 


8.

Nije Dodika strah samo od posljednjeg konvertitskog postupka, već i od Suda i Tužilaštva BiH, odnosno optužnice koja, nakon dorade, treba do kraja ove sedmice biti upućena Sudu BiH na potvrđivanje.


Da bi dobio na vremenu, Dodik je naložio svom advokatu Goranu Bubiću da zatraži izuzeće sudije za prethodni postupak Jasmine Ćosić Dedović.


Ako je Optužni akt protiv njega toliko bezazlen, ako će lako pobijediti, ako je sve DOGOVORIO sa nekim sa Zapada, zašto onda kupovina vremena?


9.

Ne, Dodik ništa nije dogovorio, a njegovi spinovi, kao i njegovih sluga nikako taj strah ne mogu prikriti niti sakriti.


Zahtjev za izuzeće sudije, koji podrazumijeva zasjedanje Opšteg vijeća Suda BiH,  Dodiku će dati još par dana da pokuša nešto DOGOVORITI, ali, cijenim, da od toga nema ništa.


10.

Posebno je interesantan “upljuvak” u Bubićevom/Dodikovom zahtjevu za izuzeće sudije.


U slučaju da u označenom predmetu ne postupa sudija Јasmina Ćosić Dedović, već drugi sudija Suda BiH, tražimo da se ovaj prijedlog ima u vidu u daljem toku postupka, u slučaju da Tužilaštvo BiH ponovo dostavi optužnicu”, navodi se u obrazloženju prijedloga za izuzeće sudije Dedović koje je podnio advokat Goran Bubić na zahtjev Milorada Dodika. 


Dio o mogućem nedostavljanju optužnice je baš glupost, ali to i nije bitno ni Bubiću ni Dodiku; Važan im je pokušaj podmetanja javnosti da se to može desiti. To se ne može desiti, jer Sud nije odbacio optužnicu protiv Dodika, već je vratio na doradu.


11.

Dodik, svim sredstvima, među kojima je, trenutno, puzanje najizraženije, nastavlja da se bori za politički opstanak, ali ni puzati, kako se pokazalo, nije lako.


Samo i dalje treba biti strpljiv, jer nije lako razgraditi zločinačku organizaciju zidanu dugih, predugih osamnaest godina.