субота, 12. август 2023.

Dodik nakon podizanja optužnice: Bezidejnost, strah, panika i bezočne laži, Prejeftini, ali i nemogući pokušaj da zavadi SAD i EU; Optužnicu protiv Dodika potpisala su tri tužioca, a ne jedan kako to on, u pokušaju širenja mržnje, tvrdi


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik u ovom trenutku nema nikakav pregled daljih dešavanja, koja se tiču, primarno, njegove političke sudbine, nakon što je protiv njega podignuta optiužnica za nepoštivanje odluka visokog predstavnika i prijeti mu kazna do pet godina zatvora.


Održao je pres, pokušavajući da bude miran, ali daleko je od svake ravnoteže.


Istovremeno je vulgarno vrijeđao, prijetio, nudio dijalog…


2.

Dodik nije naivan, ali je u velikom problemu i trenutno ne zna kuda će i kako dalje. Za razliku od mnogih, Dodik zna koji su procesi u toku, da su oni nezaustavljivi (sređivanje stanja u Regionu), da je on na putu tim procesima, da se sam doveo u tu situaciju i sada pokušava da se izmakne, ali teško, vrlo vrlo teško će to ići.


3.

Njegov istup bio je nevješt splet loših manipulacija, laži i prijetnji da će RS nastaviti sa aktiviranjem antidržavnih zakona. 


Istovremeno, ako Sud ne bi potvrdio optužnicu, čemu se Dodik nada, on je “spreman na dijalog” (ovdje on već moli da se optužnica ne potvrdi, ali moli uzalud), pa će “u tom duhu” njegov SNSD glasati za Zakone o VSTS, pristuou informacijama i ombudsmenu u parlamentu BiH.


Dodik je kontradiktoran - ako za njega ne postoje Tužilaštvo i Sud BiH, zašto će se, kako navodi, odazivati na pozive Suda? I zašto će poslanici SNSD-a glasati za novi Zakon o VSTS?


4.

Dodik je vrlo vrlo uplašen.


5.

Njegov pokušaj da baci “kost” između SAD i EU, zavadi dva gigantska subjekta, navodeći kako se EU nije oglasila o optužnici koja je podignuta protiv njega, je prejeftina, providna manipulacija koja svjedoči da, uprkos naporima da izgleda miran, njime dominira panika.


Samo osoba potpuno van sebe, što Dodik jeste, može javno reći da će se zbog njega sukobiti SAD i EU. 


6.

Priča o tome kako su mu “određeni zapadni ambasadori kazali kako ne mogu očima da gledaju američkog ambasadora Marfija”, laž je koja potvrđuje njegovu veliku, ogromnu slabost, nedostatak energije, a nikako stvarno stanje stvari. 


Ali ok, svako ima pravo da “bilda” sopstveni značaj kako hoće, pa i Dodik nevjerovatnim lažima.


7.

Njegove optužbe da SAD, preko ambasadora Majkla Marfija, “šire srbofobiju” u BiH su prejadne i lažne, jer se Dodik na pres konferenciji pokazao kao srbofob optužujući neke srpske političke stranke (marginalne), ali i medije upravo iz RS “za izdaju”.  


8.

Dodik nije otvoreno pomenuo secesiju, bio je oprezan, ali je ona u podtekstu njegovih prijetnji o daljem nepoštivanju odluka visokog predstavnika za BiH, ugrožavanju suvereniteta, najavom da kako proces bude išao protiv njega “padaće i BiH”, najavom aktiviranja donešenih, ali ne i sprovedenih ranijih neustavnih zakona!


9.

Naravno, i ovu priliku Dodik je iskoristio za sijanje mržnje, tvrdeći kako je optužnicu protiv njega “potpisao musliman kojeg je našao američki ambasador Marfi”.


Dodik otvoreno laže - Optužnicu protiv njega potpisalo je troje tužilaca (raznih nacionalnosti), a njegove tvrdnje su samo pokušaj daljeg trovanja međuetničkih odnosa.


10.

Da je u panici, potvrđuje i navod koji je iznio da “ne postoji zakon po kojem ga tuže”, ali je rekao da će se odazvati, pa je nejasno i njemu samom šta priča.


11.

Dodika nikada ne potcjenjujem, ali je bez energije, prilično usamljen, iako ima još nešto političke snage da pokuša napraviti nove probleme, ali je svjestan da će se ti pokušaji njemu obiti o glavu.


Sam je sebe kuražio, tvrdeći da nije imao “nikakve dileme oko potpisivanja ukaza (zbog čega je i optužen), a nema ni danas”!


12.

Dodik je zaprijetio, kako sam to i najavio, “homogenizacijom naroda”, iako on više ne može nikoga da homogenizuje. 


Njegov poziv za “okupljanje i odbranu institucije predsjednika RS, a ne Milorada Dodika” je labuđi pjev bezobzirnog kriminalca.


Dodik uopšte nije predsjednik RS, jer je na izborima ukrao pobjedu falsifikatima i bezočnom krađom.


13.

Uz to, zaboravio je kako je upravo on prvi napao instituciju predsjednika RS zahtjevima da se smijeni demokratski izabran predsjednik entiteta Nikola Poplašen. 


Poplašen je izabran na izborima u novembru 1998. godine, a zbog odbijanja da Dodiku ponovo da mandat za premijera, smijenio ga je tadašnji visoki predstavnik za BiH Karlos Vestendorp u martu 1999. godine.


14.

Poplašena je iz kancelarije predsjednika RS izbacila policija RS, po Dodikovoj naredbi, u septembru 1999. godine.


Niko ne treba da se okuplja oko Dodika, jer je on oteo funkciju predsjednika, ponizio je otvoreno i javno još prije 24 godine i od tada to čini u kontinuitetu.


Dodik je taj koji otvoreno radi protiv Srba iz RS, protiv Srba u BiH i protiv svih drugih naroda u BiH.


15.

Dodik je velezidajnik srpskog naroda, a njegov pokušaj zaklanjanja iza Srba Crne Gore i sa Sjevera Kosova,samo je još jedan u nizu dokaza o beskrupuloznosti te, sada vrlo uplašene, osobe, koja je, koliko do juče, koristila svaku priliku da naoadne Srbiju i spriječi osnivanje ZSO na Kosovu.


16.

Niko ne treba da se okuplja oko Dodika, jer tu nema mjesta od sjecikesa, narkodilera, mafijaša, pervertita, nasilnika i ostalog najtoksičnijeg ljudskog taloga kojim se okružio.


17.

Najslabiju državu nikada nije pobijedio najjači kriminalac iz nje, pa tako ni BiH neće pobijediti Dodik. Danas mu je to sasvim jasno.