понедељак, 28. август 2023.

Dodikovo “Rekonstruisanje” uvijek dobro začešljanog Karana zbog paničnog straha od hapšenja


Piše: Slobodan Vasković


Uvijek dobro začešljani Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS, mogao bi, po nalogu Milorada Dodika, biti rekonstruisan u Vladi RS.


“Rekonstruisanje” Karana, odnosno njegova smjena, posljedica je Dodikovog patološkog straha od hapšenja.


Dodik je ubjeđenja da će bezbjednosni organi BiH pokušati da ga uhapse, ali, u ovom trenutku, nije jasno zbog čega, iako, ruku na srce, postoji bezbroj djela zbog kojih bi trebalo da završi iza rešetaka, ali je, prethodno, potrebno da Tužilaštvo BiH počne temeljno raditi svoj posao.


Istina, ima mnogo osoba u neposrednom Dodikovom okruženju kojima slijedi hapšenje.


Kako god, Dodikove paranoje su sve veće i opakije, te je ubijeđen da mu umjesto Karana treba neko mnogo oštriji, spremniji da ga brani svim sredstvima, premda bi, u zamišljenoj situaciji, takva odbrana bila unaprijed osuđena na propast.


Da li će Karana zaista i “rekonstruisati” vidjećemo, ali činjenica je da na poziciji ministra unutrašnjih poslova nije pokazao baš ništa, sem koliki je slabić i nespreman da se uhvati u koštac sa činjenicom da je ta nazovi institucija potpuno razorena. 


Ništa novo od Karana, starog “aparatčika”.


Optužnica protiv Dodika zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika za BiH, koja čeka potvrđivanje, nije razlog za njegovo hapšenje; Jedino u slučaju da se ne bude odazivao na pozive Suda BiH, tokom procesa koji će uslijediti, pa da bude priveden.


Da ne bude sumnje, optužnica protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS” biće potvrđena. 


Ali, nešto drugo, neko sasvim drugo nedjelo je ono što Dodika navodi na pomisao da će biti uhapšen. Isplivaće i to na površinu, kao i sve dosad.


Za to vrijeme traje histerični napad na sudinicu Jasminu Ćosić, koji je uslijedio nakon što je Dodikov advokat Goran Bubić tražio njeno izuzeće. Ćosićeva je  sudija za prethodni postupak u "slučaju Dodik".


Paradoks je, ali zahtjev za izuzeće Ćosićeve tražen je nakon što je Optužnicu protiv Dodika vratila na doradu Tužilaštvu BiH.


Nakon što je dorađena, optužnica je ponovo upućena na potvrđivanje, nakon čega je uslijedilo medijsko i svako drugo satiranje Ćosićeve u koje je upregnuta cijela režimska mašinerija.


Istovremeno, bilo kakve kritike od Dodikovih medija pošteđen je Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH.


Da budem precizan - Kajganić je u ovom slučju radio u Dodikovu korist, ali je jedino sebi nanio štetu, a njemu nije donio ništa. Nazvao bih to mazohizmom.


Kako god, zahtjevom za izuzećem Ćosićeve, “neustrašivi” Dodik je kupio još par dana do potvrđivanja optužnice, ali je to sve, suštinski, ništa. 


Prijeti mu kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, uz zabranu političkog djelovanja.

(nastaviće se)


UDT VSTS protiv Jovanovićeve: Sporo i neefikasno 

Veoma sporo ide proces pred Kancelarijom disciplinskog tužioca VSTS protiv tužiteljke Tužilaštva Distrikta Brčko Dejane Jovanović.


“Predmet je u fazi glavne rasprave i još uvijek nije donesena prvostepena odluka”, odgovoreno mi je iz UDT VSTS, 14.08. o.g.


Isto mi je odgovoreno i 26.05. o.g.


Valjda neće biti velikog usporavanja ovog procesa, jer se noj sudi po prijavi Glavnog tužioca Brčko Distrikta Zekerije Mujkanovića za neadekvatno postupanje sa povjerljivim dokazima u predmetu posebnih istražnih radnji prema Esedu Kadriću, tada aktuelnom gradonačelniku Brčko Distrikta.


Riječ je o presretanju komunikacija koje je dotična upropastila kao dokazni materijal; Namjerno, naravno, što je teško krivično djelo.


Ok, sačekaćemo i prvostepenu odluku, ali je jasno da tužiocima poput Jovanovićeve nema mjesta u pravosuđu. (nastaviće se)