уторак, 8. август 2023.

“Oluja” u glavi Majera, palikuće naših kuća iz "Špigla"


Piše: Slobodan Vasković


“Lutkar iz Beograda“ je naziv teksta objavljen u štampanom izdanju nedjeljnika “Špigl”, koji potpisuje novinar Valter Majer.


Izvodi iz teksta osvanuli su u brojnim medijima u Regionu, ne bez razloga, jer je za Majera “Lutkar iz Beograda” Aleksandar Vučić predsjednik Srbije.


Moram da primijetim neskrivene prijetnje po Srbe kao narod koje kao bujica naviru iz Majerovog teksta.


„Vučić govori o ’velikoj i ozbiljnoj krizi’ u susednoj zemlji, ne navodeći kako namerava da doprinese smirivanju tenzija. Na sastanku održanom 20. jula u Beogradu, kojem su prisustvovali patrijarh, on i Dodik, razgovarano je, kako se navodi, o pitanjima od ’nacionalnog značaja za srpski narod’. Zvuči kao da znaci ukazuju na oluju“, piše Majer.


Na koju oluju je mislio Majer: Na “Oluju” ili neku navodno srpsku oluju?


Teško da je mislio na srpsku oluju; Prije će biti da je ubijeđen kako je baš “mudro” zaprijetio Srbima da bi ih moglo zadesiti ponavljanje “Oluje”; Za početak na Kosovu, gdje stoluje Aljbin Kurti kojeg Njemačka maksimalno podržava. I štiti.


Majer će primijetiti da je “napadnut KFOR”, ali će potpuno zaboraviti šta je prethodilo situaciji da se KFOR nađe u toj poziciji. 


Vojnike KFOR-a nikako se nije smjelo napasti, ali, isto tako, nije se smjelo dozvoliti Kurtiju da pošalje ROSU na Sjever Kosova kako bi zaštitili “pobjednike” najkomičnijih izbora na Planeti.


Da li je Majer ubijeđen da će se “Oluja” desiti na Sjeveru Kosova?


„Kosovo je Gordijev čvor u tkivu Evrope i Vučićev adut u pokeru za vlast i sinekuru na Balkanu…Legije visokih diplomata u ime Brisela ili Vašingtona nisu uspele da riješe taj problem, a Vučiću ne pada na pamet da se ispod cene odrekne tog svog pregovaračkog uloga“, piše Majer ubijeđen da je značajan koliko je i visok.


Da li Majer najavljuje “Oluju” na Sjeveru Kosova, jer se kroz njegove (da li su baš njegove) rečenice iščitava da za njega nije rješenje “Gordijevog čvora" primjena Briselskog sporazuma, nakon toga Francusko-Njemačkog prijedloga… kojima je predviđeno formiranje ZSO.


Za Majera je, zaključujem, rješenje “Gordijevog čvora” nova “Oluja” - progon Srpske manjine sa Sjevera Kosova.


Zaista je Majer u pravu - bolje je protjerati sve Srbe sa Kosova samo da opstane ekstremista Kurti koji uživa snažnu podršku Njemačke; Ne i SAD-a.


Sporazumi, kada su Srbi u pitanju, nisu uopšte bitni niti ih treba poštovati; Bitno je da je Srba što manje, ne krije Majer, kojem smeta i podatak da je u Crnoj Gori 32 posto Srba “prema posljednjim anketama”.


Bilo bi izvrsno da se i tu desi jedna “Oluja” pa da se broj Srba prepolovi. Ili, ako je ikako moguće, da se iskorijene.


Ne znam koliko je visok Majer, ali djeluje mi da ga se mora mjeriti mikroskopom. Kao i njegovu “objektivnost” koju je poodavno zauvijek odnijela neka od “Oluja”.


Majer se “osvrnuo” i na dešavanja u BiH.


“Špigl ocjenjuje da je sa Sporazumom o saradnji Srbije i Republike Srpske u oblasti obrazovanja i kulturne politike, Vučić 2020. „podmetnuo još jednu eksplozivnu napravu“. Nejasno je, navodi se, „da li će i kada predsjednik RS Milorad Dodik ozbiljno shvatiti svoj plan da razbije Bosnu i Hercegovinu – taj geopolitički eksperiment, kako joj se on ruga – otcjepljenjem Republike Srpske.“

„Vučić govori o ’velikoj i ozbiljnoj krizi’ u susednoj zemlji, ne navodeći kako namjerava da doprinese smirivanju tenzija. Na sastanku održanom 20. jula u Beogradu, kojem su prisustvovali patrijarh, on i Dodik, razgovarano je, kako se navodi, o pitanjima od ’nacionalnog značaja za srpski narod’. Zvuči kao da znaci ukazuju na oluju, zaključio je njemački magazin.


Zaista, bilo bi izvrsno da Majer, bar u riječi, objasni zašto se Njemačke vlasti nikada nisu pridružile sankcijama SAD-a Miloradu Dodiku koji pokušava da razbije BiH, što je nesporno. 


Da je to Njemačka učinila, danas bi u BiH problemi bili bar stostruko manji. 


Da je to učinila, Srbi u BiH ne bi bili podjarmljeni najviše od autokrate Dodika. Kojeg Njemačka iz samo njoj znanih razloga ne sankcioniše. Valjda im je Dodik još potreban, kao i njegov antisrpski rad.


Da je to Njemačka učinila, Dodik ne bi “porodio” Denisa Bećirovića, najnovije ekstremno čedo koje mu služi kao opravdanje za sve njegove pustahijske poslove; O čedu Bećiroviću i njegovim “probosanskim snagama” u kojima nema mjesta ni za Srbe ni Hrvate; Kojima čak smetaju i Srbi, koji žive u Sarajevu, a protivni su politikama Dodika, Majer ne kaže ništa.


Samo mu je “Oluja” u glavi.


“Zvuči kao da znaci ukazuju na oluju”, zaključio je Majer. Prijetnja je više nego jasna. I precizno usmjerena da ukaže na potrebu etničkog čišćenja Srba iz BiH. Sve ocjene o “Lutkaru iz Beograda” samo su zavjesa da se skriju stvarna htijenja antisrpskog propagandiste iz “Špigla”, palikuće naših kuća.