четвртак, 31. август 2023.

Sud BiH trebalo bi da potvrdi optužnicu protiv Dodika u narednih nekoliko dana


Piše: Slobodan Vasković


Sud BiH trebalo bi da potvrdi optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS u narednih nekoliko dana, tvrde moji izvori.


Dodik i Lukić se terete za neizvršavanje odluka visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, a za ovo djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.


Tužilaštvo BiH zatražilo je, optužnim prijedlogom, i zabranu  političkog djelovanja za Dodika.


Prethodno je SIPA saslušala Dodika i Lukića u svojstvu osumnjičenih, nakon čega su proslijedili Izvještaj Tužilaštvu BiH.


Dodik je, kao odgovor, podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića, jednog od članova Tužilačkog tima koji vodi istragu protiv njega, 11.08.o.g., Republičkom tužilaštvu.


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Lukića 11.08. ove godine, da bi Jasmina Ćosić, kao sudija za prethodni postupak, optužnicu vratila na doradu nekoliko dana kasnije.


Tužilaštvo BiH vratilo je dorađenu optužnicu na potvrđivanje Sudu BiH  - 23.08., a isti dan Dodikov advokat Goran Bubić zatražio je izuzeće sudije za prethodni postupak Jasmine Ćosić.


Moje informacije ukazuju da je odbijen zahtjev Bubića, Dodikovog advokata, za izuzeće sudije Jasmine Ćosić.


Sve vrijeme, od podizanja optužnice 11.08.o.g., traje orkestrirana i histerična kampanja za “odbranu Dodika” kojom se on želi poistovjetiti sa RS.


Vrhunac te kampanje trebali su biti protesti pred Sudom i Tužilaštvom BiH, 01.09.o.g., čiji je organizator bio Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.


MUP Kantona Sarajevo zabranio je održavanje skupa zbog neispunjenja formalnih, ali i bezbjednosnih uslova, što bi, kako je navedeno, moglo dovesti do većeg narušavanja javnog reda i mira.