уторак, 15. август 2023.

Dodikova krivična protiv tužioca Nedima Ćosića podli pokušaj širenja međuetničke mržnje; Optužnicu protiv Dodika potpisala Tri tužioca; Optužnicu će Sud BiH potvrditi


Piše: Slobodan Vasković


Optužnicu protiv Milorada Dodika koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje potpisala su Tri tužioca Tužilaštva BiH, uz saglasnost Glavnog tužioca Tužilaštva BiH.


Tri Tužioca su Nives Kanevčev, Nedim Ćosić i Biljana Golijanin, dok se Glavni tužilac zove Milanko Kajganić.


Ove činjenice su vrlo bitne zbog podlih i prljavih Dodikovih postupaka kojima je cilj širenje međuetničke mržnje.


Dodik je posegnuo za podizanjem krivične prijave protiv jednog od članova Tužilačkog tima - tužioca Nedima Ćosića.


Ćosića je prijavio Republičkom javnom tužilaštvu.


Dodik ovom krivičnom prijavom pokušava optužnicu protiv sebe prebaciti na etnički nivo, odnosno pokušati dodatno raspiriti međuetničku mržnju, jer je, navodno, protiv njega Optužnicu podigao Bošnjak.Vrlo nizak i prljav potez istinskog podlaca koji ne bira sredstva ne bi li izvukao svoju kožu. Pa i po cijenu teških incidenata.


Dodik je, izvan svake razumne sumnje, u panici i strahu. Ima i razloga za to, jer će prema mojim saznanjima, optužnicu protiv njega Sud BiH potvrditi. I to vrlo brzo. 


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika zbog krivičnog djela nesprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH.


Zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a tri tužioca koji su činili Tužilački tim što je istraživao Dodika, zatražili su, osim zatvorske kazne i zabranu političkog djelovanja Autokrate iz Bakinaca.