недеља, 20. август 2023.

U BiH Više Ništa Nije Isto još od 11.08. ove godine, a Dodikove najave da je 22.08. neki navodni “Dan D” su tek nastavak njegovog Slobodnog Pada i dalje izolacije RS koja će se sve više pojačavati - do nepodnošljivosti zbog njegove sulude politike


Piše: Slobodan Vasković


1.

U BiH Ništa Više Nije Isto od 11.08.o.g., dana kada je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika.


Optužnicu će Sud BiH, prema tvrdnjama iz brojnih izvora, potvrditi do kraja iduće sedmice.


2.

“Homogenizacija naroda” koju je, nakon podizanja optužnice, najavio Dodik nije se desila niti će se desiti, jer narod neće Dodika. Niti mu pada na um da se homogenizuje oko njega; Čak to nisu učinili ni predstavnici takozvane opozicije, SDS-a i PDP-a, koji su nekako uspjeli domisliti da im to bio definitivni kraj. 


Jedino se sa Dodikom “homogenizovao” Draško Stanivuković, ali on je njegov sluga kao i svi oni predstavnici raznoraznih “organizacija” koji su “čvrsto” stali uz Dodika. I svojim histeričnim izjavama pokazali jedino o kakvom autokrati je riječ, u kolikoj mjeri su oni sluge, bez ikakvih skrupula, a nikako uspjeli bilo šta učiniti u njegovu korist.


3.

Dodik je sve usamljeniji, a šibanje pripadnika kleptokratskoklijentelističkih mreža, uz čiju pomoć vlada, je uzaludan pokušaj stvaranja bar privida ambijenta da iza njega stoji narod. Sva histerija završila je prividom koji se raspršio kao balon od sapunice.


Međutim, Dodik ne odustaje, pokušavajući naći izlaz za sebe, žtvujući redom podređene, među kojima je i Željka Cvijanović. 


4.

Mala digresija: već sam pominjao da mi je, svojevremeno, jedan tadašnji visoki funkccioner SNSD-a, na pitanje zašto se ne riješe Dodika, tako što će ga smijeniti sa čela SNSD-a, i počnu djelovati kao stranka, a ne kriminalna organizacija, odgovorio: “Šta smo mi bez njega?! Niko od nas ne bi bio ništa da nije Dodika.”


Bio je iskren; U godinama koje su uslijedile, Dodik je mutirao u beskrupuloznog nasilnika koji je varvarskim napadom na sve društvene vrijednosti uspio da ih poništi. 


Tako je, pljačkom, surovim i brutalnim otimanjem, na Sprženoj zemlji ostao samo on i određen broj onih koji su Ništa i koji mu nikako ne kogu pomoći. 


5.

Međutim, Dodik je Politička Životinja i, iako sapet, otima se i dalje, svjestan da se oteti ne može, odnosno da je politički rat koji je izazvao sa SAD-om i Zapadom, već izgubio, te da mu je jedino preostalo da nađe načina kako da se skloni. A i načina je sve manje i manje!


6.

Što se tiče SNSD-a, Dodik se prema sopstvenoj stranci odnosi po principu koji sam poodavno kontsatovao: “ja sam vas stvorio, ja ću vas i uništiti”.


Faza stvaranja je poodavno završena, faza pljačkanja i progona naroda, kao partijskog programa, privodi se kraju, otpočela je faza uništenja te stranke, jer nakon silaska Dodika sa političke scene od SNSD-a neće ostati Ništa.


7.

Dodik sve to vidi, ali nada i kod njega umire posljednja: Pokušava i dalje da se nameće kao faktor iako više ne može spriječiti razgradnju velike kriminalne organizacije koju je stvorio; Nije to lak posao, razgradnja, jer je zločinačka organizacija građena dvije decenije, ali nije ni posao koji se ne  može uraditi. Sve je proces, pa i rastakanje antinarodne, necivilizacijske, patogene tvorevine.


8.

 Dodik je kao “Dan D” najavio 22. avgust, kada ima sastanak sa s liderima  vladajućih stranaka na državnom nivou - “Trojke” i HDZ-a. Isti dan je i sjednica Predstavničkog doma BiH.


“Tamo su tačke dnevnog reda koje su bile ranije na dnevnom redu Parlamenta. Zakoni koji će se naći imat će našu podršku. Ali poslije te sjednice od 22. augusta sve će u BiH biti drugačije, ništa neće biti isto. Ukoliko neko u ovoj zemlji hoće da kaže da hoće da živi bez pola zemlje, bez 33 posto političkog kapaciteta u odlukama, onda neka kažu. Ali će snositi posljedice, ne samo mi. Mi ne želimo da živimo u zemlji u kojoj odluke donosi stranac, koji nije imenovan, koji laže, petlja, koji se junači… Zamislite koje je njegovo spasenje bilo kada se pita sekretar Ujedinjenih nacija da li je relevantnom rezolucijom iko imenovan za visokog predstavnika on nema odgovor. Međutim, špekulanti onda dodaju jednu rečenicu za koju se on hvata”, rekao je Dodik.


Jasno je da će Dodik od partnera iz vlasti tražiti da ne poštuju odluke visokog predstavnika za BiH, rekao je i da će tražiti poništenje zakona koje je nametnuo Šmit, a ukoliko se to ne desi, onda “više ništa neće biti isto”.


9.

Već sam naveo da od 11. avgusta u BiH Više Ništa Nije Isto, tako da 22. avgust može biti samo nastavak Dodikovog pada u potpunu političku izolaciju i dalje satiranje Republike Srpske, što on čini sa vrlo svjesnom namjerom.


U podtekstu njegove izjave može se iščitati da će SNSD, ukoliko partneri iz državne vlasti ne prihvate njegove zahtjeve, za početak, napustiti državne institucije ili, pak, krenuti u potpunu secesiju Republike Srpske.


10.

I jedno i drugo je osuđeno na propast, a Dodikova najava može donijeti manje kratkoročne probleme, nikako dugotrajne, posebno ne nerješive.


11.

Dodikove prijetnje su postali pucnji u sopstvenu poziciju i vladajuću stranku koju je već dobro izrešetao. I nastaviće, dok politički ne padne skroz, a ni taj dan nije tako daleko kao što bi Dodik želio da se misli.


12.

Bitno je primijetiti još jednu vrlo značajnu činjenicu: dan pred privatni odlazak Dodika i Cvijanovićeve, koju je poveo kao “predstavnika svog naopakog viđenja BiH, oglasila se Evropska Unija koja je snažno podržala Kristijana Šmita kao visokog predstavnika za BiH i sve njegove odluke.


Dodik je odlično razumio poruku, ma šta izjavljivao u Mađarskoj. A ispaljuje nebuloze, bez ikakvog sadržaja.


13.

Dodik nezaustavljivo i sve brže ide ka svom političkom kraju; Zakon o kriminalizaciji klevete neće ni na koji način zaustaviti brzinu tog kretanja; On jeste usmjeren protiv svih građana BiH koji ne podržavaju njegov diktatorski Režim, ali je usmjeren i protiv pripadnika Režima kako bi im “začepio usta” i spriječio “curenje informcija”.


14.

Džaba je krečio - poodavno je mnogo toga iscurilo, curenje ne može zaustaviti, a prijetnje drakonskim zakonom su mrtvo slovo na papiru.


15.

Nakon 22.08., dolazi 23.08., pa redom; I svaki od tih dana će biti sve teži i teži po Dodika koji više nema načina da spriječi sopstveni Slobodni Pad i definitivni odlazak sa političke scene.