недеља, 9. јул 2023.

Zvanično počelo otcjepljenje RS od BiH: Dodikovi Ukazi o zakonima i zakoni koje je poništio Šmit objavljeni u Službenom glasniku RS, što je puzajući državni udar


Piše: Slobodan Vasković


U Službenom glasniku RS jutros su objavljena dva Ukaza Milorada Dodika: Jedan se odnosi na Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS, a drugi na zakon kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika U BiH u Službenom glasniku RS.


Zakoni stupaju na snagu sutra, a ovim aktom i zvanično je počela secesija RS od BiH. Nema nikakve dileme da su oba zakona sastavni dio puzajućeg državnog udara koji sprovodi Milorad Dodik.


Kristijan Šmit, visoki predstavnik za BiH, ranije je donio odluke o poništenju oba zakona i zabrani svakog daljeg rada na njima, ali Dodik nije ispoštovao nijednu od tih odluka, jer RS “ne priznaje visokog predstavnika” zato što ga “nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN”.


Šmit je donio i izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se kažnjava udar na Ustav BiH i državu BiH, što Dodikovo donošenje pomenutih Ukaza i zakona jeste, koji je objavljen u Službenom listu BiH.


Dodik je, OJT Banjaluka, 08.07., podnio krivičnu prijavu protiv Šmita zbog nametanja odluka.  


Dodik je ovim potezom ušao u otvorenu, direktnu, snažnu konfrontaciju sa Zapadom&OHR-om, stvarajući Krizu koja nikada nije bila veća od potpisivanja Dejtona do danas.


Kriza je izuzetno opasna po cijeli Region i usmjerena je i na izazivanje krize neslućenih negativnih razmjera u cijelom Regionu.


Ono što je zapanjujuće je da se, nakon objavljivanja secesionističkih zakona, stavlja akcenat na Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, kao da je on potpisao Ukaze i zakone, iako je riječ o, u ovom slučaju, tehničkom licu koje je uradilo nezakonit posao što mu je naređeno iz Dodikovog kabineta.


Lukić je aparatčik i bez sumnje je počinio krivično djelo, ali nije on taj koji je donio secesionističke zakone i ukaze o njihovom stupanju na snagu.