среда, 19. јул 2023.

Milorad Dodik saslušan u svojstvu osumnjičenog zbog rušenja Ustavnog suda i Dejtona; Slijedi optužnica protiv Dodika i Lukića?!


Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik danas je saslušan u svojstvu osumnjičenog u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi protiv njega i Miloša Lukića, v.d. Direktora Službenog glasnika RS, potvrđeno mi je iz nekoliko nezavisnih izvora.


Dodik je saslušan u Banjaluci, ali u ovom trenutku nije mi poznato da li se to desilo u prostorijama SIPA.


Moji izvori tvrde da će i protiv njega i Lukića, koji je, takođe saslušan, biti podignuta optužnica. I to veoma brzo.


Tužilaštvo BiH donijelo je 17.07., kako sam prije toga najavio, Naredbu o sprovođenju istrage protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, zbog rušenja Dejtona i Ustavnog suda BiH.

Tako je protiv Dodika zvanično otvorena istraga zbog potpisivanja ukaza o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS i Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS.


Uz Dodika Tužilaštvo isljeđuje i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, koji je naložio objavljivanje pomenutih zakona u Službenom glasniku RS iako ih je prije toga visoki predstavnik za BiH učinio ništavim.


Uz to, Kristijan Šmit, visoki predstavnik za BiH, izmijenio je i odredbe Krivičnog zakona BiH prema kojima je krivično djelo neobjavljivanje njegovih odluka rušenje Ustavnog suda BiH i zaprijećena je kazna od šest mjeseci zatvora.


Ranije sam objavio i da je Tužilaštvo BiH formiralo tim od tri tužioca, ali su dva tužioca, u međuvremenu, promijenjena; Ostala je, od prvobitna tri, samo Nives Kanevčev.


Da podsjetim, Naredba o sprovođenju istrage sigurno je donešena nakon što je SIPA predala svoj Izvještaj, a na osnovu dokumentacije koju je izuzela 11.07.o.g. iz Službenog glanika RS.


Dodik je, po Krivičnom zakonu BiH, počinio krivično djelo, jer je potpisao ukaze o donošenju Zakona kojim se zabranjuje objavljivanje odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku, kao i Zakon o prestanku važenja odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.


Lukić je počinio krivično djelo, jer je Dodikove ukaze objavio iako ih je ništavim učinio visoki predstavnik.


Zaprijećena kazna za ova djela je od šest mjeseci pa do pet godina zatvora i to prema izmjenama Krivičnog zakona BiH koje je nedavno nametnuo Kristijan Šmit, visoki predstavnik za BiH.  


Posebno opasno za Dodika i Lukića, koji su jedini odgovorni za objavljivanje ovih zakona, je što se, osim navedene kazne, podrazumijeva i zabrana obavljanja bilo koje dužnosti, ukoliko dođe do osuđujuće presude.


Osim Dodika i Lukića nema niko više ko bi mogao odgovarati za ove nezakonite akte.