среда, 12. јул 2023.

Da li će Dodik, Eskobar i Ajhorst poraziti Zapad: Dodik Zapadu ponudio uslove za kapitulaciju, da dignu bijelu zastavu i predaju se, kako bi “deeskalirao situaciju”


Ukoliko Zapad učini i najmanji korak nazad pred Dodikom ili mu, po bilo kom zahtjevu koje je iznio izađu u susret, biće to njegova velika pobjeda i njihov gigantski poraz; U tom slučaju cijela BiH nastaviće da bude njegov talac


Piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik ponudio je Zapadu da se “preda”!


Uslovi predaje su da visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit povuče sve svoje odluke o poništenju Zakona o objavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS i Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS; Da se visoki predstavnik udalji iz BiH, da Ustavni sud povuče svoju odluku o poništenju člana Pravilnika prema kojem se sjednice mogu održavati i bez sudija iz RS, ali i bez trojice sudija iz Federacije BiH; Da se uklone strane sudije; Da Tužilaštvo BiH odustane od istrage protiv njega i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, koji je objavio poništene Zakone, što ih je visoki predstavnik proglasio ništavim….


Uslove za predaju Zapada Dodik je iznio u javnost nakon sastanka sa Angelinom Ajhorst, koja je generalni direktor za Evropu u Službi za spoljne poslove EU i Johanom Satlerom, šefom Delegacije EU u BiH, kao i predstavnicima stranaka iz Federacije BiH (Trojke i HDZ BiH), sa kojima Dodikov SNSD čini vlast na nivou BiH.


Već ranije sam objavio da je Ajhorstova već dugo vremena najjači Dodikov lobista u EU, a sastanak je, prema onome što je Dodik rekao, imao za cilj da on “pokaže dobru volju” da uopšte razgovara.


Ranije je Gabriel Eskobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, dao vrijeme potrebno Dodiku da u potpunosti otcijepi RS od BiH.


Komentarišući Dodikovu najavu da će raspisati referendum o otcjepljenju RS od BiH, Eskobar je rekao: ”Ako zaista do toga dođe, mi ćemo reagovati vrlo oštro. Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših obaveza prema toj zemlji. Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagovati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlašćenja”.


Nema dileme da Dodiku tada neće ni biti potreban referendum, jer će poništiti i preostale institucije BiH.


Što se tiče Ajhorstove, prema pouzdanim informacijama, ona i dalje stoji iza Dodika i ne namjerava ni na koji način doprinijeti razrješenju krize, ali, itekako, namjerava da učini sve da je razvuče unedogled i iscrpljivanjem i mrcvarenjem svih u BiH, pokuša da spase Dodika.


Uostalom, najbolje to svjedoči njena izjava nakon sastanka sa Dodikom.

"EU je spremna povući crtu ako stvari odu predale", rekla je Ajhorst. Zaista, šta je za g. Ajhorst predaleko? Očito nije rušenje Dejtona, Ustava BiH i početak otcjepljenja koji je otpočeo Dodik.


I Eskobar i Ajhorstova su svojim djelovanjem pokazali da im je Dodik važniji od BiH i svih naroda u njoj, a zašto je to tako valjda će neko da ih pita u državama koje su ih delegirale na visoke položaje,a sa kojih rade u interesu pojedinca, u ovom slučaju Dodika, a ne interesu BiH i njenih naroda kako bi konačno profunkcionisala kao država.


Eskobar i Ajhorstova svojim “rješenjima” vrlo svjesno produžuju i produbljuju krizu u BiH, umjesto da pomognu u njenom rješavanju, tu nema nikakve dileme.


Ukoliko Zapad učini i najmanji korak nazad pred Dodikom ili mu, po bilo kom zahtjevu koje je iznio, izađu u susret, biće to njegova velika pobjeda i njihov gigantski poraz. U tom slučaju cijela BiH nastaviće da bude njegov talac!


Dodatak: Konferencija za novinare Milorada Dodika na kojoj je iznio uslove predaje Zapada