субота, 15. јул 2023.

Tužilaštvo BiH trebalo bi donijeti Naredbu o sprovođenju istrage protiv Dodika zbog rušenja ustavnog poretka BiH i Dejtona u ponedjeljak, 17.07.; Promijenjena dva od tri člana Tužilačkog tima koji rade na ovom predmetu


piše: Slobodan Vasković


Naredba o sprovođenju istrage protiv Milorada Dodika zbog rušenja Dejtona i Ustavnog suda BiH biće donešena početkom naredne sedmice, potvrdili su mi izvori iz Tužilaštva BiH.


Ističu da bi naredba trebala biti donešena već u ponedjeljak.


Protiv Dodika će zvanično biti otvorena istraga zbog potpisivanja ukaza o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS i Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS.


Uz Dodika će Tužilaštvo isljeđivati i Miloša Lukića, v.d. Direktora Službenog glasnika RS, koji je naložio objavljivanje pomenutih zakona u Službenom glasniku RS iako ih je prije toga visoki predstavnik za BiH učinio ništavim.


Uz to, Kristijan Šmit, visoki predstavnik za BiH, izmijenio je i odredbe Krivičnog zakona BiH prema kojima je krivično djelo neobjavljivanje njegovih odluka rušenje Ustavnog suda BiH i zaprijećena je kazna od šest mjeseci zatvora.


Tužilaštvo BiH formiralo je tim od tri tužioca, ali su dva, u međuvremenu, promijenjena; Ostala je, od prvobitna tri, samo Nives Kanevčev.


Na moje pitanje na koji način misle saslušati Dodika ukoliko odbije poziv da se odazove Tužilaštvu BiH, rečeno mi je da postoji “i raspisivanje potjernice”.


Donošenje Naredbe biće veliki izazov za Dodika, posebno poziv za saslušanje, ali i za Tužilaštvo BiH koje je već trebalo da to učini, a ne da čeka danima na Naredbu u potpuno jasnom predmetu i daju mu šansu da svojim toksičnim vezama dalje radikalizuje političku situaciju u Regionu.