уторак, 11. јул 2023.

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će se održati komemoracija povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici i sahranjeni posmrtni ostaci trideset žrtava


U Memorijalnog centra u Potočarima danas će biti održana komemoracija povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, koji su tokom jula 1995. godine počinile srpske snage nad bošnjačkim stanovništvom tadašnje "zaštićene zone“ pod kontrolom UN-a.

 

U Potočarima će biti sahranjeni posmrtni ostaci 30 žrtava, među kojima se nalaze i četiri maloljetne osobe. 

 

Najmlađa žrtva, koja će biti sahranjena ove godine je Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kada je ubijen, a najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. 

 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva. 

 

Za genocid i zločine u Srebrenici pred Haškim tribunalom i sudovima u BiH do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

 

U Federaciji BiH 11. jul je Dan žalosti, ali ne i na teritoriji cijele BiH, jer su se srpski ministri u Savjetu ministara BiH suprostavili donošenju te odluke. 

 

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je u Potočarima izjavio da će početi raditi na pronalaženju pravnih rješenja kako bi svi koji negiraju genocid u Srebrenici bili krivično gonjeni. 

 

Šmitov prethodnik, Valentin Incko, donio je zakon o zabrani negiranja genocida, ali iz Tužilaštva BiH nije pokrenut nijedan predmet protiv osoba koje javno negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osobe presuđene za ratne zločine, navodeći da ta oblast nije pravno jasno definisana.