уторак, 18. јул 2023.

Potpuna finansijska izolacija RS: EBRD i Svjetska banka obavijestili Vladu RS da obustavljaju sve finansijske projekte


Piše: Slobodan Vasković 


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Svjetska banka obavijestili su Vladu RS da obustavljaju sve finansijske projekte u entitetu.


Pisma iz dvije moćne finansijke institucije stigla su prije nekoliko dana u Vladu RS.


Ovaj postupak ukazuje da finansijska izolacija RS postaje sve oštrija i da će entitet ostati bez ikakvih stranih sredstava finansiranja, što vodi ka potpunom kolapsu.


Iako zvaničnici RS tvrde da je entitet finansijski stabilan, to je notorna neistina, jer se dobavljačima ne plaća ništa već mjesecima, uskraćuju se isplate i po drugim osnovama, a jedva se skuplja novac za penzije i plate.

Razlog tome je suluda radikalna politika Milorada Dodika i otuđene klijentelističke mreže kojom je okružen i pokušaj da izazovu sukobe u Regionu kako bi spasili kožu svog vođe.


Nažalost, u sukobu Dodika sa Zapadom koji postaje sve žešći i u kojem Dodik ima sve manje alata za borbu, najviše će stradati narod.


Dodik, kojeg nikada ne treba potcijeniti, nalazi se u najtežoj političkoj situaciji otkako djeluje na javnoj sceni, a on je njen glavni uzročnik.


Osim finansijskih udara, Zapad priprema i čitav set izuzetno oštrih mjera protiv najviših zvaničnika RS, njima bliskih tajkunskih elita i firmi, koje bi trebale uskoro da uslijede.