уторак, 25. јул 2023.

"Rudonja" i Rudonja; Politički palčići i štikla od 18 cm


piše: Slobodan Vasković


1.

Dojadilo mi je više slušati “mudre misli” Elmedina Konakovića, ministra spoljnih poslova, koji za sve svoje i promašaje “Trojke”, te njihovo puzanje pred Miloradom Dodikom, krivicu vidi u “novinarima, urednicima, medijima”.


2.

Njemu je važno, kako to reče jednom na Face TV, da je spreman i da zna “nagovoriti se” onima koji ga kritikuju. Novinarima!


Baš “fino” rečeno. Onako balzakovski. 


3.

Konaković, koji pledira da postane federalni “Rudonja” i strelovito juri ka tom, za njega, svetom, ali nedostižnom cilju, malo ili nimalo ima pojma o bilo čemu; Posebno o poslu kojim se, trenutno, bavi. 


4. 

Nisu spoljni poslovi ulica pa da se on “nagovara” bilo kome, posebno novinarima koji primjećuju njegov uličarski žargon, teške greške i jalove susrete, već institucija koja bi trebalo da reprezentuje državu. I da njen prvi čovjek zna šta je diplomatija, a ako se zna i “nagovoriti”, da ćuti o tome.


5.

Međutim, Konakoviću je uzalud bilo šta objašnjavati; Hoće da bude kao Rudonja iako, objektivno, za to nema ni znanja ni mudrosti, ni intelekta, niti brzine razmišljanja; To što pokazuje da zna biti zao, nije preporuka za Rudonju; Prije toga treba u potpunosti da uništi Federaciju BiH, pokuša razvaliti BiH, Kao što je istinski Rudonja spržio Republiku Srpsku i BiH, secesionističkim postupcima, doveo na ivicu opstanka.


Uzgred, istinski Rudonja odavno ga je pojeo za doručak i Konaković se “nagovara” već napola svaren.


6.

Pravi Rudonja je mesožder; Naravno, riječ je o Miloradu Dodiku, Zlom Poručniku koji je poharao sve, pojeo trećinu sopstvenog naroda, a da nije trepnuo, opljačkao ga beskrupulozno i ubrzano prodaje ono što je još preostalo; Dodik se nalazi pred optužnicom, u ogromnim problemima; Iskreno rečeno, treba što prije da ide iz politike, ali i takav Dodik Konakovića ovako dugo “vari” samo zato što ne zna šta će od sebe, iako bi, u svakom drugom slučaju, već zaboravio da ga je pojeo.


7.

Biće baš interesantno šta će se Konaković sve “nagovoriti” ukoliko UIO kupi zgradu od Mileta Klena Radišića, Dodikovog kuma i kriminalca. A teško da postoji druga zgrada u Banjaluci sem Klenove.


8. 

Kad smo već kod Klenova, to je Konakovićev maksimalni politički domet. I to je već on, lično, dokazao “nagovarajući se” kao “zla jetrva”, umjesto da pokuša nešto da nauči i korisno uradi za državu.


I, zaista, kako bi Klen uopšte shvatio da Rudonja definitivno odlazi?! Nikako!


9.

Slično je i sa takozvanom opozicijom iz RS, Korisnim Idiotima Režima, koje Rudonja koristi da na njima “oštri rogove”. 

Umjesto da pokušaju da ga uhvate “za rogove”, oni pokazuju koliko su mali karakterno, moralno, politički, ljudski, ne pozivajući Narodni Front i Jelenu Trivić na sastanak u Istočnoj Ilidži.


10.

Milan Miličević, Branislav Borenović i Nebojša Vukanović tako su prezentovalii samo sopstveni jed i jad, unutrašnji čemer koji ih izjeda i ništa više; Sva trojica su uživali u sopstvenom jadu i očaju, prestravljeni što će ih Trivićeva zbrisati sa političke scene.


11.

Prevelike sujete, nimalo razuma, odlika je političkih palčića, što navedena trojka jeste. 


Hm, samo da se Vukanović ne uvrijedi i ne pomisli da ga “ne poštujem”; Uz dužno “poštovanje” preporučujem mu štiklu od 18 centimetara kada se sljedeći put nađe u poziciji Voajera kancelarijskog namještaja.


I, naravno, da manje laže i manipuliše (vrlo providno), kako bi pokazao da poštuje sam sebe, što mu nije navika.


Samo u tom slučaju, kad poraste, biće Kengur.


12. 

Što se tiče Miličevića njemu nemam šta preporučiti, jer je to besmisleno, budući da je riječ o političkom lešu; Borenoviću samo da je već trebao zaključati fiktivnu stranku i nastaviti političko djelovanje kao pajac Draška Stanivukovića.


I da ne zaboravim; Učinili su uslugu Trivićevoj - ne pozivajući je, "sastanak" su uvaljali u blato, a njoj pružili priliku da još jednom pokaže u kolikoj mjeri je jača od sve trojice zajedno.