петак, 14. јул 2023.

Odbrana i posljednji dani/Nova Otrovna, Maliciozna, Prljava Dodikova ofanziva na Srbiju i njeno rukovodstvo ima samo jedan cilj - odbranu Milorada Dodika, a nikako Srba na Sjeveru Kosova i Republike Srpske


Izazivanje velikog sukoba Srbije sa Zapadom je stvarni cilj Dodikovih ultradesničarskih jurišnika u Beogradu, a ponajmanje ih je briga što bi u tom sudaru Srbija teško stradala, o čemu su se iz vrha države niz puta vrlo jasno odredili. Međutim, ultradesničare to nije briga, jer im je jedino važno spasavanje debele kriminalne Dodikove kože i njegovih interesa od kojih i oni dobijaju mrvice


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik pokrenuo je veliku ofanzivu na Srbiju i njeno rukovodstvo u namjeri da pokuša prisiliti rukovodstvo Srbije da ostavi po strani sve brojne probleme sa kojima se suočava i potpuno posveti odbrani njegovog “lika i djela”.


2.

Napad je (otvoreno) počeo 14.07.o.g. održavanjem konferencije za štampu pod imenom  “Stop zapadnim pristicima: U odbranu Republike Srpske”, koju su u Beogradu upriličili ultradesničari Boško Obradović, predsjednik “Dveri”, Danijel Igrec, član predsjedništva “Zavetnici” , istoričar Miloš Ković, koji je na čelu “Pokreta za odbranu Kosova i Metohije”, profesor Časlav Koprivica, žeton analitičar Aleksandar Pavić i general Mitar Kovač. Konferenciji je prisustvovao i  šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović


3.

Naziv konferencije “Stop zapadnim pristicima: U odbranu Republike Srpske” je licemjerstvo, jer niko ne napada RS, osim samog Milorada Dodika, koga su govornici glorifikovali kao jedinog njenog zaštitnika. 


4.

Prije nego nastavim sa analizom otvorenog i brutalnog Dodikovog napada na Srbiju, moram podvući da je zaista užasavajuće ono što je Pavić izgovorio; On je, bez imalo skrupula, empatije, zrna ljudskog dostojanstva, neljudski, na najgori mogući način zloupotrijebio dva užasna masakra u Beogradu - masovno ubistvo djece u OŠ “Vladislav Ribnikar” i masovnu likvidaciju mladih u okolini Mladenovca, koja su se desila 03. i 04.05. ove godine, direktno ih povezujući sa krizom u BiH i na Sjeveru Kosova, a sve u cilju pokušaja da se Dodik nametne Srbiji kao glavni politički projekat koji zvanični Beograd, po njemu, mora braniti.


5.

Dodikovi toksični plaćenici u proteklim godinama uradili su mnogo zla, ali ih je Pavić sve nadmašio.


6.

Iako su sve vrijeme presa pokušavali da govore o Republici Srpskoj, “koju treba braniti svim sredstvima”, nisu uspjeli u svojoj namjeri da na taj način lažno prikriju da im je stvarni cilj udar na Srbiju i njeno rukovodstvo kako bi ih pokušali prisiliti da, nekritički i bez ijednog valjanog razloga, stanu iza Dodika.


7.

Igrec, član Predsjedništva “Zavetnika”, koji su stranka ekstremista, nastali iz organizacije koju je osnovao i finansirao Dodik, čak je pozvao na otcjepljenje Republike Srpske, što nije nikakva pomoć, već težak udarac entitetu.


8.

Svi govornici su o svim temama govorili izuzetno manipulativno, iznoseći poluistine i neistine, bježeći što dalje od stvarne istine da je RS dio BiH i da će tako i ostati.


Međutim, nije njima do RS, već do Dodika i, što to ne reći, novca kojim ih “potkiva” kako bi agresivno branili njegovu poziciju, ne prezajući da pokušaju narušiti politički status Srbije koja se zalaže za mir u Regionu, mirno razrješenje svih zaleđenih konflikata, a nikako za bilo kakvu vrstu obračuna.

9.

Išli su tako daleko da su zahtijevali da mediji u Srbiji kao glavne vijesti, svakodnevno, plasiraju dešavanja iz BiH i krize koju su, po nekima od njih, izazvali “okupatori”, “nacisti”, SS-ovci”…


10.

Odvratno je bilo slušati kako nekritički brane teškog kriminalca Dodika, koji je jedini istinski kolonizovao Republiku Srpsku sa svojom i još nekoliko porodica, a kao “kolonizatore” optužuje Zapad.


11.

Izazivanje velikog sukoba Srbije sa Zapadom je stvarni cilj Dodikovih ultradesničarskih jurišnika u Beogradu, a ponajmanje ih je briga što bi u tom sudaru Srbija teško stradala, o čemu su se iz vrha države niz puta vrlo jasno odredili.


Međutim, ultradesničare to nije briga, jer im je jedino važno spasavanje debele kriminalne Dodikove kože i njegovih interesa od kojih i oni dobijaju mrvice.


12.

Nema potrebe pojašnjavati dalje šta je ko i na kojoj poziciji svako od navedenih; Sasvim dovoljno je navesti da ih Dodikov kum Veljko Vukelić, kriminalac međunarodnog kalibra, naziva “državotvornim” i "dragim prijateljima".


Učesnici konferencije su manipulisali, izmišljali, izvrtali činjenice, a, uz navedeno, i kratko podsjećanje da je nedavno Ković, koji je na čelu “Pokreta za odbranu Kosova i Metohije”, umjesto na Sjeveru Kosova bio kod Autokomande u Beogradu, gdje je, sa istomišljenicima, blokirao saobraćaj na autoputu.


Gori od toga su bili njegovi pozivi da se ide na “ambasadu Njemačke u Beogradu”!


13.

Bez obzira na njihove profesorske prefikse i činjenicu da su na čelu ili u vrhu stranaka, navedeni su, izvan svake razumne sumnje, neprijatelji i Srbije i Republike Srpske i Srba sa Sjevera Kosova i svakog normalnog ko se zalaže za mir, a nikako za eskalaciju koja bi Srbe kao narod izložila novom teškom stradanju. I ne samo Srbe, već i druge narode.


Bez obzira na njihove prododikovske, antisrpske stavove i napade na Srbiju, oni su bez šansi ovaj put da izazovu sukobe, iako sve čine da se to i desi.


14.

Činiće i dalje, jer su najavili nove konferencije u Beogradu, u “širem krugu”, ali  jedino što će uspjeti sa njima jeste da se nastave javno deklarisati kao dio, istina značajan, Dodikove agenturne klijentelističke mreže kojoj je važniji njegov novac od bilo kakvog srpskog interesa.


15.

Zaista, da navedeni imaju namjeru štiti Srbe, izvjesno bi, bar u jednoj rečenici, primijetili u kolikoj mjeri je Dodik za vrijeme autokratske vladavine uništio Republiku Srpsku.