понедељак, 24. јул 2023.

"Mafiaboss" iz Granične policije BiH

inspektor Kuhinja iz GP (lijevo), narkodiler Sikira (crvena majica)


Piše: Slobodan Vasković


Naslovna fotografija je vrlo interesantna: Na njoj su Edžnan Sikira, diler iz Ilijaša, koji je hapšen nekoliko puta, i Edis Spahić, inspektor Granične policije kultnog nadimka “Kuhinja”.


Spahić je prvi s lijeva, zjenica proširenih do veličine sudopera, a Sikira je u crvenoj majici.


Ako Sikiru baš najbolje ne vidite, evo još jedna fotografija. Na kojoj Sikira “cijepa” ko zna šta. 


Uobičajeno druženje inspektora i narkodilera kojima je zajednička saradnja.


Sikira


Inspektor Kuhinja dobio je svoj kultni nadimak zato što, u slobodno vrijeme, kada  ne proširuje zjenice sa dilerima, pravi kuhinje, plakare… I za to dobija činove.


Tako je “čuvenom” Svevladu Hofmanu napravio u dva stana američke plakare i kuhinje, a, zauzvrat, je dobio čin. 


Kad čovjek da radi kao inspektor?! Treba zadovoljiti potrebe za kuhinjama i plakarima rukovodstvu Granične policije?!


Inspektor Kuhinja Spahic je pandan presuđenog silovatelja Emira Škalje, takođe inspektora Granične policije, koji je 20.07.o.g. uhapšen, jer je sa šljemom na glavi, pancirom na tijelu, automatskom puškom, biber sprejom i pištoljem, maltretirao komšije.

Najgore od svega je što je poveo maloljetnog sina da sve to snima, pa i kada je pucao. 


Škaljo

Interesantno, njegovi zaštitnici Zoran Galić, bivši direktor GP-a i Svevlad Hofman, sadističko smeće, koji je Škalju koristio za napade na sve one koji mu stanu na put, nisu se oglasili o svom štićeniku. Čekaju da bude potopljen i očekuju da ne progovori kako bi se izvukli, iako su oni najveći krivci za njegovo idiotsko napadanje. A ne "sihire", kako je Škaljo pokušao objasniti svoje nasilne atake. 

mafijaš Hofman

Preciznije, Hofman je učinio sve da što manje informacija “procuri” o Škaljinom napadu biber sprejom na prolaznike i pucnju iz pištolja, a “zaboravio” je dojaviti “svojim medijima” da su pripadnici GP-a odbili da učestvuju u hapšenju Škalje zajedno sa pripadnicima Policije Kantona Sarajevo, uz obrazloženje “da imaju mjesec dana problema sa njim”.


Zaista sjajno objašnjenje.


Šta li će na sve reći Mirko Kuprešaković, koji je zamijenio Galića na poziciji direktora? Galić je sada zamjenik direktora Sipe, iako bi trebao biti u zatvoru.

Ali nije, što ne znači da neće biti.


Lagano ću u nekoliko nastavaka da pojasnim teški kriminal u Graničnoj policiji, iako bi se o tome moglo pisati godinama, iz dana u dan.


Galić je, zaista, pretjerao, a Kuprešaković, ma koliko se trudio, ne može sakriti njegove zločine; Kao ni Hofmanove koji je najslabija karika u tom lancu pa ne bi bilo iznenađenje da ga ponude kao “žrtvenog jarca”. Za početak.


Galić i narkodiler Stojnić

Ne može sve ni na Škalji ili Kuhinji završiti!!!


Za kraj ovog teksta, pitanje za Galića: Za šta ti je sve služio “Alfa” tim unutar GP koji si formirao mimo zakona i koristio kao pretorijansku gardu? (nastaviće se)