субота, 22. јул 2023.

Demontiranje


Piše: Slobodan Vasković


1.

NarkoNešići, Nenad i Predrag, sa svojim narkobanditima nisu došli do moje porodične kuće da se obračunaju sa mnom. 


Očekivano; Osim što su narkopapci i miševi su; Spremni su jedino na hinjske udare, mučke, s leđa, skriveni. Ne razumiju da će oba završiti iza rešetaka.


Nastaviću da pišem o njihovim narkoposlovima, pranju para od opijata, brojnim drugim teškim kriminalnim radnjama.


Imaju sad novi “Zakon” o robiji za sve nepodobne po bolesni autokratski Režim Milorada Dodika. Neka tuže. Bolje i robija, nego društvo u kojem je jedan narkodiler, Nenad Nešić, ministar bezbjednosti, a drugi narkodiler, njegov brat Predrag, narodni poslanik.


Nažalost, nisu jedini.


2.

NarkoNešići su Dodikove sluge, ali se i njihov Gazda prepao - Člana "203 a" Krivičnog zakona BiH koji ga može otjerati na robiju. Do pet godina.


Nekako sam siguran da će biti podignuta optužnica protiv njega. I to prilično brzo; Prilično brzo je u narednih mjesec dana, najdalje. 


Sve izvan toga bilo bi odugovlačenje koje bi urušavalo i BiH i oba entiteta.


Biće interesantno suđenje Dodiku; Koje će on pratiti sa pristojne udaljenosti. Uopšte nisam ubijeđen da će se pojaviti u sudnici. Prije na Sanktpeterburškim ulicama.


Ako griješim, onda je Dodik zaista hrabar. I zaista će odležati. Kad izađe iz zatvora moći će napraviti NVO i naučiti engleski jezik. To mu je oduvijek bila želja, tako je ranije govorio.


Dodika nikada ne treba potcijeniti, ali ovaj put je satjeran uza zid i teško da se može pretvoriti u lava koji će se odbraniti. Može ako mu bude dozvoljeno rušenjem svih institucija BiH. U šta mi je vrlo teško povjerovati.


Strpljiv sam. Strpljivi su, nadam se, i drugi. Osim Dodika.


3.

Ima jedan interesantan događaj koji treba da se desi i koji je potrebno ispratiti.


Neću širiti: Dragan Lukač je presuđen na tri mjeseca zatvora, jer je ošamario nekadašnjeg poslanika Draška Stanivukovića; To što je Stanivuković, u međuvremenu, postao bliži Dodiku nego što mu je Lukač ikad bio, ne mijenja na stvari.


Ono što je krucijalno jeste da se Lukaču, po zakonu, mora oduzeti lovačko oružje. Bez dileme.


To mora da naredi Narko”General” Siniša Kostrešević, koji je sa Lukačem u vrlo neprijateljskim odnosima.


Lukač ima poveći arsenal oružja, posebno lovačkog.


Trebaće im kamion da ga odvuku. Kome li će Narko”General” dati taj zadatak?! Možda će otići lično; On je baš hrabar, bar kada je montiranje procesa u pitanju; Vidjećemo kakav je u poslovima demontiranja Lukačevog arsenala.


4.

Svi su odjednom “zaprepašteni” šta je počinio Emir Škaljo, silovatelj, nasilnik, pucač, pripadnik Granične policije BiH.


Ma hajte! Pa pisao sam detaljno o Škalji nekoliko puta, kao i onim koji ga štite; prije svih Zoran Galić, bivši direktor GP BiH i aktuelni zamjenik direktora SIPA , Svevlad Hofman, Galićev krimsaradnik, sada i Mirko Kuprešaković, aktuelni direktor Granične policije poznat po tome što za pola godine njegovog mandata na granici nije pao ni gram droge. Pisali su i drugi prije mene. I to vrlo vrlo argumentovano. I ništa. 


Valjda se čeka da neko poput Škalje likvidira sasvim nevinu osobu; Ili više njih, uvjeren u svoju nedodirljivost, pa da se reaguje?! 


Nema nikakve sumnje da Škaljo jeste kriv, ali mnogo manje od navedenih; Škaljo je obavljao prljave poslove za Galića, Hofmana i druge iz Granične policije i zato i jeste "kažnjen" za silovanje maloljetnice sa petomjesečnim smanjenjem plate od 30 posto. Neviđena bruka!


Interesantno je da niko ne pominje Galićevu odgovornost; Ili Hofmanovu koji je Škalju koristio da bi, u njegovo ime, prijetio svakom ko se kradljivcu toalet papira (što je Hofmanov specijalitet) zamjeri.


I najpovršnija istraga o Galiću, Hofmanu i drugim iz vrha Granične policije lako bi pokazala kakvo je to opako, veliko, vrlo organizovano kriminalno gnijezdo; I u kolikoj mjeri je privatizovana GP. 


A gdje je tek “Alfa” tim i njihovo djelovanje po Galićevim naredbama?! Gdje je prikrivanje likvidacija? 


O tome mnogo šire narednih dana. 


5. 

Uzbuđenja su tek pred nama; Sve dosad je bilo “na male”, sada kreće “na velike”!