недеља, 9. јул 2023.

Eskobarov vjetar u leđa Dodiku i njegovim udarima na Dejton i BiH; Eskobar nije SAD, bar dosad nije bio


Piše: Slobodan Vasković


Šokantne su erozivne izjave Gabrijela Eskobara, zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, koji je nonštalantno produžio rok Miloradu Dodiku za razvaljivanje BiH - do raspisivanja referenduma o otcjepljenju RS od BiH.


Ova Eskobarova izjava, koja je došla nakon oštre osude Dodikovih postupaka, (odnosno potpisivanja Ukaza o donošenju Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku BiH), od Entonija Blinkena, američkog državnog sekretara, unijela je pravu pometnju na političkoj sceni i u BiH i u regionu.

Eskobar je kazao, komentarišući Dodikovu najavu da će raspisati referendum o otcjepljenju RS od BiH, "Ako zaista do toga dođe, mi ćemo reagovati vrlo oštro. Neće biti raspada Bosne i Hercegovine. SAD neće odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma i naših obaveza prema toj zemlji. Nadamo se da Dodik neće ići tako daleko i da je to samo politička retorika. Ali ako nije, spremni smo reagovati političkim sredstvima poput sankcija i Bonskih ovlašćenja".

Njegova izjava, praktično, daje Dodiku priliku i prijeko potrebno vrijeme da nastavi sa donošenjem niza zakonskih akata kojima se razgrađuje BiH. Nakon što to učini, neće mu ni biti potreban referendum.


Uostalom, budimo sasvim iskreni, RS već duže vrijeme djeluje kao nezavisna država, a samo je formalno u BiH.


Nije moguće da to Eskobar nije primijetio.


Možda je moguće da Eskobar “solira”, a njegovo “soliranje” je, najblaže rečeno, prestrašno i nimalo obećavajuće po BiH.


I, što to ne reći, Eskobarove izjave u potpunoj su suprotnosti sa zvaničnom politikom SAD-a.


Blinken je, bez ostatka, podržao napore Majkla Marfija, ambasadora SAD u BiH, koji čini sve da sačuva Dejtonsku državu BiH od Dodikovih secesionističkih napada i konkretnih poteza, ali je Eskobar svojom izjavom, ponovljenom nekoliko puta, te napore u dobroj mjeri urušio.


Eskobar je dao vjetar u leđa Dodiku, tu nema nikakve dileme, ali i, bez imalo savjesti, zario nož u leđa svima onima, posebno iz Republike Srpske, koji se protive razvaljivanju BiH, a samim tim i Republike Srpske. Eskobar je sve te postavio u agregatno stanje glinenih golubova; Spremnih da budu “odstrijeljeni” kada god to Dodik poželi.


Eskobar je svojim izjavama doveo u opasnost Dejtonski sporazum i to zajedno sa Dodikom.


Njegovo dodatno vrijeme dato Dodiku je usmjereno direktno protiv Dejtona, protiv BiH, protiv Republike Srpske, koju je Dodik pljačkom spržio i protiv svih naroda u BiH, sa akcentom na Srbe koji zbog Dodikove retrogradne politike žive u getu.


Eskobar je, svojevremeno, dok je bezrezervno sprovodio politiku SAD-a u Regionu, imao jednu snažnu izjavu koja se tiče Aljbina Kurtija i njegovog neprihvatanja mirovnih sporazuma za Sjever Kosova.


“Mi (SAD, op.aut.) razgovaramo sa Kosovom, a ne sa Kurtijem”, rekao je tada Eskobar. Imao je sličnu izjavu koja se tiče BiH.


Međutim, napravio je, u međuvremenu, snažan lični zaokret i odstupio od zvanične politike SAD u Regionu, duvajući snažno u Dodikova jedra.


Parafraziraću ga, referišući se na stavove Blinkena i Marfija: “SAD su za BiH, a Eskobar nije, izvan svake razumne sumnje, SAD”, jer to njegova pozicija ni na koji način ne odražava - da je on država SAD!


Nema nikakve dileme više da Eskobar ima već duže vrijeme tajne razgovore sa Dodikom i da su oni ključni za Dodikov nastavak rada na disoluciji BiH.