петак, 28. јул 2023.

Čekam odgovore iz OJT Banjaluka da li je donijeta Naredba o sprovođenju istrage protiv Šmita kojeg je Dodik prijavio za “lažno predstavljanje”; Da li će Dodik podnijeti krivičnu i protiv Gutereša?!


Piše: Slobodan Vasković


U svoj ovoj teškoj krizi nekako sam zaboravio da se raspitam dokle je stigla istraga protiv Kristijana Šmita, visokog predstavnika za BiH, i Dragana Prusine, direktora Službenog lista BiH.


Krivičnu je protiv njih podnio Milorad Dodik, 08.07. ove godine, a poznato je da je OJT Banjaluka “formiralo predmet”.


"Protiv Šmita krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN-a", naveo je Dodik na svom Tviter nalogu i istakao je da se "u namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, Šmit lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”.





Nepoznato je za javnost ostalo da li je Dodik dopunio krivičnu prijavu sa još jednim imenom - Antoniom Guterešom, Generalnim sekretarom UN-a, koji je Željki Cvijanović odgovorio da “UN nisu potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je Savjet za primjenu mira (PIK) nadležan za visokog predstavnika”!


Bilo bi logično da jeste, jer Gutereš, očito, po Dodikovim kriterijumima, štiti Šmita "u namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, Šmit lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma”.


Vjerovatno Gutereš štiti i Prusinu, iako to nije otpisao Cvijanovićevoj.





Mora da je krivična protiv Gutereša novi “džoker” koji će Dodik izvući iz rukava?! Nakon čega slijedi Interpolova potjernica za Guterešom!  Šta bi drugo. Moglo biti, kada Režim u RS sve “najbolje” zna na Planeti. A i “najjači su”.



Predmet uopšte nije bezazlen: Ako mu je poslan poziv na saslušanje, a nije se odazvao, može se desiti da Šmita privedu, ako dođe u RS ili, pak, za njim raspišu potjernicu ukoliko se ne odazove pozivu.


Zanimljivo je da o tome nije bilo ni riječi na nedavnom sastanku koalicionih partnera, “Trojke”, Dodika i Dragana Čovića.


Tu je Dodik izvlačio neke druge “džokere” koji, kako mi se čini, nisu baš od nekog kvalitetnog materijala i počinju da nestaju, kao da nisu ni odigrani. Ili mu je neko “podvalio” ne samo loše, već i “obilježene” karte.



Bez obzira na to, najzanimljivije od svega je da Dodik ne traži najhitniju intervenciju OJT niti prijeti da će ih ukinuti ukoliko ne istraže, a zatim i optuže Šmita. Pa ga presude, pa Tunjice!!!


Nestrpljivo čekam odgovor iz OJT Banjaluka da sve obavijestim kakva je Šmitova sudbina. I Prusine, naravno, koji je objavio u Službenom listu BiH Šmitovu odluku o izmjenama i dopunama KZ BiH.