понедељак, 3. јул 2023.

Dodikove dvije ključne, nepopravljive greške: Najava prisvajanja Distrikta Brčko i svođenje NATO na “čuvare” međuentitetske linije


Piše: Slobodan Vasković


1.

U svom toksičnom govoru na Kozari Milorad Dodik negirao je BiH, opasno je zaprijetio novim koracima ka otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.


Ništa od onog što je najavio nije bezazleno, iako je stalno tvrdio da je za mir, što je trebalo da bude “peglanje netom izrečenih radikalnih, antidržavnih izjava”.


2.

Međutim, Dodik je napravio dvije ključne, teške, neoprostive greške, preko kojih Zapad&OHR teško da mogu preći, a da ne preduzmu nove snažne poteze protiv Dodika i njegove klike.


Najveća greška je, izvan svake razumne sumnje, Dodikova prijetnja prisvajanjem dijela Distrikta Brčko koji je zajedničko vlasništvo oba entiteta. 


3.

To je najopasnije podizanje ljestvice u krizi koja bukti u BiH; Dodik je tako povećao ulog u ovoj krizi do neslućenih visina i pokazao da je spreman na sve.


Prijetnja jednostranim uzimanjem dijela Distrikta i njegovim stavljanjem pod punu kontrolu RS izaziva brojne opasne implikacije, s obizorm da arbitražni postupak oko Distrikta još uvijek nije okončan. To se potpuno zaboravilo - da Distrikt Brčko može da bude, odlukom arbitra, oduzet jednom entitetu i u potpunosti biti predan drugom. 


4.

Jednostavnije rečeno, arbitražni postupak i dalje traje; Postoji arbitar koji u svakom trenutku može označiti stranu koja se ne pridržava arbitražne odluke i preduzeti mjere.


5.

Dodikovo prisvajanje dijela Distrikta Brčko je, bez sumnje, najdirektnija prijetnja da će to učiniti nasilnim putem, jer ne postoji drugi način da se Federacija BiH odrekne bilo kog dijela te teritorije, jer je ona zajednička. Sva.


6.

Brčko je najosjetljivije političko i teritorijalno pitanje u BiH i u Distriktu se, u proteklom periodu, uspio uspostaviti balans između sva tri naroda koji zajedno participiraju u vlasti, bez većih problema. Kako će dalje biti nakon Dodikovih prijetnji, veliko je pitanje.


7.

Dodikov udar na Brčko je sve samo ne slučajan, jer pokušaj prisvajanja Distrikta izazvao bi nesagledive posljedice. Tu nema nikakve dileme.


Svojom izjavom, Dodik je zaprijetio prisvajanjem dijela Distrikta, ali je, istovremeno, doveo u pitanje udio Republike Srpske u vlasništvu Distrikta, jer arbitraža sada može, između ostalog, i da odluči da cijeli Distrikt dodijeli Federaciji BiH. I tako pocijepa RS na dva odvojena dijela. kakav je to patriotizam generisati takvu mogućnost?! Nikakav; To je Dodikov izdajnički akt. 


8.

“Sporazumi u Ženevi i Njujorku definisali su BiH i rekli da BiH čine Federacija koja je vlasnik 51 posto teritorije, a Republike Srspka 49 posto. Tako piše i to je sastavni dio Dejtonskog sporazuma. I tako se i organizovalo… A kasnije su smislili Brčko kao zajedničko vlasništvo dva entiteta da bi se održala ov proporcija, a onda nama kažu - jeste, to je zajedničko vlasništvo, nemoj ko da priđe tamo, nemate vi ništa sa tim. Što ste onda napisali da je Brčko zajedničko vlasništvo dva entiteta. Jednog dana ćemo prići. Mi hoćemo svoj dio Brčkog. I imaćemo svoj dio Brčkog”, rekao je doslovno Dodik.


9.

Da Dodik ne misli samo na dio Brčkog, već na cijeli Distrikt, svjedoči činjenica da je par dana prije govora na Kozari, 02.07.o.g., njegov poslušnik Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH (!!!)  objavio kartu prema kojoj je kompletan Distrikt dio Republike Srpske.


Nešićeva karta prema kojoj je kompletan Distrikt dio RS

Očito je da je ovdje riječ o pažljivo pripremljenom planu i stvarnoj namjeri prisvajanja Distrikta.


Dodik je “zaboravio” da je bio premijer kada je donesena odluka da Brčko bude Kondominijum; Bio je toliki “patriota” da je podnio ostavku koju je povukao već sljedeći dan. I prihvatio odluku o Brčkom.


Niko sa Zapada, ali ni OHR, ne mogu ostati nijemi na ove opasne i opake toksične Dodikove najave zauzimanja teritorije Distrikta!


Posebno ne NATO!


10.

“NATO i ostali koji se ovdje sada busaju u prsa nemaju nikakvu ulogu u političkim procesima. Mi vjerujemo da kada se stvari budu razvijale, pošto on i imaju mandat da sačuvaju mir ovdje, a ne da modeliraju politike, da će se u trenutku kada politička situacija bude uzavrela, aočigledno ide ka tome, da će se oni staviti na liniju razgraničenja, međuentitetsku liniju i sačuvati Bosnu od sukoba i to je njihova uloga. Mi to tako vidimo”, rekao je Dodik.


11.

Svođenje Alijanse na čuvare međuentitetske granice je drsko, bezobrazno i zaista opasno poigravanje sa NATO koji sigurno neće trupe rasporediti na međuentitetskoj liniji, ali hoće, ukoliko procijene da je potrebno, snažno djelovati na cijeloj teritoriji BiH, a posebno u Brčkom. 


Nakon Dodikove najave prisvajanja dijela Distrikta i Nešićeve “karte” to je nesporno.


12.

NATO je već osudio Dodikove separatističke postupke i naveo da će štititi BiH, a pojačaće, bez sumnje, dodatno i snage u Brčkom. 


13.

Dodika nikako ne treba potcijeniti, posebno ne njegove opasne prijetnje, kao što ne treba niko da strada zbog njegovog suludog, ali vrlo proračunatog političkog egzibicionizma.


14.

Dodik treba lično da snosi političku i krivičnu odgovornost za pokušaj izazivanja sukoba u BiH i Regionu, jer je to njegov krajnji cilj. (nastaviće se)