уторак, 25. јул 2023.

Optužnica protiv Dodika i Lukića treba biti podignuta najkasnije za deset dana; Podizanje optužnice može spriječiti samo opstrukcija Glavnog tužioca BiH Kajganića ili “trgovina”, što bi bilo novo veliko poniženje svih građana BiH


Piše: Slobodan Vasković


Optužnica protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića trebala bi biti podignuta najkasnije za deset dana, tvrde moji izvori.


Ukoliko u tom roku ne dođe do podizanja optužnice, onda na djelu imamo opstrukciju Glavnog tužioca Milanka Kajganića. 


Gore od toga je da se “trguje sa Dodikom” oko podizanja optužnice, što bi bio zločin nad svim građanima BiH.


Izvještaj sa prilozima, odnosno cjelokupnom dokumentacijom, o krivičnom djelu koje su počinili Milorad Dodik i Miloš Lukić, stigo je u Tužilaštvo BiH.


Kompletan predmet proslijedila je SIPA BiH, potvrdili su mi izvori iz te Agencije.


Moji izvori dalje tvrde da u ovom predmetu nema više nikakvih istražnih radnji, osim da nadležni tužioci napišu optužnicu i proslijede je Sudu na potvrđivanje.


Dodik i Lukić su osumnjičeni za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH, odnosno po novom članu Krivičnog zakona BiH - 203a, koji je nametnuo visoki predstavnik.


Dodik je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS, kao i Ukaz o proglašenju Zakona o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.


Prethodno je visoki predstavnik Kristijan Šmit oba zakona učinio ništavim i zabranio svaki dalji rad na njima, ali je Dodik, nakon ovih odluka, potpisao Ukaze, a Lukić ih objavio u Službenom glasniku RS.


Šmit je nametnuo I odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH prema kojim je navedeno djelo koje su počinili Dodik i Lukić kažnjivo do pet godina zatvora.


Svaka kazna sa sobom povlači i zabranu političkog djelovanja.