петак, 28. јул 2023.

Tužilaštvo Banjaluka: Protiv Šmita slijedi tužilačka odluka; Dodik nije podnio krivičnu prijavu protiv Prusine, iako je najavio


Piše: Slobodan Vasković


Dodbio sam odgovore iz OJT Banjaluka povodom pitanja u kojoj fazi su istrage protiv Kristijana Šmita, visokog predstavnika za BiH i direktora Službenog lista BiH Dragana Prusine, koje je protiv njih podnio Milorad Dodik, 07.07.2023. godine.


“Poštovani,

U vezi sa vašim obraćanjem i postavljenim pitanjem obavještavamo; da je Okružno javno tužilaštvo Banja Luka dana 07.07.2023.godine, zaprimilo prijavu podnesenu od strane Predsjednika RS Dodik Milorada, protiv Kristijana Šmita.

Po zaprimanju prijave ovo Tužilaštvo je formiralo predmet i dodijelilo ga u rad postupajućem tužiocu.U narednom periodu postupajući tužilac će u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS donijeti tužilačku odluku”, odgovoreno mi je iz OJT Banjaluka.



Praktično to znači da još uvijek nije donešena Naredba o sprovođenju istrage protiv visokog predstavnika za BiH, kojeg je Dodik optužio za “lažno predstavljanje” i “nanošenje štete Republici Srpskoj”!


Nije mi jasno kako Dodik nije učinio sve da ubrza ova postupak i tako bar pokuša da “smanji” navodnu štetu koju Šmit čini, dok se, kako tvrdi, “lažno predstavlja”.


Još je nejasnije zbog čega Dodik nije podnio krivičnu prijavu protiv Prusine, iako je to najavio. Jasno je to iz njegovog tvita u kojem su objavljene krivične prijave i protiv Šmita, ali i protiv Prusine.


“U vezi sa vašim obraćanjem i postavljenim pitanjem obavještavamo; da je provjerom u službenim evidencijama Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka utvrđeno

nismo zaprimili prijavu protiv Dragana Prusine, direktora Službenog lista BiH”, odgovoreno mi je iz OJT Banjaluka.



Dodik je obmanuo javnost kada je Prusina u pitanju, što je baš začuđujuće, jer se radi o jednom “iskrenom” psihopatološkom tipu.


Za Antonia Gutereša, Generalnog sekretara UN-a nisam ni pitao; Podrazumijevao sam da će i protiv njega Dodik podnijeti krivičnu, ali, ako je suditi po “Prusini”, neće biti ništa od toga.