субота, 11. август 2018.

Srcem za mandatx2: “Stereo Čubrilović” u trci za Narodnu skupštinu; “Stari svat” snažno podržava “stereo kombinaciju”

piše: Slobodan Vasković

Zgodni
Nedeljko Čubrilović, zvani "Zgodni", nakon militarizacije Narodne skupštine RS, naporavio je novi iskorak koji ovu instituciju dodatno treba da uruši, pretvarajući je u njegovu privatnu manufakturu.

Čubrilović, koji nije uspio da postane Marko umjesto Pavića, ali jeste, zahvaljujući višedecenijskim kriminalnim radnjama, jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu, sada je osmilio novi udar na institucije - osim sebe u Narodnu skupštinu želi da uvede i Radmilu Kocić, svoju vrlo vrlo intimnu prijateljicu. 

“Sve na jednom mjestu”, izborni je slogan Čubrilovića, pod kojim Kocićevu želi uvesti u parlament, pa ju je stavio na poziciju No2 na izbornoj listi DNS-a.

To je izazvalo pravu pobunu u Gradskom odboru DNS-a, ali Čubrilović uspio je savladati nekako te tričarije. Preciznije, savladala ih je Kocićeva koji je stvarni šef Gradskog odbora DNS-a Banjaluka.

Kocićeva je trenutno baš daleko od Čubrilovića - nalazi se u Vladi RS, na poziciji pomoćnika Ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Čubrilović je pokušao, nakon izbora 2014., da je postavi na poziciju Ministra prosvjete, ali ga je Pavić spriječio u tome.

Kocićeva je ta koja vodi Gradski odbor DNS-a Banjaluka, a Čubrilović joj jede iz ruke. (Ponekad i iz cipele. Stvar ukusa!)

(Ne)Zgodna
Ovakav način djelovanja političara je za najoštriju osudu, jer znači potpunu vulgarizaciju i politike i institucija, koje se podređuju ne samo ličnim interesima, već i ličnim vezama. U svakoj normalnoj zemlji Čubrilović bi zbog ovavkog djelovanja doživio političku kalvariju, dok u RS on i dalje igra značajnu ulogu.  

Ponižavanje vlastite porodice njegov je lični problem, ali ponižavanje Narodne skupštine i stranke kojoj pripada, kandidovanjem bliske prijateljice, vulgarizacijom izbornog procesa i daljom privatizacijom institucija, problem je društva u kojem živimo i o njemu se mora govoriti.

Takva vulgarizacija mora se pokušati spriječiti svim demokratskim sredstvima, jer je dara odavno prevršila mjeru. Čubrilović je opljačkao desetine miliona KM (o čemu ću uskoro pisati), a sada želi da institucionalizuje i svoje afektivne veze. 

U cijeloj ovoj priči “Stari svat” Milorad Dodik vidi sopstveni interes, jer je Čubrilović njegova desna ruka i ako uspije da osvoji “stereo mandat”, biće to veliki udarac za DNS i Marka Pavića. 

Stari svat
Pavić je uspio gotovo neutralisati Dodikovog “Konja iz Crkvene”, ali sa Čubrilovićem mu to malo teže ide, zbog dugogodišnjih navodno prijateljskih veza. U kojima Čubrilović uvijek drži “nož” spreman da ga zabije u Pavićeva leđa. Pravo prijateljstvo, nema šta! (nastaviće se)