четвртак, 23. август 2018.

Senke iz prošlosti

Novinska agencija BETA i Medijski Centar Beta sa partnerima TV Telma,KosovaLive360 i Slobodan Vaskovic u regionalnom projektu #SuProMediazaštite medijskih sloboda Safe JournalistsNa poslednjem liderskom sastanku, na kojem su se okupili makedonski političari vlasti i opozicije u nastojanju da  postignu dogovor o važnim pitanjima, umesto političara vest su postali fotoreporteri. 

Desilo se to da fotoreporterima nije bilo dozvoljeno da fotografišu lidere poltičkih partija pred ulazom u Klub poslanika, u kojem se održavao liderski susret. Nešto što je na brojnim prethodnim liderskim sastancima bilo sasvim normalno, na mestu na kojem su prethodno radili neometano. Medju njima je bio i fotoreporter Borče Popovski. 


„Rečeno nam je da iz bezbednosnih razloga ne smemo da stojimo tu gde smo prethodno snimali lidere i radili. Policija  nam je rekla da se dogovorimo  sa protokolom, a protokol da je policija tako rekla i sve vreme su prebacivali loptu”, kaže fotoreporter Borče Popovski. 

Tada su  u znak protesta fotoreporteri spustili fotoaparate na zemlju I nisu pravili fotografije sa liderskog sastanka . 

Na onemogućavanje fotoreporterima da rade reagovala su sva novinarska udruženja u Makedoniji. Zatražili su da se medijskim radnicima dozovoli da nesmetano rade. 


“Reagovali smo na komentare I na pokušaj da fotoreporterima iz bezbednosnih razloga ne bude dozvoljeno da stoje na ulazu objekta u kojem se održavao liderski sastanak, uz nedolične komentare tipa: ćutali ste do sada, pa ste sada našli da pričate”, kaće Tamara Čausidis, predsednik Samostalnog sindikata novinara Makedonije.  


Taj komentar o kojem govori Čausidis su u stvari reči Marjana Zabrčaneca, savetnika premijera Makedonije Zorana Zaeva za odnse sa javnosti. 


Kada su se fotoreporteri požalili da su do sada fotografisali sa tog mesta i da je ovakav odnos neprihvatljiv, Zabračanec im je poručio: “Ćutali ste 11 godina dok su vas gazili. Sada ste našli da govоrite!” Tim rečima je aludirao na godine vladavine VMRO-DPMNE, tokom koje su mediji bili pod snažnim pritiskom  i kontrolom vlasti Nikole Gruevskog. 


„Reakcija u vezi 11 godina gaženja bila je reakcija na verbalne napade da gazimo novinare. Ne mogu da se složim i nikada se neću saglasiti sa tim, jer mi delujemo suprotno takvom načinu ponašanja  i zalažemo se za  profesionalnost i slobodno izveštavanje u svim medijima“, kaže Zabrčanec. 

Dan nakon zabrane, na novom liderskom sastanku fotoreporterima je dozvoljeno da fotografišu sa stare lokacije, na ulazu u Klub poslanika. 
Zabrčanec kaže da je taj nesporazum već prevazidjen. 


“U koordinaciji sa bezbednosnim službama pronadjeno je rešenje da deo medija, koji žele, mogu da fotografišu I na ulazu I unutra, u skladu sa bezbednosnim protokolom”, kaže Zabrčanec. 

Celi spor je završen i sa zajedničkom fotografijom fotoreportera I protokola Vlade Makedonija, pred Klubom poslanika.
I snimatelji I novinarska udruženja žele da veruju da se radi samo o nesporazumu, a ne o neshvatanju rada medijskih radnika. 

Iz Udruženja novinara Makedonije (ZNM) upzorili su da ovi incidenti predstavljaju direktan napad na slobodu medija I pokušaj da se kriminalizuje rad medijskih radnika, koji u javnosti treba da se predstave kao opasni ljudi. 

Ako je i bilo bezbednosnih razloga za uvodjenje nove prakse za pracenje javnih dogadjaja, tada je policija na vreme trebalo da izvesti fotoreportere I snimatelje da bi se obezbedio alternativni način za pokrivanje dogadjaja, bez pravljena zabune I  nervoze. 


„Ovakvi nepotrebni incidenti, , ozbiljno kompromituju I zalaganje nove vlasti Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) za transparentno I odogovrno vladanje i vraćaju senke iz prošlosti“, smatra  Udruženje (ZNM).