понедељак, 6. август 2018.

Nulta tolerancija za ugrožavanje slobode govora

Novinska agencija BETA i Medijski Centar Beta sa partnerima TV Telma,KosovaLive360 i Slobodan Vaskovic u regionalnom projektu #SuProMediazaštite medijskih sloboda Safe Journalists


Novinar Pavle Belovski u oktobru 2016. godine napadnut je tri minuta pre uključivanja uživo u Vesti Televizije Telma. Nepoznat čovek je prvo pokušao da ga isprovocira političkim kvalifikacijama, a potom je počeo da ga šutira i udara pesnicama. 
„Vredjao me, verbalno me napadao, a onda me i fizički napao. Imao sam 
modrice po glavi, ali se nisu videle od kose. Imao sam modrice i podlive, što već spada u krivično delo - nasilje”, kaže novinar Televizije Telma Pavle Belovski. 


Tek ovih dana, skoro dve godine posle napada, Belovski je dobio poziv da se javi u sud i to u Sud za prekršaje u Skoplju, pošto je prijava koju je podnelo Ministarstvo unutrašnjih poslva je prekršajna, a ne krivična. Čovek koji je napao Belovskog se goni po dva osnova po Zakonu za prekršaje: prvo da je bio pod dejstvom alkohola, i drugo, da je napravio prekršaj protiv javnog reda i mira. 

Advokati sa kojima se konsultovao Belovski smatraju da u napadu na reportera Telme ima elemenata krivičnog dela, dok se, prema oceni policije, nasilnik koji je tukao novinara na radnom mestu malo napio i galamio. 


„Moj poslodavac Televizija Telma i ja smo razgovarali, savetovali se sa 
advokatom. Ima elemenata krivičnog dela za koje je predvidjena i kazna zatvora. Ali, policija je odlučila da goni ovog napadača sa dve prekršajne prijave po Zakonu za narušavanje javnog reda i mira. Sud je u celini priihvatio ono što je MUP naveo u prijavi i on će se suočiti sa kaznom od 600 do 800 evra”, kaže Belovski. 

Napad se desio upravo ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova 
Makedonije. Belovski nema nikakvih primedbi na reakciju policije. Kaže da je odmah reagovala i da je napadač odmah bio priveden. Ali, policija nije videla nasilje u napadu. Da bi napadač odgovarao za nasilje Belovski mora da podnese privatnu tužbu, medjutim reporter Telme smagra da nasilje nad novinarima mora da se goni po službenoj dužnosti. 
“Definitivno, ako neko odgovara krivično, imaće veći efekat za odvraćanje 
nasilnika. Zato nasilnici moraju krvično da se procesuiraju, smatra Pavle 
Belovski. 


Napad na Belovskog ulazi u policijsku statistiku za period od 2013 – 2017, u kojem je registrovane 47 prijava za fizički napad na novinare, ugrožavanje sigurnosti ili pretnje. 

To je bilo vreme vladavine VMRO DPMNE Nikole Gruevskog. Sada nova vlast Socojademokratskog saveza Makedonije (SDSM) kaže da neće tolerisati napade, ucene, pritiske i pretnje novinarima. 


“Stav Vlade je nulta tolerancija za bilo kakav pokušaj ugrožavanja slobode 
govora I izražavanja. Svaki napad na medijske predstavnike biće najoštrije 
osudjen I sankcionisan“, kaže makedonski ministar za komunikacije I 
transparentnost Robert Popovski. 

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Oliver Spasovski kaže da je od dolaska nove vlasti polovinom 2017. do sada registrovano 12 napada na novinare od kojih samo jedan nije razjašnjen. 


“Treba da imate u vidu da je MUP rešen da anulira dosadašnju praksu,
odnosno nametnutu društvenu pojavu zbog koje smo godinama bili kritikovani od brojnih relevantnih domaćih i stranih institucija i asocijacija”, kaže Oliver Spasovski. 

Medjutim, da li novinar Belovski veruje ministrima kada govore o nultoj toleranciji za napade na novinare? 

“Kada oni kažu nulta tolerancija, pretpostavljam da misle na brzu verbalnu 
osudu, a ne na procesuiranje dela. Da bi postojala nulta tolerancija moraju da pokažu u praksi da se slučajevi procesuiraju kada ima osnovnih elemenata krivičnog dela”, kaže Belovski. 




Pavle Belovski bi trebalo 27. septembra da ode na Sud i da se suoči sa čovekom koji ga je napao pre skoro dve godine. Važna satisfakcija mu je da su odgovorni u državi trenutno više angažovani na sprečavanju napada na bilo kog novinara, dok je kazna koju će dobiti njegov napadač u drugom planu.