среда, 26. април 2023.

Sprženi parlament u još jednom pokušaju spasavanja Dodika

piše: Slobodan Vasković


1.

Da li se još iko sjeća da je parlament RS spržen 24.12.2019. godine kada je Narodna skupština RS usvojila zaključke o falsifikovanom dokumentu “Program reformi BiH”.


2. 

Stvarni “Program reformi”, odnosno ANP, o kojem se nije ni raspravljalo na sjednici parlamenta, a koji je potpisao i Milorad Dodik, dan kasnije završio je u NATO.


Odnio ga je lično Željko Komšić, koji je tada bio član Predsjedništva BiH, kao i Dodik.


3.

Taj dokument nije bio na dnevnom redu zasjedanja koje pominjem, već falsifikat, dokument u kojem su falile brojne ključne stranice i koji je u parlament proslijeđen iz kabineta Milorada Dodika.


4.

Iako je još 23.12.2019. bilo poznato da je riječ o falsifikatu iza kojeg stoji Dodik, budući da je stvarni dokument objavljen u medijima, parlament je u dnevni red uvrstio falsifikat, raspravljao o njemu, pa čak donio i zaključke. I sve to usvojio 24.12.2019. godine.


5.

Tada je Dodik, praćen Željkom Cvijanović, Radovanom Viškovićem i ostalom režimskom boranijom lažima odvlačio pažnju od činjenice da su poništili parlamet uvodeći ga javno u gangsterske vode, praveći od njega kriminalnu instituciju u kojoj se raspravlja o falsifikatima, kao o originalnim dokumentima, koji je i usvojen.


6.

Tadašnja Režimdska većima, ista kao i današnja, usvojila je falsifikat, bez ikakvih problema, raznijela Narodnu skupštinu RS, svodeći je na teško kriminalizovanu instituciju.


7. 

Niko zbog navedneog nije odgovarao; Ništa posebno se nije nakon toga desilo; Nastavljena su brojna zasjedanja na kojima nema šta nije usvajano, a nakon toga na usvojeno zaboravljeno.


8.

Sličnih situacija bilo je i ranije, a sve je uvijek bilo činjeno kako bi se odbranili lik i nedjelo, sabrana nedjela, Milorada Dodika.


9.

Isti slučaj bio je i sa Referendumom o Danu republike, koji je sproveden 25.09.2016. godine, ali je odmah po sprovođenju proglašen za anketu građana.


10.

Anketa je bio sve do 24.04.2023. godine kada je u “Planu djelovanja stranaka iz Srpske u zajedničkim institucijama BiH” ponovo iz ankete građana postao referendum.


U Zakonu o praznicima RS u članu 3. navedeno je da je praznik dan Republike iz člana 2. tačka b. tog zakona “prestao da važi”.


Toliko o "referendumu"!


11.

Mogao bih da nabrajam još desetine i desetine odluka, zaključaka, pa čak i zakona koji su usvojeni u skladu sa Dodikovim hirovima ili, pak, sa ciljem odbrane Dodikove pozicije, svaki put kada bi ona bila ugrožena.


12.

Danas u sprženom parlamentu na usvajanje idu ranije donešeni, nesprovedeni zaključci/odluke, kojima se treba dati novi “život” na neodređeno vrijeme i koje bi trebale, suštinski, značiti da će se RS otcijepiti ili šta već, nekada u budućnosti.


13.

Nije čak ni nevjerovatna ta drskost Režima, odnosno Najgorih od svih koji ga čine, jer je, kao i obično, usmjerena ka domaćoj publici - jedna laž manje više u cijelom okeanu laži ne znači ništa.


14. 

Tek je mali problem što je RS za to vrijeme spržena kao i Narodna skupština, opljačkana temeljno, bez milosti; Narod pretvoren u roblje, a entitet već ne postoji u ekonomskoj ravni.


15.

Isprazni igrokazi izbezumljenog Režima se nastavljaju; Više ne znaju kako da opstanu, kako da se sačuvaju, jer im nedostaje novac, uništili su i oteli sve, pa je ostalo još da ponište Narod. I idu oni beskrupulozno u tom pravcu, iako sve oko njih što se dešava svjedoči da je skori kraj takvom djelovanju.


16.

Procesi uklanjanja retrogradnih, ekstremističkih politika su nezaustavljivi, ma koliko se Dodikov Režim tome pokušavao suprotstaviti, zaustaviti ih i spasiti se. Dodatno raskopavanje sprženih temelja parlamenta je samo privid otpora procesima, jer ih je nemoguće zaustaviti. 


Ne bih se nikako kladio na Dodika, ma šta on činio. Neminovnost je njegovo uklanjanje političkim sredstvima sa političke scene BiH i Regiona.