петак, 21. април 2023.

Nacrt druge epizode pokušaja političkog spasavanja Dodika i Izetbegovića nije donio ništa novo, već je dežavi sindrom; Miličević potpuno u Dodikovoj funkciji, kao “pištolj” sa Mandićeve pumpe, zatvorene “iznenada” i “neočekivano”


Piše: Slobodan Vasković


1.

Sastanak koji je Milorad Dodik organizovao sa pripadnicima režimskih partija i dijelom svoje zadnje linije odbrane - SDS-om, nije donio ništa novo.


2,

Ponovljen je niz starih prijetnji - od povlačenja sudija Ustavnog suda BiH, preko “nadzora nad međuentitetskom granicom”, povlačenjem zaposlenih u institucijama BiH, pa sve do “izjave o samostalnosti RS”.


Sve je to još uvijek “nacrt prijetnji”, a “prijedlog prijetnji” i odluke o prijetnjama i njihovom realizovanju” trebalo bi da se donesu u Narodnoj skupštini RS.


Prije toga, još jedan sastanak istih aktera u ponedjeljak.


3.

Očito je da je Dodik, zajedno sa Bakirom Izetbegovićem, kreirao “krizu u nekoliko epizoda”; Zaplet je Izjava sarajevskih stranaka o državnoj imovini, plus odgovor stranaka iz Banjaluke koje se protive tome, što je poznato već 18 godina, pa ni to nije novo.


4.

Cilj miniserije “najnovija kriza” je pokušaj spasavanja politčkih pozicija Izetbegovića i Dodika.


5.

Cilj je i da Dodik pokuša ucjenama o “samostalnosti RS” izmoliti novac od Zapada kako bi, bar za početak, vratio preko 300 miliona KM, u junu, koji dolaze na naplatu u jednom danu.

   

6.

Sve rečeno, i u Sarajevu prije par dana, i u Banjaluci, danas, već smo vidjeli/čuli stotine puta, ali niko ništa nije realizovao od najavljenog.


7.

Teško da će se to desiti i ovaj put, a prisustvo Milana Miličevića, v.d. predsjednika SDS-a, sastanku, koji je upriličen ne bi li se pokušao Dodik vratiti u igru, samo je potvrda sluganstva te stranke Režimu.


Miličevićeva maliciozna izjava da “SDS nije opozicija RS”, pa je zbog toga došao, je preplitka da bi iko povjerovao u neke njegove “svete” ciljeve.


8.

Da SDS “nije opozicija RS” nikada se ne bi pojavili na bilo kom zajedničkom sastanku sa Dodikom, koji je pokrao izbore i RS pretvorio u koncentracioni logor, u kojem se narod tretira kao niža rasa, a pripadnici vladajuće Sekte kao nedodirljivi i iznad zakona.


9.

“Iznenadno” zatvaranje pumpe u Konjević polju, čiji su vlasnici Momo i Vlado Mandić, “ideolozi SDS-a”, zajedno sa Darkom Babaljem, podjednako je maliciozan i providan potez kao i Miličevićeva izjava.


Bilo je i boljih načina da se “pokrije” njihovo sadejstvo sa Dodikom koje je najavio Mandić stariji još 12.11.2022. godine, kada je Miličević pod njegovim budnim okom preuzeo SDS.


Mala digresija: Ne bi bilo loše da Mandići plate gotovo šest miliona KM PDV-a koje su ostali dužni preko nekih drugih firmi za naftu.


10.

Uz to, trenutno najjači SDS-ov funkcioner Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, nikada nije priznao Dodikovu izbornu pljačku, oslovljava ga sa “CIK predsjedniče”, što je sasvim logično, jer je Dodik lažni predsjednik, ali je Miličević “pregazio” i preko toga. Bar on misli da je pregazio, iako je SDS njegovim postupkom, ko god ga podržao iz te stranke, još jednom i pregažen i ugažen od Dodika.


11.

Sastanku nije prisustvovao PDP, ali su rekli da će se pojaviti u Narodnoj skupštini gdje će kompletirati Dodikovu “zadnju liniju odbrane”, zajedno sa SDS-om. 


I navedeno ponašanje takozvane opozicije nije nikakvo iznenađenje - djeluju u okviru koji im je zadao Dodik već predugo i, očito, ne pada im na pamet da iz njega izađu.


12.

Nebojša Vukanović, lider Pokreta za pravdu i red, odbio je da dođe na sastanak radnog naziva “najnoviji pokušaj spasavanja Dodika i pride Izetbegovića” i pokazao da je prava opozicija, za razliku i od SDS-a i od PDP-a. 


13.

Šta će biti dalje? Ništa što bi bilo koga moglo iznenaditi, a Dodik, ako je zaista za otcjepljenje, neka to već jednom uradi i prestane se skrivati iza naroda, kojeg nemilosrdno gazi.


14.

Međutim, ništa ni od toga, jer bi, u tom slučaju, on bio politički pregažen bez milosti.


15.

Za kraj - ukoliko Dodik namjerava da se na ovaj način izvuče iz katastrofalne i gubitničke političke situacije u koju je sam sebe doveo, onda je na potpuno pogrešnom putu!


Sve ostalo sam opisao u tekstu ispod ovog.