среда, 26. април 2023.

Kontinuitet “spaljivanja” parlamenta RS: Dodik nije uspio da postavi Damoklov mač iznad BiH, ali jeste iznad sebe i RS


Piše: Slobodan Vasković


Završeno je još jedno “spaljivanje” parlamenta RS na kojem je odlukama, koje su davno usvojene, pa nisu provedene, ponovo “udahnut život” i to na neodređeni rok trajanja.


Riječ je o zaključcima kojima se Republici Srpskoj vraćaju nadležnosti u oblasti indirektnih poreza, vojske, pravosuđa i o uspostavljanju Obavještajne agencije RS. Međutim, ti Zaključci će biti sprovedeni “kada se za tim ukaže potreba”, odnosno njima se omogućava Vladi RS da “utvrdi zakone o vraćanju nadležnosti i uputi ih u skupštinsku proceduru kada to bude neophodno za zaštitu i opstanak RS”.


Zaštitu i opstanak RS ugrozili su svi oni koji su glasali za ove zaključke sa samo jednim ciljem - da pokušaju u potpunosti vratiti Milorada Dodika u politički život, izvući ga iz izolacije u koju je sam otišao, domoći se novca kako bi se spriječio bakrot RS, od čega nema ništa.


“Spaljivanja” parlamenta RS već su postala kontinuitet i ništa novo nije viđeno, ali je nova činjenica da ovaj put Dodik neće svojim radikalnim postupcima uspjeti da ucijeni Zapad, posebno EU, što mu je ranije polazilo za rukom.


Iz tog dijela Svijeta neće dobiti ni centa, ali će RS biti gurnuta u još dublju izolaciju.


Uz navedeno, zatraženo je i od sudije Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića da se povuče iz te institucije.


Njega je Dodik lično zvao 24.04. i tražio od njega da se povuče iz Ustavnog suda. Neće biti neočekivano da to Knežević, koji je na bolovanju zbog veoma ozbiljnih zdravstvenih problema, i učini. Međutim,  njegovo eventualno povlačenje neće spriječiti Ustavni sud BiH da nastavi sa radom. Sulud potez bez ikakvog smisla.


Dodik je u zabludi ako misli da je Damoklov mač postavio iznad BiH; Upravo suprotno - postavio ga je iznad sebe i RS.