петак, 14. април 2023.

Dodikova Zadnja Runda


Piše: Slobodan Vasković


1.

“Da li je ovo Dodikova zadnja runda?”, pitala me nedavno prijateljica, odlično upućena u političke odnose u BiH. 


Odgovorio sam potvrdno.


2.

Nije pitanje - koliko dugo će runda trajati, već kako će Dodik pasti sa vlasti? 


Ipak, usudio bih se reći da na vlasti neće dočekati kraj ukradenog političkog mandata na poziciji predsjednika RS, jer ga je narod već odbacio i Dodik to izvjesno zna, što ga čini višestruko nestabilnijim. Pa poseže za najdrakonskijim zakonskim rješenjima. Kojima jede sopstveno vrijeme.


3.

Dodik je ostao potpuno sam.


4.

Snažnija podrška Rusije od postojeće samo bi ubrzala njegov politički pad, znatno skratila trajanje zadnje runde.


Moguće je i da se Rusija odluči na taj korak ukoliko procijeni da joj kratkotrajna, ali vrlo burna i intenzivna kriza u BiH, iz bilo kog razloga odgovara. 


Pojačavanje snaga EUFOR-a u BiH ukazuje da se Zapad priprema i za tu mogućnost; Da je onemogući.


5.

Dodik je oduvijek bio samo svoj, sve što je činio bilo je iz lične koristi, ekstremnog egoizma, srebroljublja; Sve njegove agende, bilo prozapadne, proruske, i jedne i druge, imale su samo jedan cilj: Da on sačuva moć i nastavi sa pljačkom. O narodu nikada nije brinuo; Oduvijek je za njega bio samo moneta za potkusurivanje.


6.

Dodik je znao da mora imati veliku stranku da bi iz nje crpio snagu; Po principu “velikog trbuha” gutao je sve redom; SNSD je postao najjači, ali bila je to partija/savez bez ideologije. 


SNSD je postao skup interesa, primarno kriminalnih, a Dodik najjači kriminalni brend.


7.

Dodik nikada ne bi SNSD napravio toliko velikim da nije ukrao/preuzeo retrogradnu ratnu ideologiju SDS-a.


8.

Jednom su ga upitali zašto je preuzeo politike ratnog SDS-a, jer, suštinski, on takve politike ne baštini, a on je lakonski odgovorio: Da ne bih završio kao Miodrag Živanović Žile, predsjednik nekadašnje Socijalno-liberalne partije.


Lakonski odgovor ultrapragmatičnog mešetara i makijaveliste! 


Međutim, otišao je toliko daleko u lažima, zloupotrebama, ubjeđenju da je nezamjenjiv, da više ne može da se vrati.


9.

Profesor Živanović bio je žestoki kritičar nekadašnjeg SDS-a, potom i svih Dodikovih Režima.


Žile jeste bez partije, ali ne i bez principa, za razliku od Dodika koji nema baš nijednog principa, osim ako gramzivost nije princip.


Uz to, Žiletova se i danas poštuje, i uvijek će. Za razliku od bilo koje Dodikove, koji je i dalje na čelu najveće nazovistranke što je, vremenom, evoluirala u organizovanu kriminalnu grupaciju.


Zahvaljujući vještom korištenju SDS-ove ideologije, Dodik je opstao na vlasti već sedamnaest godina bez prekida; Ukupno gotovo dvadeset.


10.

Međutim, ideologija SDS-a nije se “primila” u SNSD-u, ali onaj ratni vokabular koji obiluje mržnjom jeste. Kao i nasilje i spremnost na svako nedjelo. (SDS je ostao i bez ideologije i bez vokabulara i bez same sebe, ali to je već druga priča).


Sav taj rusvaj, haos i lom koji je Dodik napravio ukradenom ideologijom, njenom nasilnom primjenom i njenim kombinovanjem sa teškim kriminalnim djelima i grupama, doveo ga je do trenutka kada je ostao potpuno sam, okružen beznađem.


11.

Već je zadnja runda i Dodik se više ne može osloniti ni na SNSD, jer oni, kako sam već konstatovao, i nisu više stranka. Već prevelika grupa osoba vrlo devijantnog ponašanja i djelovanja, koje Dodik na okupu drži još samo ucjenama i njihovim sopstvenim strahovima - šta će biti sa njima, kada on, Dodik, u zadnjoj rundi politički padne na pod.


12.

A blizu je poda, jer se tetura, praznog pogleda i preslabog garda.


Vide to i u SNSD-u u kojem, sem korova, bujaju i nezadovoljstva raznoranih grupa koje su utočište od zakona našle pod Dodikovim šinjelom. Šavovi se polako, ali sigurno rašivaju. Od SNSD-a, kada Dodik politički padne, neće ostati ništa, sem nešto srče.


13.

Dodiku je ostalo još da proba sa secesijom, ali to je za njega siguran kraj igrice koja završava njegovim odvođenjem u zatvor.


Pitanje je da li još uvijek može dogovoriti svoj odlazak, bjekstvo iz Republike Srpske?!


Da se “promijenio” na određeno vrijeme, bio bih siguran da može; Ovako, možda sa prevelikim upitnikom. Istekao mu je rok trajanja, a ukradenu ideologiju više ne može odbaciti i kada bi htio, jer bi to bio prebrz kraj.


14.

Procesi uklanjanja zamrznutih sukoba u Regionu neumitno teku u pozitivnom smjeru; Psi zamrznutih sukoba, njihov lavež sve se slabije čuje.


Zadnja runda uveliko teče!