среда, 12. април 2023.

Čovićevo brutalno i nemilosrdno satiranje Dodika


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik dobio je dva teška šamara od Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, i to u samo jednom danu. Toliko teška da je kleknuo!


2.

Na taj način potvrdile su se informcije da su odnosi Čovića i Dodika ušli u fazu zahlađenja, odnosno da je Dodik sve manje potreban Čoviću za njegove političke planove.


3.

Prvi težak šamar koji se spustio na Dodikovu obrazinu jeste Čovićeva izjava o  putu BiH ka NATO.


“Svakim danom smo sve bliži NATO-u i taj se put ne može zaustaviti. Bez obzira na to što bi netko htio zaustaviti te procese, da pošalje neku drukčiju poruku oko trenutačnog ambijenta na području Europe, krvavog rata i agresije Rusije na Ukrajinu, ili pak oko regionalnih razigravanja”, rekao je Čović u Mostaru upitan o najavi entitetskog predsjednika, inače partnera HDZ-a BiH, da će inicirati prekid odnosa s NATO savezom. 


Dan ranije Dodik je najavio da će svim srpskim funkcionerima iz BiH zabraniti bilo kakav kontakt s predstavnicima NATO-a s kojim ne želi nikakvu saradnju. Još je, u prisustvu Željke Cvijanović, predsjedavajuće Predsjedništva BiH, Dodik rekao  da će odlučno spriječiti ulazak BiH u NATO. 


NATO je vrlo osjetljiv na ovakve tvrdnje, poput Dodikove, i neće mirno gledati na njih. Tu veliki problemi za Dodika tek nadolaze.


4.

Drugi težak šamar je Čovićevo rezolutno odbijanje Dodikove javno iznešene inicijative da će od funkcionera hrvatske nacionalnosti tražiti da zajedno sa srpskim napuste institucije BiH.


Čović je rekao da je BiH domovina Hrvata, te da će oni “snažno nastaviti na njezinoj izgradnji i ostvarenju ravnopravnosti ovoga naroda”.


5.

Poodavno sam konstatovao da je Dodik samo alatka u Čovićevim rukama i da će mu lider HDZ-a okrenuti leđa onog trenutka kada mu više ne bude trebao. 


Danas mogu reći da je počelo udaljavanje Čovića od Dodika i to velikim koracima.


6.

Ako se ovome doda i izjava Slavena Raguža, predsjednika Hrvatske republikanske stranke, koji je, povodom stalnih Dodikovih prijetnjji secesijom, rekao “Hajde Milorade, prijeđi sa riječi na djela”, uz pitanje zašto bi “Hrvati poslušali psa koji laje, a ne ujeda”, onda nema dileme da je “zakucavanje” Dodika generisano direktno iz Zagreba.


A Dodik je Zagrebu bio “vjeran kao pas”!


7.

Nema nikakve dileme da Hrvatska, koja kontroliše i Čovića i Raguža, smatra da je Dodik, kao njihov najznačajniji agent u BiH, u velikoj mjeri potrošen i da je vrijeme da njegov pad, koji je u toku, iskoriste za sopstvene interese, ističući podršku BiH, njenoj samostalnosti i evroatlantskim integracijama.


8.

Objektivno, od predstavnika hrvatskih stranaka u BiH bilo šta drugo očekivati bilo bi suludo, jer je Hrvatska dio EU i NATO, tako da bi svaki njihov pokušaj u BiH da ne budu na tom putu bio unaprijed osuđen na slamanje.


9.

Nakon ovog javnog ponižavanja i odbacivanja Dodikovih takozvanih politika, lažni predsjednik RS ostao je potpuno sam, suprotstavljen svima u Regionu, uz to u teškom sukobu sa EU, posebno SAD-om.


10.

Ako se tome doda da su Dodikovi nedavni napadi na Srbiju, koji su bili intenzivni, prljavi i podli, posebno kada je u pitanju Francusko-Njemački plan i osnivanje Zajednice Srpskih Opština na Sjeveru Kosova, sa lakoćom odbijeni i da je doživio debakl, jasno je da je Dodik u političkom košmaru iz kojeg ne vidi izlaz!


Rekao bih da je Dodik van sebe do mjere potpunog ludila.


11.

Za bilo koju od svojih sve luđih inicijativa on može očekivati jedino podršku Moskve koja je svjesna da nema uticaj da se te sulude inicijative sprovedu, ali im odgovara svaka radikalizacija. Međutim, svaka nova eskalacija koju bi Dodik pokušao prouzrokovati je, ujedno, i njegov novi teški odron.


12.

Dodik je polagao ogromne nade u predsjednika Hrvatske notornog Zorana Milanovića i Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, koji je vješto fingirao bliskost sa Milanovićem, a ne sa svojim prirodnim saveznikom Andrejem Plenkovićem, liderom HDZ-a Hrvatske, a sva ta Dodikova očekivanja pretvorila su se u živo blato iz kojeg će se teško, vrlo teško izvući.


13.

Čovićev istup (kombinovan sa Raguževim) u određenoj mjeri relaksira veoma zategnute odnose između Hrvata i Bošnjaka do kojih je došlo nakon ustavnih promjena koje je nametnuo visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit, kao i izbacivanja SDA iz vlasti na državnom nivou i sasvim realno na federalnom nivou.


14.

Navedeni narativ tek će malo izgubiti na snazi, ali će, bez sumnje, doći do smanjenja tenzija između Bošnjaka i Hrvata, a Dodik je potpuno, zbog toga, izbačen iz igre.


15.

Nevjerovatno je kako je Dodik, koji jeste iskusan u političkim borbama, uletio u klopku koju su mu postavili i sada se iz nje ne može izvući bez izuzetno teških političkih gubitaka. Pod uslovom da se uopšte može izvući!