петак, 28. април 2023.

Kraj ere Bakira Izetbegovića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Porođena je nova Vlada Federacije BiH; Nimalo lako; Bio je to “rez” nasuvo, vrlo bolan, ali se desilo - Nermin Nikšić je novi premijer Federacije BiH, a Fadil Novalić, nakon više od osam godina, odlazi sa te funkcije i slijedi mu nastavak bitke u pravosudnim institucijama.


2.

Novalić je nedavno, zbog malverzacija tokom pandemije, nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora. Uz to je i na Crnoj listi SAD-a. Nimalo prijatan nastavak života; Teško da tu više ima političke karijere.


3.

Novalić je tek kolateral mnogo kolosalnije činjenice - SDA, najjača bošnjačka stranka, nakon više od dvadeset godina odlazi u opoziciju.


4.

Od toga koliko je ideologije ostalo u toj partiji zavisi i koliko će se osuti; Ideologije ima, ali se ne čini da je previše; I SDA je, kao i druge nacionalističke stranke, u zarobljništvu kleptokratskoklijentelističkih elita na čijem čelu je Bakir izetbegović.


5.

Upravo je Izetbegović ključni krivac što SDA, iako i dalje najveća stranka u Federaciji BiH i BiH, nije u vlasti ni na državnom ni na entitetskom nivou, niti ima svog člana Predsjedništva BiH.


6.

Izetbegović, 28 godina od završetka rata, nije htio prihvatiti činjenicu da je vrijeme da se okrene miru, kao što je ne prihvata ni Milorad Dodik, šef SNSD-a.


7.

Jedini od Trojke, donedavno vezane u, činilo se, nerazvezivi čvor, koji je shvatio procese u Regionu jeste Dragan Čović, lider HDZ-a. Ili mu je rečeno da shvati, što i nije toliko bitno.


8.

Ma šta ko mislio o Čoviću, on je od trojice gitovo nerazvezivih, vukao najkvalitetnije poteze. Što ne znači da će ostati na političkoj sceni do 2026. godine. Čak bih ustvrdio da će se u jednom trenutku povući, bez mnogo buke, a već je počeo promjenu vodećih kadrova stranke.


9.

To nisu učinili ni Izetbegović ni Dodik, već su, umjesto toga, krenuli u otvorenu i izuzetno radikalnu konfrontaciju sa Zapadom. U kojoj ne mogu pobijediti, ma šta oni mislili o sebi.


10.

Izetbegović je već izgubio, a Dodik je u dubokoj izolaciji i male su šanse da iz nje uopšte izađe. Može samo dublje da tone.


11.

Dodik nije od juče u toj situaciji i njegovo stalno izazivanje potresa nije nikakvo iznenađenje; Međutim, izetbegović je, doslovno, “digao ruku” na one u koje se do juče kleo i, svako malo, zahtijevao od njih da intervenišu, pokušavajući politiku SDA, vrlo prozirno i vrlo navodno, “usklađivati” sa Zapadom i njegovim politikama, ali je, istinski, radio protiv tih politika.


Da nije, danas ne bi bio teško poražen, uprkos zaista suludom pokušaju da radikalizuje situaciju do mjere fizičkih incidenata.


Izetbegović je često govorio "Nije Dejtonski sporazum 'švedski sto...", nikako ne shvatajući da to još manje nisu ni OHR, a ni Zapad! 


12.

Svaki mirni protest treba podržati i svaki je dobrodošao, ali fizički napadi na poslanike koji nisu po volji onih pojedinaca koji su među demonstrantima ili na novinare su dno i ne postoji opravdanje za njih. Kao ni za prijetnje.


13.

Situacija u kojoj SDA i njeni partneri karakterišu SAD, Njemačku, zemlje EU - “okupacionim snagama”, “nacističkim”, “uzurpatorskim”, a dok su bili u vlasti nazivali su ih “prijateljskim”, svjedoči o nekarakteru i izdaji sopstvenih principa i zemalja koje su lagali da su im prijateljske. 


14.

Izetbegović je sopstvenom prevrtljivošću, nedosljednošću, nadasve sljepilom, prevrnuo SDA u crnu rupu u kojoj će se suočiti sa brojnim problemima, mnogo većim nego što u ovom trenutku mogu i pretpostaviti.


SDA je, pokazalo se, brinula samo za Izetbegovićeve interese i klike oko njega, a ne za interese države i bilo je logično da odu sa vlasti.


I ta stranka je, kao i SNSD i HDZ, bila kočničar bilo kakvih pozitivnih promjena u državi. 


15.

Politika je umijeće mogućeg, a Izetbegović, kao i Dodik, želio je promijeniti ovu prastaru nepromjenjivu konstantu i politiku učiniti umijećem nemogućeg, što je nemoguća misija.


16.

SDA će, prije ili poslije, morati da se odluči - da li će opstati kao stranka, što znači odlazak Izetbegovića sa njenog čela ili će dozvoliti sebi da jedan Izetbegović bude njen osnivač, a drugi njen grobar.


Realno je da se odreknu Bakira Izetbegovića, ukoliko on sam konačno ne shvati da je trebao da ode i prije oktobra, ali kad već nije, onda najdalje 03.10.2022.


Od brzine razumijevanja te realnosti zavisiće i koliko će od SDA ostati, uprkos činjenici da je to još uvijek jedna od rijetkih stranaka koja, negdje duboko ispod brojnih kriminalnokleptokratskih krugova koji su je zarobili, ima ideologiju. 


17.

Nova Vlada Federacije je formirana, preteški su poslovi pred njima, jer ova kriza koja traje u BiH nije ni blizu svog kraja, ali ni vrhunca.


Tek slijede i jedno i drugo.