четвртак, 27. април 2023.

Šmit i Mač


Piše: Slobodan Vasković


1.

Još 09.10.2021. godine najavio sam na FACE TV, gostujući kod Senada Hadžifejzovića, da će Kristijan Šmit “potegnuti mač” i upotrijebiti “bonska ovlaštenja”.


Tada sam rekao da su se mnogi prevarili u vezi Šmita i njegovog dolaska, da je došao sa vrlo preciznim zadacima, te da je njemu bitno da iza njega stoje Njemačka, SAD, Velika Britanija, Italija, Francuska, a nebitno ko je iz BiH protiv njega.


Nisam se, pokazalo je vrijeme, prevario, iako je mnogo toga došlo sa zakašnjenjem zbog agresije Rusije na Ukrajinu.


Šmit nije došao da bude vreća za udaranje, već da udara, što se sve više pokazuje tačnim, a poodavno je iz javnosti nestala i ona bezvezna odrednica Milorada Dodika da Šmit nije visoki predstavnik, već da je “njemački turista”.


2.

Šmit, otkako je stigao u BiH, 01.08.2021., meta je napada sa raznih strana, teških kritika (i mojih, naravno), napravio je i neke veoma diskutabilne poteze, ali je očito da on radi vrlo metodično po planu koji su dogovorile ključne zemlje Zapada, a čiji cilj je sređivanje stanja u BiH, u sklopu rješavanja ključnih problema u Regionu.


3.

Šmit je deblokirao formiranje Vlade Federacije BiH; Bilo je to neophodno, a o načinu na koji je to učinio mišljenja su suprotstavljena, neka i izuzetno radikalna, ali je činjenica da bi bilo besmisleno, kako god ko doživljavao Šmitove odluke, da Vlada Federacije bude osam godina u tehničkom mandatu.


4.

Šmit se neće mnogo nasekirati zbog kritika, pokazao je već da ima podebelu kožu, kada je tokom izborne noći donio izmjene Izbornog zakona i promijenio neke odredbe Ustava Federacije BiH, a, ubijeđen sam, da će nastaviti da koristi “bonska ovlaštenja” i u periodu koji je pred nama.


5.

To nas dovodi do situacije da mnogi, s punim pravom, tvrde da je BiH protektorat, što je, suštinski, tačno, ali je tačno i da lokalni političari nisu htjeli da BiH pomjere iz tog stadija.


Zato to čini Zapad. 


I neće prestati, ma koliko otpora bilo unutar političkih krugova u BiH.


6.

Sada najveći otpor pruža SDA, juče je to bio SNSD, sutra neka treća partija, ali ništa od svega toga neće zaustaviti procese koji se odvijaju na teritoriji BiH i u njenom društvenom životu.


7.

Mnogi će reći da je riječ o tektonskim procesima: Oni će to biti kada u punom kapacitetu prorade pravosudne i policijske strukture, ali da bi se to desilo trebaju biti oslobođene političkog uticaja koji na njih imaju tri najveće stranke - SDA, HDZ, SNSD (ne nužno i navedenim redom).


8.

SDA je, kako sada stvari stoje, opozicija na državnom i entitetskom nivou, dok SNSD i HDZ nisu, ali ne bih se složio da je to bilo kakva zavjera protiv Bošnjaka, pogotovo ne “hrišćanska”.


SDA nisu svi Bošnjaci, kao što ni SNSD nisu svi Srbi, a vidimo i da HDZ nisu svi Hrvati. 


Isto tako, izetbegović, Dodik i Čović nisu bogomdani doživotni predstavnici tri naroda.


9.

To što je, od navedenih stranaka, SDA prva, uslovno rečeno, pala i završila u opoziciji nije Šmitova krivica, već vođstva SDA koje nema koalicioni kapacitet. 


To je činjenica koja je nepromjenjiva od završetka izbora do zaključenja ovog teksta.


Najveći krivac za to je Izetbegović, koji je odlučio da žrtvuje SDA u vlasti za sopstvenu poziciju na čelu te stranke; Pitanje je da li bi se stvari odvijale na viđeni način da se Izetbegović povukao nakon poraza na izborima?!


To je već u sferi hipotetike, a demokratija podrazumijeva da vlast obnašaju oni koji mogu skupiti većinu. I tu je kraj priče. 


10.

Ne vrijedi se osvrtati nazad, optuživati HDZ da su ranije oni opstruisali, jer ako se bude osvrtalo može se doći sve do 1998. godine i načina na koji je Dodik došao na čelo tadašnje Vlade RS; Šta god ko o tome mislio, imao je većinu.


11.

Važno je naglasiti da su se promijenile okolnosti, a to je ono što Izetbegović nikako neće da prihvati i tvrdoglavo insistira na samospasavanju koje je vrlo teška misija po njega.


Šmit će i dalje reagovati u skladu sa planom odmrzavanja zamrznutog sukoba u BiH, koji predugo traje i prijeti da bi mogao dovesti i do teških incidenata.


12.

Iskreno, lično sam protiv svakog nametanja, ali već odavno je jasno da politički prevaziđeni lideri u BiH, koji su još uvijek na sceni, moraju da idu, jer je država u fazi gušenja zbog njih, a stanovništvo odlazi svakodnevno. 


13.

U Egzodusu nema nikakvog nacionalnog predznaka - u autobusima koji ih odvoze iz države svi zajedno gledaju u retrovizor kako napuštaju dotadašnje živote i odlaze u neizvjesnost.


Nažalost, to je najtragičnija postratna činjenica.


Šta će biti dalje?


Procesi sređivanja stanja u BiH će se nastaviti; Nezaustavljivi su. 


Niko nije bogomdan da dovijeka vlada - Ni izetbegović, ni Čović ni Dodik. Neće ni vladati.


14.

Step by step; Ili jedan po jedan će odlaziti. Nijedan neće na političkoj sceni opstati u ovom, sada već, troipogodišnjem ciklusu do narednih izbora.









 

.