четвртак, 20. јун 2019.

Tužilaštvo BiH otpočelo odmazdu nad kritičarima, kako bi zaštitili kriminalce u svojim redovima



Piše: Slobodan Vasković 

1.
“Također saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovni rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema”, otvoreno je Tužilaštvo BiH najavilo početak odmazde nad svima koji kritikuju njihov rada, rad entitetskih tužilaštava, VSTS, pravosuđa u cjelini.

2.
Tužilaštvo je zaprijetilo mnogima, pa je Selvedin Avdić, glodur “Žurnala”, potpuno u pravu kada konstatuje da će to biti “najveća istraga u istoriji BH pravosuđa”!

3.
Glavni cilj te “istrage” je da se spriječi potpuno raskrinkavanje Zločinačkih organizacija, duboko involviranih u pravosudni sistem u cijeloj BiH, a potpuna je laž tvrdnja Tužilaštva BiH da kritike rada pravosudnih institucija imaju za “cilj destabilizaciju pravosudnog sistema”.

4.
To je laž iz prostog razloga što pravosudni sistem gotovo da i ne postoji, pa se nema šta ni destabilizovati: Postoji niz privatnih manufaktura, kojima dominiraju političari, tajkuni, kriminalne organizacije, koji, uz pomoć svojih “Pravosudnih Krakova” optužuju, sude i presuđuju, zloupotrebljavajući pravosudne institucije, iz kojih su oteli suštinu, obesmislili pravo i pravdu i stavili ih u službu sopstvenih interesa.

5.
Za Tužilaštvo BiH je “destabilizacija pravosudnog sistema” kada se piše o aferi “Potkivanje”, žalbama kantonalnih tužilaca na rad njihove tadašnje šefice Dalide Burzić, kada se argumentovano ukaže na opstrukcije istraga Teških Ubistava Davida Dragičevića i Dženana Memića; Lažiranje istrage protiv Darka Ilića i Dubravka Kremenovića u režiji Miodraga Bajića&piona Gorana Gamočanina; Kada se dokaže, dokumentima, da je Dalibor Vrećo lažirao optuženog Dragana Naerca u sudnici u Gradišci, dovodeći umjesto njega, zasad, NN lice (Naerac je tada bio u ekstradicionom pritvoru u Versaju/Francuska, pa nikako nije mogao biti na dva mjesta u isto vrijeme); Kriminal Želimira Lepira; Nezakonito forsiranje Željke Radić za člana VSTS i predsjednicu Okružnog suda Doboj…, iako je sve navedeno stvarna destabilizacija pravosudnog sistema, a pisanje o tome pokušaj da se taj isti sistem stabilizuje, tako što će se iz njega ukloniti oni koji ga uništavaju.

6. 
Naveo sam samo neke od novijih napisa, da se ne vraćam nekoliko godina unazad - predmeta “destabilizacije po Tužilaštvu BiH” je toliko da bi se tomovi mogli ispisati.

7.
Tužilaštvo BiH nevješto piše saopštenja, ali vrlo vrlo ozbiljno prijeti i, kako stvari stoje, nikoga ne bi trebalo iznenaditi da krenu u obračun sa svima onim koje smatraju “destabilizirajućim faktorom” sopstvenog nerada, neznanja, kriminalnih aktivnosti, otvorenih zločina…

8.
Tužilaštvo BiH pokušava staviti pripadnike pravosudne mafije iznad zakona, zaštiti ih na svaki mogući način, kako bi se nastavio njihov rad protiv svih građana i naroda ove zemlje!

9.
Prijetnje Tužilaštva BiH treba vrlo ozbiljno shvatiti, jer je jedan, ne tako mali broj nosilaca najviših pravosudnih institucija, spreman na sve; U punom smislu te riječi.

10.
Budući da dosad nisu prezali od zaštite najgrozomornijih zločina, od opstrukcija istraga zločina Teških Ubistava, od lažiranja optuženih, lažiranja istraga, lažnih optužnica, paljenja dokaza, paljenja sudskih prostorija sa dokazima…, pomoći kriminalcima svih kalibara, boja i dezena…, onda je, izvan svake razumne sumnje, nesporno da su spremni na najgora zlodjela samo da bi zaštitili svoju kožu.

Ne treba uopšte sumnjajti da, osim progona zlopupotrebom pravosudnih alata, imaju koga poslati na sve one koji im smetaju!!!

11.
Hobotnica je, ne ostavljajući mjesta bilo kakvoj sumnji, javno saopštila da je odmazda i da će je oni sprovesti u djelo do kraja; Njihovo prijeteće saopštenje nesporan je dokaz da je odmazda počela, jer su obznanili da je već formiran Tim za Odmazdu!

Dodatak: Javna prijetnja Tužilaštva BiH

Vijesti: INFORMACIJA ZA JAVNOST IZ TUŽILAŠTVA BiH



S obzirom da je javno objavljeni snimak na jednom internet portalu, dana 21.05.2019. godine, a koji su prenijeli i drugi portali i mediji, prouzrokovao veliko interesovanje javnosti, Tužilaštvo BiH je hitno preduzelo niz istražnih radnji sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima.

U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o sprovođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Pandža Marko i Alešević Nermin zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 217. KZ-a BiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZ-a BiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz člana 155. KZ-a RS.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka, među kojima i predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavlja postupak istrage i u istom predmetu će, nakon donošenja tužilačke odluke, javnost biti informisana. 
Također saopštavamo, s obzirom da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji pritisci u određenoj mjeri već počinju ometati redovni rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet gdje će se sa dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema. 


Također naglašavamo da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom.