уторак, 11. јун 2019.

Slom zapadne diplomatije u BiH i nevjerovatno opasan nediplomatski gaf Ivancova


piše: Slobodan Vasković

1.
Očekivano je bilo da članovi VSTS brane Milana Tegeltiju, jer tako najefektnije štite sebe i sopstvene interese.

2.
Očekivano je bilo i da ga brane političari i mnogi drugi, jer je pred Tegeltijom još mnogo nezavršenih poslova, koji se kreću od uzetih avansa do guranja pod tepih nedjela.

3.
Neočekivana je bila tolika slabost međunarodne zajednice - sektor Zapad, koja je doživjela potpuni debakl, a njen autoritet nakon slučaja “Potkivanje” više ne postoji.

4.
Zapad, koji je stvorio svojim novcem Monstruma od pravosuđa BiH od istog tog Monstruma je pregažen.

5.
Zapad već predugo čini trule kompromise, od kojih je i sam satruo u BiH; Bar oni koji ih predstavljaju.

6.
Uostalom, nije li taj isti Zapad sa tim istim Monstrumom “mudro” prećutao i zadnju, kao i sve ranije, izborne krađe?! Tu su bili u potpunoj saglasnosti sa Istokom!!! I ko zna šta sve još!

7.
Nakon ovog debakla, Međunarodna zajednica - sektor Zapad teško da mogu očekivati povratak uticaja u narednih nekoliko decenija. Bar ne na osnovu nastavka dosadašnjeg načina djelovanja.

8.
Očekivano je bilo da dio Međunarodne zajednice - sektor Istok brani Tegeltiju i suprotstavi se Zapadu.

Sukob je na djelu Zapada i Istoka pa svaka tema “igra” za razmjenu “vatre”!

9.
Međutim, ono što je zaista šokantno jeste direktan napad ruskog ambasadora Petra Ivancova na Avdu Avdića, novinara koji je raskrinkao i Tegeltiju i njegovu svitu iz VSTS.

10.
Ivancov je direktno udario na Avdića što je izvan svake diplomatske prakse, a iznenađenje je tim veće zato što je ruski ambasador u svom dosadašnjem radu pokazao i demonstrirao zaista visok stepen diplomatskog i svakog drugog znanja.

11.
Njegov udar na Avdića može se tretirati i kao targetiranje, a ne postoji nijedan jedini razlog da se to tako i ne shvati.

12.
Ivancov je, to nema sumnje, učinio vrlo svjesno, hladnokrvno i namjenski, jer Zapad jeste dao pare za stvaranje Monstruma, ali su to “čedo” preuzeli Rusi - otud takav nivo nediplomatskog udara na Avdića.

13.
Od pravosuđa ionako nema ništa, to je manufaktura u kojoj grabi koliko ko može za sebe (čast rijetkim izuzecima) i to će se i nastaviti.

14.
Kao što će se nastaviti negativni procesi u BiH koji dodatno pojačavaju Egzodus. Što već sada liči na cilj, a ne samo bježanje od ambijenta beznađa; Ambijenta koji su kreirali domaći, ali i strani političari u BiH!