среда, 26. јун 2019.

Negirajući sukob sa MUP-om, Lepir potvrdio rat sa MUP-om



piše: Slobodan Vasković

Želimir Lepir, Glavni okružni tužilac, izdao je saopštenje u kojem je pokušao demantovati da postoji sukob između banjalučkog Okružnog tužilaštva i MUP RS oko “slučaja Koprena” (vidi dodatak), da bi u istom tom saopštenju Lepir potvrdio da taj rat postoji.

“U posljednje vrijeme u skoro svim štampanim, elektronskim medijima i na internet portalim, su objavljeni detalji iz predmeta nestalog Bojana Koprene, u kojima se između ostalog navodi 'MUP Republike Srtpske i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka su već duže vrijeme u ratu' ili 'zaoštravaju se odnosi banjalučkog tužilaštva i MUP-a Republike Srpske', itd.

Radi objektivnog informisanja javnosti obavještavamo građane Republike Srpske i BiH, da Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nije u nikakvom sukobu sa policijom Republike Srpske i da su to slobodne interpretacije novinara ili nekih rukovodilaca MUP-a Republike Srpske, koji su se oglašavali u medijima, povodom ovog predmeta”, naveo je Lepir u saopštenju.

Pa šta je sa tim “nekim rukovodiocima MUP.a RS” i otkud njihove “slobodne interpretacije”, ako sukoba nema; Otkud uopšte bilo kakve interpretacije iz MUP RS o radu Tužilaštva, to bi trebalo da objasni Lepir, kao i šta je Tužilaštvo preduzelo da MUP RS izvršava njegove Naredbe?!

Naravno, trebalo je da pojasni i šta je Tužilaštvo preduzelo protiv “nekih pripadnika MUP RS” koji su odbili/odbijaju da izvrše Naredbe Tužilaštva.

Lepir i u nastavku saopštenja posrće glavom do crne zemlje, upinjući se da dokaže kako
Screen Shot
sukoba Tužilaštva i MUP-a nema, pri tom taj rat potvrđujući bez ostatka.

“Međutim, ni građani, ni pripadnici MUP-a Republike Srpske nisu nikada komentarisali odluke tužilaštva na televiziji i radiju, u novinama ili portalima a naročito nisu sebi dozvoljavali da vrše analizu prikupljenih dokaza, da iznose svoje mišljenje o njima i da na kraju saopštavaju da je odluka tužilaštva nezakonita i slično.

Ovakav neprofesionalan odnos pojedinih policijskih službenika MUP-a Republike Srpske prema jednoj, nadasve, ispravnoj i zakonitoj odluci tužioca, može da stvori utisak kod građana da se policija i tužilaštvo sukobljavaju, a što naprosto nije tačno”, naveo je Lepir.

Otkud sad “neprofesionalan odnos pojedinih policijskih službenika MUP RS”, kada je, prema Lepiru, sve u najboljem redu?!

Nikako ne ide jedno s drugim i nije ovdje riječ o bilo kakvim “slobodnim interpretacijama novinara” već notornim činjenicama da pripadnici MUP RS odbijaju da izvrše naređenja Tužilaštva, a da, zauzvrat, Tužiklaštvo protiv njih nije pokrenulo istragu, da ih čak moli "da shvate i prihvate da se istrage okončavaju u predmetu, a ne u medijima".

Jadan li je Lepir, koji je, između ostalog, prihvatio brojne falsifikate MUP RS, sračunate kako bi se prikrilo ubistvo Davida Dragičevića, a ubice ostale na slobodi.   

Očito je da ni Tužilaštvo ni MUP RS ne rade svoj posao; Da su ga radili poodavno bi iza rešetaka bile brojne ubice, narkodileri i drugi kriminalci, umjesto što žare i pale po banjalučkim ulicama. 

Lepir je, svojim saopštenjem, samo uspio potvrditi da u takozvanim pravosudnopolicijskim krugovima vlada prava anarhija i haos i da se MUP RS stavio iznad Tužilaštva, što je mimo zakona, ali je na djelu. 

MUP RS odbija da postupa po Naredbama Okružnog tužilaštva Banjaluka (24.06.2019.)


piše: S.V.

Danima već traje pravi rat između MUP RS i Okružnog tužilaštva Banjaluka, a ključni razlog je to što policija odbija da postupi po Naredbi tužilaštva i inspektore, za koje se sumnja da su iznudili iskaze, dovede na prepoznavanje.

Riječ je o slučaju ubistva Bojana Koprene (ubijen/nestao 2014. godine), za čiju likvidaciju je MUP RS, Uprava za organizovani kriminal (dok je na njenom čelu bio Darko Ilić), osumnjičila braću Boška i Bogdana Diljevića.

“Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci obustavilo je istragu protiv braće Boška (59) i Bogdana Diljevića (54) iz Bukvaleka kod Banjaluke, koje je MUP RS doveo u vezu sa ubistvom Bojana Koprene (26)”, rekao je za “Novosti” glavni tužilac OJT Banjaluka Želimir Lepir, navodeći da je naredba o obustavi istrage donijeta 10. juna 2019. godine.



Lepir je, za “Novosti”, još rekao da je Naredba o obustavi istrage protiv Boška i Bogdana Diljevića za ubistvo Bojana Koprene donijeta “jer nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili to krivično djelo”.

U tužilaštvu, kako su “Novosti” navele, nisu željeli da obrazlože razloge za obustavu istrage, niti da pojasne zbog čega je odbijen izveštaj, koji je Uprava za organizovani i teški kriminal MUP RS 20. juna 2018. dostavila protiv Diljevića, zbog sumnje da su ubili Koprenu.

Na Lepirovu izjavu reagovao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač koji je postupak tužilaštva okarakterisao kao "nesvakidašnji odnos tužilaštva".



“Imamo osumnjičene, koje tužilaštvo nije željelo da sasluša, a sada su donijeli odluku da obustavljaju istragu. Sada okreću situaciju i optužuju naše inspektore, koji su radili istragu za iznuđivanje iskaza. Traži se od MUP RS da postroji svoje inspektore i dovedu osumnjičenog za ubistvo, koji bi trebalo da prepozna inspektora koji ga je navodno ošamario. To je stvarno nevjerovatno”, rekao je Lukač za "Novosti".

Jedino što je zaista nevjerovatno jeste činjenica da MUP RS ne želi da postupi po Naredbi Tužilaštva, bez obzira na Lukačeve stavove o cijelom slučaju. Nije on taj koji presuđuje, a ponaša se kao da jeste - uprkos Naredbi o nesprovođenju istrage protiv Diljevića, on ih i dalje smatra osumnjičenim, štaviše, može se zaljučiti, da ih tretira kao ubice.

Ukoliko je postupajući tužilac pogriješio u ovom slučaju postoje institucije koje bi trebalo to da riješe, a MUP RS je podnio protiv narečene žalbu Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS, ali je nesporno da MUP RS nikako i ni u kom slučaju ne bi smio odbiti da postupi po Naredbi tužilaštva.

Međutim, upravo to je na djelu; Rat između Tužilaštva i MUP RS bukti, a policija ni dalje ne izvršava naređenja tužilaca.

Kako je uopšte moguće u takvoj situaciji govoriti o kvalitetnom sprovođenju istraga kada MUP RS radi samo one istrage za koje oni odluče da su “ispravne”, a neće da radi na istragama koje su za njih “stvarno nevjerovatne”, kako je to rekao Lukač.

Lukač je, da podsjetim, 29.03.2018. godine pokušao da presudi i oko zločina Teškog Ubistva Davida Dragičevića, jer je taj dan pozvao Lepira i od njega zahtijevao da hitno slučaj zatvori i proglasi zadesom. Lepir je to javno potvrdio.



Očito je da je Lukač i sebe i sebi podređene stavio iznad zakona i dao sebi za pravo da odlučuje šta je ubistvo, a šta nije, ko su ubice, a ko nisu i da on donosi odluke i u ime Tužilaštva.

Očito je i da se tužioci plaše Lukača i njegove odmazde, jer ne žele da izađu u javnost u vezi sa ovim zaista nevjerovatnim slučajem u kojem policija odbija da postupi po njihovoj Naredbi, niti da pokrenu dalje postupke protiv odgovornih za nepoštivanje njihovih naredbi. 

Nažalost, zato u brojnim slučajevima, od kojih je Teško ubistvo Davida Dragičevića najdrastičniji, Okružno tužilaštvo postupa po naredbama koje stižu iz MUP RS, a čiji je cilj da se zaštite Naručioci Ubistva i Ubice Davida Dragičevića.



Darko ilić, koji je bio na čelu Uprave kada su Diljevići uhapšeni je, u međuvremenu, smijenjen i postavljen na poziciju Lukačevog savjetnika.

Međutim, Ilić uopšte ne dolazi na posao. Razlog ne leži u činjenici da je bolestan ili na bolovanju, jer to nije tačno; Ilić je potpuno zdrav, ali na posao ne dolazi, jer mu se može. Platu redovno prima. 

Ilić je 26.03.2018. na pres konferenciji MUP RS svjesno lažno kriminalizovao ubijenog Davida Dragičevića, a prije i nakon toga, učinio brojna nedjela kako bi prikrio Naručioce Ubistva i Ubice Davida, među kojima su i pojedini pripadnici MUP RS, pa i sam Ilić.

Miodrag Bajić, šef Posebnog odjeljenja republičkog tužilaštva i njegov pion Goran Glamočanin donijeli su 23.11.2018. godine kriminalnu Naredbu o nesprovođenju istrage protiv Ilića, Dubravka Kremenovića i drugih pripadnika MUP RS, koja vrvi netačnostima, lažima, manipulacijama. Suštinski, Bajić, vrstan Ilićev prijatelj, nikakvu istragu nije ni vodio. 



Okružno javno tužilaštvo Banjaluka objavilo je naredbu o obustavi istrage protiv Boška i Bogdana Diljevića u vezi sa ubistvom Bojana Koprene u kojoj je detaljno obrazloženo zašto tužilaštvo, za razliku od policije, osumnjičene ne smatra odgovornim.

Braća Diljević (foto Blic)
Naime, svjedok-očevidac na osnovu čijeg je iskaza policija teretila Diljeviće, tokom saslušanja u tužilaštvu 28. juna prošle godine je potvrdio svoju izjavu, ali su tom prilikom uočene i određene kontradiktornosti.
Međutim, kada je u aprilu ove godine svjedok ponovo saslušavan, on je rekao da ništa od onog što je izjavio policiji nije istina, te da kritičnog dana uopšte nije bio sa Bojanom Koprenom!

Izjave date pod pritiskom?
Objasnio je da je ranije neistinite izjave dao jer je osjećao strah od inspektora Draška Vujmilovića i Zorana Marića, koji su tokom saslušanja na njega galamili i prijetili mu da će ostati u policiji koliko god njima treba, te da se neće moći vratiti u Sloveniju, gdje privremeno radi, jer će mu oduzeti pasoš.

– Vujmilović je tražio da mu preda slovenačku vizu i sve vrijeme tokom saslušanja ju je držao kod sebe – navodi se u naredbi.Inspektori su i kasnije vršili pritisak na svjedoka i tražili da im saopšti kakvu je izjavu dao tužilaštavu, a čak su mu govorili da će ići s njim kada bude davao izjavu. 

Zbog svega tužilaštvo je protiv inspektora otvorilo istragu zbog sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i iznuđivanje iskaza.

Nadalje tužilaštvo je i kroz materijalne dokaze uspjelo da dokaže da prva svjedokova izjava nije istinita i to na osnovu telefonskog listinga između njega i Koprene.

Nije bilo komunikacije
– Komparativnom analizom i kretanjem po baznim stanicama je utvrđeno da u vremenskom periodu od 5. do 8. jula 2014. godine Koprena i svjedok uopšte nisu bili u isto vrijeme na prostoru istih baznih stanica, te da među njima nema ni registrovane komunikacije 6. i 7. jula 2014, što je potvrđeno i izvještaj o izvršenoj operativno-kriminalističkoj analizi UKP MUP RS – navodi se u naredbi.

Takođe, analizom snimka sa nadzorne kamere sa benzinske pumpe “Nestro petrol” u ulici Manjačkih ustanika utvrđeno da je Koprena 7. jula 2014. sam bio na pumpi u periodu od 20.16 do 20.19 časova.

To, kako se navodi, nesporno potvrđuje da iskaz koji je svjedok dao u policiji nije istinit u djelu u kojem je opisao da je bio u društvu sa Koprenom od 20 časova.

Takođe, iskazi još troje ljudi potvrđuju da je Koprena u kritično vrijeme u “Krčmi kod Roze” sjedio u društvu sa vlasnikom objekta, a kasnije im su se pridružila još dva lica, među kojima uopšte nije bilo svjedoka.

To takođe potvrđuje da njegov iskaz, koji je dao policiji, nije istinit jer se u njemu navodilo da je zajedno s Koprenom sjedio u “Krčmi kod Roze”.
Šta je pisalo u policijskoj izvještaju

Inače, izvještaj koji je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS podnijela tužilaštvu 20. juna prošle godine protiv Diljevića zasnovan je na iskazima tri svjedoka, među kojima je i sporni očevidac, koji je tužiocima priznao da je slagao.

U policijskom iskazu očevidac navodi da je kritični dan 7. jula 2014. sa Koprenom išao kod Diljevića “da ponovo kradu jagnjad, jer su prethodno uspješno ukrali deset komada”. Koprena je Opel vectom došao po njega i usput su svratili do prodavnice u kojoj je Koprena kupio dvije kutije crvenog “marlbora”. Kada su popili piće u “Krčmi kod Roze” krenuli su prema kući Diljevića. Po dolasku svjedok je ostao kod auta, a Koprena je otišao prema stadu kada ga, kako navodi svjedok, Diljevići hvataju. Boško je držao pištolj, a Bogdan je Koprenu verbalno napao jer su ga već upozoravali da ne dolazi.

Bojan Koprena
Došlo je do svađe i naguravanja i Diljevići su Koprenu krenuli da vode prema stadu kada mu je, kako svjedok tvrdi, Bogdan rekao: ”Ne bijeli ni jedne”. U izveštaju se navodi da je Boško u Koprenu ispalio jedan hitac, te da je svjedok “jasno čuo pucanj”.

Drugi svjedok je ispričao da je u kritično vrijeme čuo svađu iz pravca kuće Diljevića, glas koji govori: ”Ne bijeli ni jedne”, a nakon toga pucanj. On pominje da je nakon tog događaja, kada je prvi put išao kod Diljevića primjetio da je Boško imao punu kutiju crvenog “marlbora”. To mu je, kako tvrdi, bilo čudno jer zna da Boško ne puši tu vrstu cigareta, a kada ga je upitao za to dobio je nelogično objašnjenje.

Treći svedok je rekao da je znao da su Koprena i očevidac kritične noći otišli na imanje Diljevića s namjerom da kradu jagnjad. Navodno je upozoravao Koprenu da ne ide tamo, jer su mu Diljevići zbog toga već prijetili…
Ognjen Matavulj / SrpskaCafe.com