понедељак, 24. јун 2019.

Kapitulacija



piše: Slobodan Vasković

1.
Režim Milorada Dodika doživio je težak poraz odustajanjem od formiranja rezervnog sastava policije.

2.
Propao je još jedan “test” za otcjepljenje koji je bio potpunio besmislen, jer RS nema nikakve mogućnosti da se otcijepi od BiH.

Potpuna kapitulacija.

3.
Od Režima&trabanata hvaljeni potez formiranja rezervnog sastava policije, na kojem se “jahalo” mjesecima, sve uz zakletve da nema povlačenja, pretvorio se u debakl, a njegovi promoteri podvili su rep i saopštenjima na nivou idiotluka pokušavaju opravdati sopstveni sunovrat.

4.  
Iz MUP RS je, između ostalog, saopšteno: “S obzirom da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini Republike Srpske, povlačimo članove koji se odnose na rezervni sastav policije”, što nameće jednostavno pitanje za vlasnike te institucije - Kako to da su “preko noći” shvatili sve navedene činjenice, a da to nisu uvidjeli u mjesecima bjesomučne propagande za formiranje rezervnog sastava, garnirane optužbama za veleizdaju kritičara tog besmislenog čina i ostale trice i kučine?!

5. 
Ko je odgovoran za navedeno neuviđanje svih pobrojanih, “iznenada” otkrivenih, “prepreka” za formiranje rezervnog sastava?!

6.
Očito je niko, jer niko nikad od funkcionera, otkad je Dodikov režim na vlasti, nije pokazao ni nanogram odgovornosti za brojne promašaje, što su odreda nanijeli štetu svim građanima, koja je kulminirala u opšti pojam - beznađe!

7.
Iz MUP RS su saopštili niz niskooktanskih, providnih, plitkoumnih laži, ispaljenih za novu obmanu javnosti, koja nikako ne isključuju eventualno novo maltretiranje građana, ne bi li se “odvukla pažnja” sa debakla.

8.
Povlačenje odredbi zakona o rezervnom sastavu policije pokazuje strah čelnika Režima od posledica koje bi njegovo usvajanje iznjedrilo. A one bi bile nemale.

9.
Povlačenje je počelo još 19.06. tokom sastanka Predsjedništva BiH sa ambasadorima zemalja Kvinte (SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije), kada je Dodik rekao da će o rezervnom sastavu “razgovarati sa vlastima u Republici Srpskoj”.

10.
Antiklimaks je uslijedio pet dana kasnije.

11.
Entitetske vlasti su “shvatile” suštinu “razgovora” sa Dodikom! Bar nešto.

12.
Povijanje kičme nosilaca najvećih režimskih funkcija nije ništa novo, kao što su poodavno razobličena njihova laživa opravdanja za političke poraze, izazvane antipolitičkim, necivilizacijskim, decenijskim varvarskim napadima na sistem društvenih vrijednosti.

13. 
Komičan je, do tragičnosti, pokušaj zamjene teza, kako bi se narod ponovo slagao, a sadržan je u preimenovanju Jedinice za podršku u žandarmeriju, što nema ama baš nikakve veze sa rezervnim sastavom policije, odustajanjem od njegovog fotmiranja.

Čak je i takozvani premijer Radovan Višković uskliknuo “s ljubavlju” - “Ako ne može rezervni sastav, može žandarmerija”, čime je jubilarni stomilijarditi put dokazao da je politički i intelektualno u ravni Vreće Soli! I to pune i čvrsto zavezane.

Njegova izjava ima smisla koliko i “ako ne može rezervni sastav mogu dvije ljute, a daj nam i kuvano jaje presječeno na četiri dijela”!!!

14. 
Režim je i na ovom slučaju pokazao/dokazao svoju nedosljednost, plitkost, nedostatak bilo kakve vizije i projekcije, zbog čega se, u pravilu, oslanja na izazivanje međuetničke mržnje i dizanja tenzija po principu stalnog “vanrednog stanja”.

15.
Ta otuđena Grupa podlih beskičmnjaka spremna je uvijek tući Bruna, braniti ubice Davida, premlaćivati građane, maltretirati ih, ne dajući im ni da hodaju ni da sjednu; Čine to teškom zloupotrebom institucija, posebno MUP RS, njegovom privatizacijom, sa akcentom na silu kojom raspolaže, ali kada njihova koža dođe u pitanje, poviju se do crne zemlje, pokazujući servilnost i strah pred jačim.

16.
Zašto nisu istrajali na formiranju rezervnog sastava, uprkos zahtjevima Zapada? Nisu smjeli.

17.
Hor hajkača koji ih je podržavao dok su se, bez osnova, junačili, sada će okrenuti ploču i još jedan težak poraz proglasiti velikom mudrom pobjedom, oslanjajući se na preplitko, jadno, bezvrijedno objašnjenje iz MUP RS.

18.
Niko neće reći ni riječi da je to udarac Rusiji, koja je smatrala da rezervni sastav nije nikakav problem.

19.
Odustajanje od rezervnog sastava policije samo je prvi korak na užarenom putu kojim Režim hoda - sledeći je usvajanje ANP-a, aktivacija MAP-a, što nije ničiji hir, niti bilo kakvo ili bilo čije nametanje, već državna obaveza koju je BiH preuzela. 

Saopštenje MUP RS povodom povlačenja članova zakona o formiranju rezervnog sastava


Nove mjere MUP-a u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova je odlučilo da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo u Republici Srpskoj, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata, te će radi boljeg funkcionisanja, Jedinice za podršku promijeniti naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom Ministarstva unutrašnjih poslova, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

Na ovaj način, smatramo da Ministarstvo unutrašnjih poslova sa dobro opremljenim, profesionalno obučenim i specijalizovanim snagama može da odgovori na bezbjednosne izazove u budućem periodu koji će biti stavljeni pred policiju.

S obzirom da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini Republike Srpske, povlačimo članove koji se odnose na rezervni sastav policije.


U budućem periodu, Ministarstvo unutrašnjih poslova će ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u strukture Ministarstva.