понедељак, 10. јун 2019.

PRAVOSUĐE/POTKIVANJE PODIJELILO DRUGOSTEPENU KOMISIJU VSTV-A: Tegeltiju podržala Željka Radović koju je imenovao za glavnu tužiteljicu

Dragomir Vukoje i Željka Radović preglasali Selima Karamehića i odbili žalbu Ureda disciplinskog tužioca. Kćerka članice Komisije Željke Radović nedavno zaposlena u Tužilaštvu BiH. Komisiju formirala Jadranka Lokmić Misirača – čiji je sin finansijer SBB-a Fahdurina Radončića



Uz izdvojeno mišljenje Selima Karamehića, Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a odbila je žalbu Ureda disciplinskog tužioca na prvostepenu odluku kojom je odbačena tužba i zahtjev za suspenziju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltija. 

Formalno, odluka još nije potpisana, a prema informacijama Žurnala, predsjednik Drugostepene komisije, Dragomir Vukoje, trebao bi zapisnik i ostale dokumente potpisati u petak, kada će se članovi Komisije još jednom sastati. 

Za odluku o odbijanju žalbe glasali su već pomenuti Vukoje i  Željka Radović, dok je Karamehić predlagao da se žalba prihvati, te da se disciplinska tužba vrati Prvostepenoj komisiji na ponovno odlučivanje. Istina, mnogo je interesantnih detalja u vezi sa ovom odlukom Drugostepene komisije.

Kada je prošle sedmice UDT podnio žalbu na odluku, potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić Misirača razmatrala je mogućnost formiranja Drugostepene komisije. 

U planu su bili Violanda Šubarić, Mahmut Švraka i Dragomir Vukoje. No, onda je tokom vikenda došlo do obrata. 

U ponedjeljak, u jutarnjim satima, Lokmić-Misirača je donijela odluku o formiranju Komisije, a za članove je imenovala – Dragomira Vukoju, Željku Radović i Selima Karamehića. 

Odluka o formiranju Komisije članovima je dostavljena oko 11 sati, a Vukoje je, ekspresno, sjednicu zakazao za 13 sati. Uslijedila je, potom, očekivana odluka. 

Žalba UDT-a je, uz izdvojeno mišljenje Selima Karamehića, odbijena. No, ukoliko se sagledaju biografije „učesnika u drugostepenom događaju“, drugačija odluka se nije mogla ni očekivati.

BIOGRAFIJE UČESNIKA
Odluku o formiranju komisije, napisali smo već, formirala je potpredsjednica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača. 

U pitanju je bivša glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, koja je posljednjih godina u direktnoj vezi sa Savezom za bolju budućost Fahrudina Radončića. Zahvaljujući tim vezama, sin potpredsjednice VSTV-a, Boriša Misirača, na prijedlog SBB-a je imenovan za direktora Operatera za obnovljive izvore energije. Istodobno, sin druge žene bh. pravosuđa bio je donator Stranke Fahrudina Radončiča koju je, prema podacima Centralne izborne komisije, pomogao sa tri hiljade maraka.

Članica Drugostepene komisije bila je Željka Radović. 
U pitanju je glavna tužiteljica Okružnog tužilaštva Doboj koja je prijateljica Milana Tegeltije. Upravo je zahvaljujući dogovoru sa predsjednikom VSTV-a Željka Radović podnijela ostavku na mjesto člana VSTV-a, kako bi obnovila mandat glavne tužiteljice u Doboju, jer članovi VSTV-a ne mogu biti izrabrani na rukovodne pozicije. Nakon što je ponovno izabrana za glavnu tužiteljicu, Željka Radović je ekspresno izabrana za članicu VSTV-a. 

Istovremeno, njena kćerka je zaposlena u Tužilaštvu BiH. Tek da se zna, Radovićeva je glasala da se odbije žalba Ureda disciplinskog tužioca, te je tako podržala svog predsjednika i prijatelja Milana Tegeltiju.

Predsjednik Komisije Dragomir Vukoje je sudija Suda BiH. 
Član VSTV-a postao je tokom mandata Milana Tegeltije i to zahvaljujući lobiranju predsjednikaVSTV-a koji je, prethodno, obavijestio Sud BiH da bi njihov član VSTV-a morao biti „muškarac srpske nacionalnosti“. 


Nakon te instrukcije izabran je Dragomir Vukoje, koji je danas glasao protiv uvažavanja žalbe Ureda disciplinskog tužioca, nakon čega je otputovao van BiH.