уторак, 18. јун 2019.

GUŠENJE POBUNE U TUŽILAŠTVU KANTONA SARAJEVO: Tužioci pisali o kriminalu Dalide Burzić, Tegeltija sve prikrio


Piše: Avdo Avdić
Jedanaest tužilaca KS obavijestilo VSTV da je Dalida Burzić od njih tražila da mijenjaju pravne kvalifikacije određenih krivičnih djela, da ne hapse visoke zvaničnike u predmetu Zadruga. Primala advokate osumnjičenih bez prisustva postupajućih tužilaca. Svim tužiocima iz predmeta Zadruga smanjila ocjene, te im prijetila uništavanjem karijere. Tegeltija je nakon ovih pisama unaprijedio u sudiju Suda BiH.

"Džaba to pišete, ja sam već sve završila u VSTV-u", kazala je Dalida Burzić, nakon što je 11 tužilaca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo sredinom marta ove godine odlučilo obavijestiti Visoko sudsko i tužilačko vijeće o sumnjivim poslovima tada glavne kantonalne tužiteljice.
    I, uistinu je "završila". Umjesto da 11 pritužbi sarajevskih tužilaca proslijedi Uredu disciplinskog tužioca i nadležnom tužilaštvu na daljnje postupanje, Milan Tegeltija je odlučio da sjednicu VSTV-a, na kojoj su razmatrani prigovori na ocjenjivanje i rad Dalide Burzić zatvori za javnost. Priča je tako zataškana a već na narednoj, otvorenoj sjednici, VSTV je tužiteljicu Burzić imenovao za sutkinju Suda BiH.
"S obzirom na ozbiljnost navoda iz naših prigovora, te uzimajući u obzir da imamo saznanja da je glavna kantonalna tužiteljica u toku postupka ocjenjivanja izjavila da je u VSTV-u već završila da se naši prigovori odbiju kao neosnovani, cijenimo neophodno potrebnim da se i Vi lično upoznate sa sadržajem naših prigovora o kojima ćete odlučivati", napisali su svim članovima VSTV-a sarajevski kantonalni tužioci Aida BajrektarevićAida TopalovićAmina RuždićAmra MehmedićLejla Kurtanović, Nevena Aličehajić, Safet Hrapo, Samir Selimović, Sanin Bogunić, Senad Osmić i Šeila Heljić

Žurnal je u posjedu svih 11 tužilačkih pisama koje su čelnici VSTV-a prikrili i u narednim danima ćemo objavljivati detalje koji Dalidu Burzić, a samim tim i njene pokrovitelje u VSTV-u direktno dovode u vezu sa kriminalom. U ovom tekstu obradit ćemo slučaj Zadruga. 
   
ZATAŠKAVANJE ZADRUGE

Kada je u januaru 2018. godine provedena akcija "Zadruga", Tužilaštvo Kantona Sarajevo, kojim je tada rukovodila Dalida Burzić, saopćilo je da se radi o jednoj od najvećih i najopsežnijih istraga organiziranog kriminala u vezi sa pranjem novca i utajom poreza. 

Žurnal je tada objavio spisak svih osumnjičenih osoba, među kojima su bili zvaničnici skoro svih političkih partija, ali i biznismeni Hamed Ramić, vlasnik Euroasfalta i finansijer SDA i SDP-a, Mirsad Berberović, zet porodice Izetbegović, Mirza Čelik, dugogodišnji kadar SDA, Ramiz Duraković, direktor "Lokoma",  pravna lica poput Atlant BiH, ASA grupacije, Sarajevoputeva ... No, kada je u konačnici podignuta optužnica, niko od navedenih se nije našao u njoj. Sudeći na osnovu navoda iz pisama tužilaca, jasno je da je Dalida Burzić poduzimala sve kako bi ovaj predmet, u najmanju ruku, zataškala.
U pismu koje je potpisao tužilac Sanin Bogunićnavedeno je nekoliko detalja koji to potvrđuju.

"Negdje oko 20 sati, noć prije lišenja slobode visoko profiliranog lica, nazvala me kao šefa Odjela tužiteljica Mehmedić Amra i rekla mi da joj je zamjenica glavne kantonalne tužiteljice Anika Kešelj prenijela telefonski zahtjev Dalide Burzić da trebamo odustati od planiranih aktivnosti, te da se lica ne mogu dovoditi u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, a kao razlog je navedeno da će tamo biti novinari i tamo slikati ta lica", izvijestio je Bogunić VSTV.
Nadalje, on u svom dopisu navodi da su ga poslije toga postupajuće tužiteljice u više navrata obavještavale da ih je Dalida Burzić pozivala u svoju kancelariju i od njih tražila "da izmijene pravnu kvalifikaciju krivičnih djela koja su se osumnjičenima u ovom predmetu naredbom o provođenju istrage stavljala na teret".

"Također sam informisan da su se u uredu glavnog tužioca održavali sastanci sa nekim od advokata-branilaca u ovom predmetu, bez da su na njih pozvane postupajuće tužiteljice Amra Mehmedić i Amina Ruždić, na kojima se razgovaralo o detaljima ovog predmeta", piše u dopisu VSTV-u.

Prema informacijama Žurnala, Burzićka se u tom periodu sastajala sa advokaticom Vasvijom Vidović, koja zastupa jednog od osumnjičenih čije se ime nije našlo na optužnici u predmetu Zadruga. Kako bi se, na neki način, osvetila tužiteljima zaduženim predmetom Zadruga, Dalida Burzić je dala niže ocjene postupajućim tužiteljicama Amri Mehmedić i Amini Ruždić.
 "Nalazeći da je iz svih naprijed iznesenih okolnosti jasno da je upravo sam ocjenjivač (Dalida Burzić) krajnje pristrasno devalvirao ne samo moj rad na predmetu Zadruga, već uopšte moj rad na predmetima ovog Tužilaštva, pri čemu je tokom perioda ocjenjivanja upravo glavna kantonalna tužiteljica pored okolnosti koje bi trebale predstavljati afirmativni angažman čitavog tužilaštva u radu na mom predmetu, svjesno prešućuje sve druge aktivnosti koje je poduzimala upravo u cilju otežavanja uslova mog rada, te opstruiranja postizanja rezultata na predmetu Zadruga koji predstavlja do sada najobimniji predmet procesuiranja organizovanog i privrednog kriminala, što je evidentno i kroz činjenicu da su svi tužioci ovog tužilaštva angažovani u radu na ovom predmetu Zadruga u konačnici ocijenjeni ocjenom "uspješno obavlja svoju funkciju", pa cijenim da je takav odnos krajnje pristrasan i maliciozan, iz njoj poznatih razloga ili interesa kojima se rukovodila, a vezani su za ovaj predmet", napisala je VSTV-u postupajuća tužiteljica iz predmeta Zadruga Amra Mehmedić.

ISTRAGA KAO IZDAJA

Inače, predmet Zadruga sarajevski kantonalni tužioci su započeli dok je tadašnja glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić bila na bolovanju, što je ona nazvala "izdajom". Potvrđuje to u svom dopisu i zamjenica glavne kantonalne tužiteljice Aida Topalović koja je u "spornom" periodu rukovodila Tužilaštvom KS-a, zbog čega je i ona ocijenjena nižom ocjenom.
 "Uvaženi članovi Vijeća, neslaganje sa glavnom kantonalnom tužiteljicom i njen lični animozitet prema meni egzistira iz predmeta Zadruga u kojem predmetu sam, u periodu kada sam mijenjala glavnu kantonalnu tužiteljicu, postupala potpuno ispravno i u skladu sa zakonom, ne ulazeći u razloge glavne kantonalne tužiteljice zašto je moje postupanje nazvala - izdajom", napisala je tužiteljica Topalović.
U pismu je navedeno da je Dalida Burzić, nakon povratka s bolovanja, skoro godinu dana vršila mobing nad tužiocima povezanim sa predmetom Zadruga, nazivala ih pogrdnim imenima, te da je svojoj zamjenici Aidi Topalović prijetila uništavanjem karijere. 
(zurnal.info)