петак, 14. јун 2019.

Emilio Baldo je Treći “pucač”, uz Kovačevića i Đukanovića, koji je učestvovao u likvidaciji Krunića, Pavlovića i teškom ranjavanju Ilića?!

Slaviša Krunić, ubijen 22.04. o.g.
piše: Slobodan Vasković

Sasvim je realno da je Emilio Baldo “Treći Pucač”, koji je učestvovao u likvidaciji Slaviše Krunića, Žarka Pavlovića i teškom ranjavanju Gorana Ilića, tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima, to bi značajno mijenjalo sam tok dosadašnje istrage, jer je Baldo, do sada, tretiran kao osoba koja je dojavila kobne noći 22.04. o.g., da je Krunić sa pratnjom napustio ugostiteljski objekat u selu Glamočani (nadomak Banjaluke) i krenuo ka svom domu u tom mjestu.  


Emilio Baldo
Republičko javno tužilaštvo, kao i MUP RS, do sada su kao “pucače” tretirali Željka Kovačevića (ubijen tokom napada) i Benedija Đukanovića, dok je Baldo, prema njihovoj verziji događaja, imao ulogu dojavljivača.

Baldo je uhapšen u svojoj kući u noći 23.04.o.g., oko tri časa ujutro. 

Kod Kovačevića je pronađen telefon “specijal” na kojem su bila samo dva broja: Jedan od osobe koja je bila zadužena da za ekipu ubica ukrade automobil, ali to nije učinila. Ta osoba ne dovodi se u vezu sa ubistvom Krunića.


Ubijeni napadač Željko Kovačević

Vlasnik drugog telefonskog aparata nije pronađen, ali je locirano da su kobne noći sa tog drugog aparata upućena dva poziva na “specijal” koji je nađen kod Kovačevića i to u vrijeme kada je Krunić kretao iz ugostiteljskog objekta.

Ranije se, u istrazi, smatralo da je Baldo dronom nadgedao ulaz u ugostiteljski objekat u kojem se nalazio Krunić; Kod njega je, tokom pretresa, nađen upravljač drona, ali sam dron nije pronađen.

Sve navedeno bi značilo da postoji još, najmanje, jedna osoba, sem uhapšenih i ubijenog Kovačevića, koja je učestvovala u samom aktu likvidacije Krunića i Pavlovića.

Osim Kovačevića, koji je ubijen, Balda i Đukanovića, za ubistvo Krunića i Pavlovića tereti se i Rodoljub Gajić, radnik “Sektor sekjuritija”, koji je prodavao informacije o kretanju Krunića, broju njegovih pratilaca, kao i vrsti naoružanja koju nose. 


Prviđenje Benedija Đukanovića, nakon što se predao
Međutim, Gajić (takođe u pritvoru) se ne dovodi u vezu sa direktnim izvršenjem ubistva te noći, što bi, nakon novih saznanja o Baldu, trebalo dodatno preispitati.

Sve navedeno ukazuje da ni Republičko javno tužilaštvo, ni MUP RS nisu do sada razjasanili precizne uloge uhapšenih i osumnjičenih za likvidaciju Krunića, ali ni da li je broj osumnjičenih konačan. 

Da podsjetim, Emilio Baldo negirao je, tokom saslušanja u Republičkom javnom tužilaštvu (24.04.o.g.), da ima ikakve veze sa cijelim ovim monstruoznim slučajem.

Baldo je tada izjavio da je na dan masakra bio sa Željkom Kovačevićem i Benedijem Đukanovićem u kafeu "Pink" u periodu od 20-21 čas, nakon čega su se, prema njegovim riječima, razišli.

On je tvrdio da ima alibi.


Dio izjave Balda

Još je rekao da je sa Kovačevićem, koji je ubijen prilikom napada na Krunića i pratnju, bio prijatelj, a da Đukanovića površno poznaje.

MUP RS 24.04. je saopštio da je podnio izvještaj protiv Balda, Kovačevića i Đukanovića za likvidaciju Krunića i Pavlovića i teško ranjavanje Ilića. 

Benedi Đukanović predao se policiji Kantona Sarajevo 12.06. o.g. i tom prilikom izjavio da je “nevin i da mu je sve namješteno”.

Đukanović je, nakon identifikacije, 13.06. predat u nadležnost MUP RS, a odmah je, nakon toga, sproveden u KPZ Tunjice kod Banjaluke.

Željko Kovačević je tokom napada pogođen u butnu arteriju, nakon čega je ubrzo iskrvario.

Istragom su pronađene dvije puške, a tvrdi se da su ubice na mjesto napada došli automobilom “Opel korsa”, crne boje, koji pripada Baldu. 

Mora se insistirati na tome da se sve ne završi na dosad pojapšenin i da istraga ne može biti završena dok se ne otkriju naručioci monstruoznog zločina. (nastaviće se)