четвртак, 20. јун 2019.

TEGELTIJA ZNAO, ALI PRIKRIO: Dalida Burzić fizički uništavala krivične spise u Sarajevskom tužilaštvu!

Dežurni tužilac u avgustu prošle godine morao pustiti Milišu Jojića jer su dokazi protiv njega, po naredbi Dalide Burzić, škartirani zbog nepostojeće zastare. Sarajevsko pravosuđe za Jojićem tragalo skoro trideset godina. Tjerala tužioce da obustavljaju istrage zbog zastare, a ne zbog nestanka dokaza. O svemu obaviješten VSTV, ali je Tegeltija zaštitio. Dalida Burzić postupajućim tužiocima prijetila uništavanjem karijere


Avgust je 4. 2018. godine bio kada su pripadnici Granične policije BiH u Orašju uhapsili Milišu Jojića. U pitanju je bilo lice sa crvene Interpolove potjernice kojeg je sarajevsko pravosuđe potraživalo zbog razbojništva počinjenog 1991. godine. Jojić je prebačen u Sarajevo gdje je predat u nadležnost dežurnog kantonalnog tužioca Samira Selimovića.

"Kao dežurni tužilac imao sam veliki problem sa jednom situacijom za stari predmet, kojeg nisam mogao pronaći u Tužilaštvu, a po kome je na graničnom prelazu BiH prema Hrvatskoj lišeno slobode lice Jojić Miliša", napisao je u svom pismu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću sarajevski kantonalni tužilac Samir Selimović.

Kada je Selimović, naime, zatražio spis iz pisarne tužilaštva, rečeno mu je da spis ne postoji, iako nije mogao biti uništen jer je na snazi bila crvena Interpolova potjernica.
"S obzirom na to da u Tužilaštvu ni nakon alarmiranja nadređenih i upoznavanja gospođe Burzić o svemu nisam mogao pronaći taj predmet, izdao sam nalog da se formira novi TCMS spis broj T09 KT 0126868 18 u kojem ću provesti potrebne tužilačke radnje", naveo je Selimović u svom dopisu VSTV-u. 

Kako je predmet nestao iz pisarne, postupajući tužilac je imao samo jednu opciju - pustiti uhapšenog Jojića za kojim je bh. pravosuđe tragalo skoro 30 godina.
 "Tačno je da sam uhapšen zbog nekog djela iz 1991. godine. Prenoćio sam u pritvoru u Sarajevu i dežurni tužilac me odmah pustio, jer nije bilo nikakvih dokaza protiv mene", potvrdo je za Žurnal uhapšeni Jojić koji je odmah po izlasku iz Tužilaštva Kantona Sarajevo napustio BiH.

OBUSTAVI ZBOG ZASTARE
Prema informacijama Žurnala, njegov predmet, ali i još najmanje dva "živa" krivična spisa, od kojih jedan duži tužilac Safet Hrapo, škartirana su po naredbi tadašnje glavne tužiteljice Dalide Burzić.

U svom pojašnjenju, ona je navela da se radi o predmetima koji su otišli u zastaru, mada, prema Zakonu, djelo koje se stavlja na teret Miliši Jojiću ne zastarijeva do 2021. godine  Kako bi prikrila svoju "grešku", Burzićka je od postupajućeg tužioca u ovom predmetu tražila da se krivični proces po predmetu Jojić obustavi "zbog zastare". Potvrđuje to u svom pismu VSTV-u i sam postupajući tužilac.

 "Prilikom informisanja i razgovora sa glavnom tužiteljicom ista mi je savjetovala da razmotrim mogućnost zatvaranja predmeta zbog zastare krivičnog gonjenja, ali sam ja smatrao da, zbog teškog krivičnog djela koje se stavljalo na teret optuženom, te zbog činjenice da spis nije pronađen, nije moguće objektivno izračunati prave rokove zastare te iskazati obustavu istrage na takav način. U konačnici sam, te uz konsultacije sa zamjenicom glavne tužiteljice Aidom Topalović istragu obustavio iz razloga što nije bilo dovoljno dokaza jer spis nije pronađen", izvijestio je članove VSTV-a Samir Selimović, jedan od 11 sarajevskih tužilaca koji su izvijestili prve ljude bh. pravosuđa o nezakonitostima Dalide Burzić.

Milan Tegeltija je, podsjećamo, baš nakon ovog i još deset sličnih pisama Dalidu Burzić unaprijedio za sutkinju Suda BiH, dok o očitom kršenju zakona bivše glavne kantonalne tužiteljice VSTV-a BiH nije izvijestio Ured disciplinskog tužioca BiH. 

Ohrabrena zaštitničkim ponašanjem VSTV-a Dalida Burzić proteklih je mjeseci svojim neistomišljenicima, koji su upozoravali na njen kriminal, prijetila uništavanjem pravosudnih karijera, o čemu je, također, obaviješteno Visoko sudsko i tužilačko vijeće.