петак, 14. јун 2019.

ČLANICA VSTV-A KOJA JE SPASILA TEGELTIJU: Berina Alihodžić i njen brat Edin Muratbegović uništili 49 krivičnih istraga!



Piše:Avdo Avdić (zurnal.info)

Kao kantonalni tužioci u Sarajevu, članica VSTV-a Berina Alihodžić i njen brat, sada državni tužilac Edin Muratbegović, disciplinski kažnjavani zbog toga što su upropastili istrage 49 predmeta. VSTV im izrekao samo novčane kazne, pa ih unaprijedio

Članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Berina Alihodžić, u svojstvu tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, upropastila je najmanje 22 krivična predmeta. 

NOVČANA KAZNA PA NAPREDOVANJE

Naime, u periodu od 2004. do 2012. godine tužiteljica Alihodžić, u  većini predmeta koje je dužila nije poduzimala nijednu procesnu radnju, zbog čega su 22 predmeta otišla u zastaru. Protiv nje je, prema dokumentaciji Žurnala, Ured disciplinskog tužioca podigao tužbu zbog „nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti“. 

Prema toj dokumentaciji, tužiteljica Alihodžić, koja je, inače, i zamjenica glavne sarajevske kantonalne tužiteljice, u nekim predmetima čak po sedam godina nije poduzela nijednu procesnu radnju. U decembru 2015.godine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH pod predsjedavanjem Milana Tegeltije izreklo je tužiteljici Alihodžić novčanu sankciju, i to smanjenje plaće za 15 posto u trajanju od šest mjeseci. Dakle, za upropaštene 22 krivične istrage, Berina Alihodžić je kažnjena novčanom kaznom. Ali to nije bilo sve.

Godinu i po nakon što je disciplinski sankcionisana, sarajevska kantonalna tužiteljica je napredovala. U junu 2017. godine, zahvaljujući podršci tadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, a po instrukcijama prvih ljudi VSTV-a, Milana Tegeltije i Jadranke Lokmić Misirača, Berina Alihodžić je postala članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a nedugo, zatim, i članica disciplinskih komisija VSTV-a. 

Upravo će ona, dvije godine kasnije, odlukom Jadranke Lokmić Misirača biti član Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a koja je odbila tužbu protiv svog predsjednika Milana Tegeltije u slučaju poznatom kao „potkivanje“. 

VRIJEDNA PORODICA

Inače, Berina Alihodžić i njena porodica, godinama su miljenici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a skloni su uništavanju krivičnih istraga. U septembru 2013. godine, Edin Muratbegović, brat članice VSTV-a Berine Alihodžić je kažnjen zbog toga što je, kao tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, upropastio istrage u čak 27 krivičnih predmeta. Muratbegović, naime,  u pojedinim predmetima čak po sedam godina nije poduzimao nikakve procesne radnje, zbog čega su neki spisi otišli i u zastaru. 

Pred disciplinskom komisijom priznao je krivicu, pa je, 19. 9. 2013. godine kažnjen novčanom kaznom – smanjenje plaće za deset posto u trajanju od šest mjeseci. No, to VSTV-u nije smetalo da Muratbegovića, dok je još bio u kazni, u martu 2014. godine, sa pozicije kantonalnog tužioca unaprijedi za tužioca Tužilaštva BiH. 

Da su članovi VSTV-a slabi na ovu porodicu dokazuju još dva slučaja. Naime, pola godine nakon što je Berina Alihodžić postala članiva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ta institucija je njenu sestričnu Bojanu Miralem imenovala za dodatnog sudiju Općinskog suda u Sarajevu, i to na sjednici održanoj 21. 12. 2017. godine. 

Osim toga, Edina Danilović, sestra članice VSTV-a Berine Alihodžić, u oktobru 2015. godine imenovana je za sudiju Vrhovnog suda Federacije BiH. Ona, za sada, nije disciplinski kažnjavana.